Acest articol este ceva diferit, la acest articol au contribuit mai multe persoane care au experiență în lucrul cu românii din Germania și ne pot da sfaturi pe care le putem urma, ca să nu repetăm greșelile pe care alții le-au făcut. Lângă fiecare persoană veți putea găsi un link unde îi puteți urmări sau contacta.
Încep eu, Sebastian Borza, Ajutor Integrare Germania.
După părerea mea, 2020 va fi un an foarte bun ca să ne dezvoltăm pe plan profesional. Acum putem ținti puțin mai sus în ceea ce privește jobul. Piața muncii în Germania favorizează foarte mult angajatul, fiind nevoie foarte mare de angajați competenți. Sfatul meu pentru 2020 este vă dezvoltați limba germană, să vă dezvoltați pe plan profesional ( să urmați cursuri de pregatire și calificare, să va echivalați studiile și calificările din România) și să aveți curaj să țintiți mai sus.
Nicoleta Bădulescu, Consiliere de Migrație 4.0
- Daca la locul de munca angajatorul nu are un sistem de documentare al orelor de munca transparent, pe care sa il poti accesa si tu, atunci este cel mai bine sa documentezi orele lucrate pe cont propriu.
In mai 2019 curtea constitutionala europeana a decis ca angajatorii sunt obligati sa documenteze orele lucrate de catre angajatii lor (C-55/18). Acestia sunt insa obligati sa ofere acesta informatie doar institutiilor de control precul ZOLL si nu au nicio obligatie fata de angajati. Daca vei da in jucatata angajatorul pentru neplata tuturor orelor lucarte, angajatorul nu este obligat sa iti puna la dispozitie documentarea orelor lucrate si nu este obligat sa aduca aceasta documentare in instanta. Deci daca nu iti documentezi singur orele lucrate, angajatorul nu este obligat sa te ajute in aceata privinta.
- Calculeaza salariul minim in Germania pe ora, nu pe luna. Suntem obisnuiti din Romania sa ne gandim la un salariu minim pe luna, in Germania avem insa un salariu minim pe ora. Acesta difera in functie de domeniul de activitate dar nu poate sa fie sub 9,19 euro brut pe ora iar din Ianuarie va creste la 9,35 euro brut pe ora.
- Cunoaste-ti drepturile ca angajat detasat!
Salariatii delegati au dreptul la salariul minim pe economie, program de lucru maxim, program minim de repaus, concediu de odihna, concediu de maternitate, protectia muncii la locul de munca, prevederi anitidiscriminatorii aplicabile in Germania ci nu din tara in care au fost delegati.
- Inchide asigurarea de sanatate personal daca parasesti Germania. Altfel va trebui sa continui sa o platesti.
Asigurarea de sanatate nu se inchide automat. Chiar daca contractul de munca inceteaza, asigurarea de sanatate continua.
- Uita-te pe contractul de munca cate ore lucratoare ai trecute pe saptamana si asigura-te ca daca lucrezi mai mult vei primi liber sau remuneratie pentru orele suplimentare.
- Nu rata termenele limita “ Ausschlussfristen“ de depunere a unei plangeri inpotriva angajatorului. Acestea sunt trecute in contractul de munca!
Daca astepti prea mult (de regula mai mult de 3 luni), pierzi dreptul de a mai depune o plangere impotriva angajatorului, chiar daca acesta este vinovat. Deseori angajatorii incearca sa amane plata salariului, orelor suplimentare, concediului etc. pana in momentul in care termenul limita a fost depasit. Atunci nu iti mai poti cere dreprul in instanta.
Florin Parfenie, Emigrant în Germania
Deoarece numărul românilor care vor să vină să muncească în Germania este în continuă creștere iată 2 sfaturi pentru aceștia.
1. Cercul vicios job-locuință Pentru a primi un contract de muncă în Germania trebuie să ai domiciliul înregistrat în Germania (Anmeldung), iar ca să poți închiria o locuință proprietarul îți va cere dovada că ai un job (ultimii 3 fluturași de salariu) și poți plăti chiria. De aceea în primă fază poate e bine dacă găsești un job la o firmă care oferă și cazare sau se oferă să te ajute și garantează pentru tine la închirierea unei locuințe.
2. Asigurarea medicală Aceasta este obligatorie și trebuie făcută înainte de angajare. Întreabă angajatorul dacă te poate ajuta la încheierea asigurării de sănătate. Acesta o poate face în numele tău dacă îi faci o împuternicire în acest sens. Înainte de plecarea din România mergi la casa de sănătate de acolo și cere formularul european E104 care conține perioadele de asigurare din România. Multe case de asigurări germane cer acest formular la încheierea asigurării medicale.
Viorica Robina, instructor auto in Germania si consilier MPU
In primul rand va sfatuiesc sa respectati legile din traficul rutier, si asta din mai multe motive: fiecare dintre noi participam la acest trafic intr-un fel sau altul, ca sofer, ca pieton, ca biciclist si fiecare avem nevoie ca ceilalti sa fie atenti, sa respecte legea pentru a nu produce noua daune materiale sau a ne lasa pe noi fara familie. A respecta legea inseamna a ne respecta pe noi insine si pe ceilalti oameni in general.
