O femeie vrea să monitorizeze pisicile prin intermediul unei camere – și descoperă proprietarul în apartament

Povestea începe destul de inocent: o femeie aflată într-o călătorie de afaceri vrea să verifice pisicile din apartamentul ei în timp ce se află pe drum. În acest scop, ea a instalat camere de supraveghere în apartamentul său. Dar apoi face o descoperire neplăcută: pisicile ei nu sunt singure în apartament. Proprietarul femeii a intrat în apartament fără știrea ei și acum se strecoară prin camere. Locatara este îngrozită și împărtășește povestea pe Twitter la începutul lunii septembrie. Dar întrebarea este: are proprietarul voie să intre în apartament fără să se anunțe? Și are voie să păstreze o cheie?

Proprietarii nu au voie să păstreze cheia de la apartament

Potrivit Asociației germane a chiriașilor (DMB), proprietarii trebuie să predea chiriașului toate cheile de la apartament. Proprietarii nu au voie să rețină cheile de la apartament – nici măcar pentru “urgențe”. Locatarii pot lăsa voluntar o cheie de rezervă proprietarului, dar chiar și în acest caz proprietarul nu poate intra niciodată în apartamentul închiriat fără permisiune și cu siguranță nu fără o notificare prealabilă.

Când pot intra proprietarii în apartament – și când nu

În cazul în care contractul de închiriere prevede dreptul de a inspecta apartamentul, proprietarul poate intra în apartament. Cu toate acestea, cererea de inspecție a apartamentului trebuie să fie depusă în timp util. “Cel puțin 24 de ore este considerat rezonabil”, spune Haufe.de. Cu excepția cazului în care există un pericol iminent, de exemplu pentru că o țeavă de apă spartă amenință să provoace daune considerabile apartamentului. În cazul în care chiriașul nu poate fi contactat în acest caz, proprietarii pot solicita deschiderea apartamentului. Cu toate acestea, pentru a preveni o deschidere de urgență costisitoare, se poate încheia un acord între chiriaș și proprietar care să permită chiriașului să ia o cheie de rezervă de la o persoană de încredere a acestuia.

Li se permite chiriașilor să schimbe încuietoarea?

De asemenea, chiriașii pot schimba oricând încuietoarea de la ușa apartamentului pentru a se proteja de “vizitatori” nepoftiți – fie că este vorba de foști chiriași, foști parteneri sau chiar de proprietari insistenți. “Clauzele din contractul de închiriere sau din regulamentul casei care vă interzic să vă schimbați încuietoarea ușii sunt în general invalide”, informează serviciul de asistență juridică DAHAG. Cu toate acestea, ar trebui să păstrați cu siguranță încuietoarea veche, deoarece proprietarul vă poate cere să o înlocuiți atunci când vă mutați. În plus, chiriașii trebuie să suporte singuri costurile pentru o nouă încuietoare.