In al doilea rand va sfatuiesc sa invatati cat puteti de bine limba germana, pentru a putea duce o viata mai buna aici in aceasta tara, pentru a putea profesa o meserie mai buna, pentru a putea oferi familiei o viata fericita.
Sfaturi pentru femei 2020 , Viorica Robina Independenta Dragi femei care locuiti in Germania, va sfatuiesc sa aveti incredere in voi, sa va uniti pentru ca impreuna sa putem schimba ceva in viata noastra si apoi a celor din jurul nostru. Va sfatuiesc sa incepeti sa acceptati ca dreptul vostru de la nastere este sa fiti fericite, sa duceti o viata implinita, sa deveniti independente Va sfatuiesc sa incepeti sa dati mai multa valoare vietii voastre, sa dati mai multa valoare celor din jur, deoarece numai daca tineti cont de aceste lucruri veti avea ceea ce va doriti si veti putea oferi celor din jur ceea ce ei isi doresc.
Bogdan Matei, Profesioniști români în Germania
Se spune că românii nu sunt uniți. Credeți că putem demonstra contrariul? Eu sunt convins că da. Sunt foarte mulți români care și-au deschis mici afaceri, restaurante, magazine. Alții au deschis saloane de cosmetică sau frizerii/coafură, alții fac prăjituri și torturi, lumânări și ornamente, organizează evenimentele din viața noastră, sunt fotografi, DJ, instructori auto, experți în asigurări, contabilitate sau finanțe, medici și asistente medicale, alții execută transporturi, avem traducători și avocați.
De ce sa nu apelăm la serviciile lor? Bineînțeles dacă serviciile și produsele lor îndeplinesc condițiile și cerințele noastre. Haideți să dăm dovadă de unitate și să ne sprijinim. Știu că sunt și “uscături” așa cum sunt in fiecare nație dar haideți să cernem neghina și să rămână doar cei serioși, doar cei care pun suflet în ceea ce fac și în relațiile cu noi, românii din Germania. Pe lângă informațiile obținute de la diverse instituții din Germania, informați utile nouă, o să încerc să aduc în atenția voastră și pe cei care ne pot oferi produsele și serviciile lor pentru că eu cred, cred cu tărie că toți avem de câștigat dacă suntem uniți.
Oana Morar, Psihoterapeut
Bună suflete dragi,
Astăzi vă scriu vouă, tuturor celor care munciți aici, pe teritoriul Germaniei. Și eu muncesc în această țară, e ca și cum îmi scriu mie.
De multe ori, pornim cu gânduri, că nu putem face cerințelor, în această țară. Ne complacem în joburi care nu ne reprezintă, din teamă și nesiguranță.
Îți propun ca la acest început de an să reflectezi și să găsești potențialul care stă ascuns în tine. Înlătură teama, tu poți să faci imposibilul să devină posibil. Mai jos îți prezint tehnici simple, prin care eu, îmi ridic nivelul energiei, și motivația, ca să ajung unde mi-am propus.
-
Am un motiv pentru care pot : Suntem obișnuiți să găsim mereu motive pentru care nu putem realiza un lucru. Te provoc ca în următoarea lună să îți oferi zi de zi motive pentru care tu poți să lucrezi în domeniul acela, tu poți să avansezi, tu poți să îți îmbunătățești cunoștințele de limbă germană, tu poți…. Alege și scrie zi de zi ceea ce tu poți, și pentru o perioadă, te rog, nu te mai axa, pe ceea ce nu poți.
-
Merit mai mult de atât : Da, tu chiar meriți mai mult. Limitele ți le pui tu singur, devino conștient că meriți mai mult, că poți să faci mai multe și ieși din starea de victimă, nu te mai plânge și muncește la visul tău. Știu, vor fi zile în care te simți doborât, ridică-te și înfruntă – ți temeiurile și depășește-ți limitele. Pare ușor de zis, însă cu pași mici, zi de zi, vei reuși!
-
Nu există “Momentul Perfect” : NU aștepta momentul perfect, fiindcă nu există, MOEMNTUL perfect este chiar aici și acum. De multe ori așteptăm să terminăm cursul de limbă germană, apoi așteptăm să vorbim cursiv, apoi… și tot apoi…. BULLSBULLSHIT!!! Momentul perfect este acum, fă ceea ce poți acum, și nu mai amâna în speranța unui Moment Perfect! Ai încredere în tine!
-
Ştiu ceea ce vreau : Ție, îți este clar ceea ce vrei? Ai obiectivul bine stabilit în minte? Dacă nu, pune mâna și notează-l, cât mai clar posibil, cât mai pe înțelesul tău, specific nu general. Uite exemplul meu : Vreau, simt că pot, în 6 luni de zile, până în data de 11 iulie 2020, să îmi dublez venitul. Repetă zi de acest obiect și nu doar atât, închide ochii și imaginează-ți obiectivul atins și fi recunoscător pentru îndeplinirea lui. O să fi surprins cum, îți vor ieși oportunități în cale, și o să reușești să îți atingi obiectivul. Pe lângă vizualizare, este necesar și să muncești la acest obiectiv. Însă dacă știi și îți este clar ce dorești, nimic nu te maibpoate abate de la drumul tău.
-
Nu este niciodată prea târziu : Niciodată, indiferent de vârsta pe care o ai, nu este târziu să începi ceva de la zero. Dacă îți dorești cu adevărat un lucru, nu mai aștepta, ia această decizie, mișcă-te cu 1 grad, fă ceva mic zilnic, și peste ceva timp, vei ajunge unde îți dorești. Decide ce vrei să fi și ce vrei să faci și “Just do it”!
Mulțumesc cu recunoștință,
Oana Morar
Roxana Lazăr, Impegio Jobs International
In anul 2019 s-au produs schimbari in numeroase branse; in special industria producatoare de masini a avut de suferit, inregistrand o scadere a comenzilor pentru mai multe luni consecutive.
Disponibilizarile individuale sau in masa au dus la reorientarea multor angajati, crescand astfel competitivitatea intre persoanele aflate in cautare de loc de munca si facand dificila angajarea pentru persoanele necalificate.
In acest context, consider ca, pentru a isi gasi un loc de munca, fiecare aplicant trebuie sa se intrebe ce stie sa faca si in ce domenii e dispus sa lucreze. Un aspect cunoscut – insa deseori ignorat – ramane importanta unui Curriculum Vitae in limba germana, cu toate calificarile si locurile de munca avute. Este de dorit ca CV-ul sa fie insotit de o scrisoare de intentie in care candidatul va explica motivele pentru care se considera potrivit, programul de lucru dorit, data de la care este disponibil. Cei care nu cunosc bine limba germana pot apela la un traducator sau diverse institutii care ajuta cu formularea documentelor de aplicare dar si cu traducerea notiunilor de baza din contractul de munca.
Cunoasterea limbii germane cel putin la nivel incepator ramane factorul-cheie pentru a primi un post bun. Pastrarea lui se face insa doar dand dovada de seriozitate si flexibilitate.
Unii angajati vad contractul de munca ca pe un trofeu, pentru care nu mai lupta odata castigat. Daca nu progresam, nu numai ca stagnam, insa regresam. De aceea, urmarea unui curs de limba sau de calificare, recunoasterea diplomei din Romania – toate joaca un rol vital in dezvoltarea profesionala si in obtinerea stabilitatii la care ravnim cu totii.
Nu in ultimul rand, angajatii din Germania sunt sfatuiti sa se informeze pe diferite site-uri cu privire la salariile minime pe economie, inclusiv in anumite branse (constructii, curatenie) dar si salariile medii, practicate pentru anumite meserii.
Tot online se poate face inscrierea la Agentia pentru ocuparea fortei de munca (Arbeitsagentur) pentru a primi oferte de munca conform criteriilor selectate. Si agentiile de recrutare si plasare personal sunt o sansa pentru a ajunge in compania ravnita. De exemplu, peste 25% din angajatii companiei noastre au primit contract de la firma unde au fost plasati.
Indiferent de modalitatea prin care va veti gasi locul de munca, seriozitatea, comunicarea cu viitorul angajator si rabdarea vor fi in final rasplatite.
Cristian Badea – Recruter
Cateva sfaturi pe care eu le consider utile pentru muncitorii care vor sa vina in Germania in 2020
Sa incerce sa invete limba germana, inca din tara, la nivel macar de A2 astfel incat sa poata intelege ce li se spune si sa se poata exprima, chiar cu greseli, dar sa se poata face intelesi.
Acest lucru le va usura patrunderea pe piata muncii.
Sa aiba o specializare si sa caute recunoasterea acesteia, a diplomei sau oricarui act ce atesta calificarea sa, traducand aceste documente si trimitandu-le la IHK sau institutiile de stat competente.
Sa isi alcatuiasca o Bewerbungsmappe cu un Lebenslauf ( Cv ) in care sa fie trecute datele esentiale ale carierei profesionale, vechimea in specializare si eventualele aptitudini avute.
O scrisoare de intentie este foarte utila si poate fi trimisa la mai multe firme sau Zeitarbeitfirma in vederea angajarii, impreuna cu Lebenslauf-ul.
Cand semneaza orice contract de munca, sa citeasca atent si orice nu inteleg sa intrebe. Este de preferat sa mearga la un traducator sau sa solicite contractul in forma bilingva acolo unde se poate.
Ca sfat particular din experienta, recomand cautarea unui job care ofera si o locuinta de serviciu, care constituie un inceput in stabilirea in Germania, sa vina initial singuri fara familie, dupa care sa isi gaseasca in timp o locuinta pentru intreaga familie, care va veni ulterior.