Persoane străine pretind că sunt angajați ai furnizorilor de energie la telefon și îi păcălesc pe clienți să încheie contracte scumpe. Potrivit agențiilor de protecție a consumatorilor, numărul de contracte frauduloase a crescut semnificativ.
Telefoane din senin, contracte frauduloase
Pentru Ludwig Krompaß din Burgkirchen an der Alz, în Bavaria, totul a început cu un telefon. Persoana care a sunat a pretins că este furnizorul său de energie și a vrut să-i ofere un tarif mai ieftin, spune el într-un interviu acordat Report Mainz. Dar, după câteva săptămâni, a primit o scrisoare de reziliere de la furnizorul său de energie. “Am fost destul de uluit. Nu am vrut să anulăm, nu ne-am gândit niciodată la asta.” Aproximativ în același timp cu scrisoarea de reziliere, a sosit un nou contract, de la un alt furnizor. Pensionarul este uimit. “Nu am semnat nimic”, spune el. “Nici măcar nu am spus că vrem să o facem.” Ceea ce i s-a întâmplat nu este un caz izolat.
La nivel național, plângerile se înmulțesc
Report Mainz a vorbit cu numeroase persoane afectate la nivel național. Aceștia povestesc despre anulări nedorite, contracte neconfirmate, creșteri extreme de prețuri și înșelăciuni deliberate. Federația germană a organizațiilor de consumatori (Verbraucherzentrale Bundesverband) scrie, la cerere, că numărul plângerilor privind contractele frauduloase aproape s-a triplat în acest an. Bundesnetzagentur a înregistrat, de asemenea, o creștere disproporționată a plângerilor privind telefoanele publicitare neautorizate referitoare la produsele de furnizare a energiei, ca urmare a “recentei creșteri puternice a prețurilor la energie”. Până la sfârșitul lunii august, a primit aproximativ 10 000 de plângeri scrise numai în legătură cu acest aspect.
Khaled Touzri cunoaște această escrocherie. Până la sfârșitul anului trecut, el însuși a lucrat pentru un furnizor de energie care folosea mijloace dubioase pentru a impune contracte de energie unor clienți neștiutori. “La un moment dat, mi-am spus că nu mai poate continua așa”, spune persoana din interior. Acum, în schimbul unei taxe, bărbatul de 40 de ani îi ajută pe cei afectați să scape de astfel de contracte. Are nenumărate documente, contracte de la mii de clienți. Cu toate acestea, contractele de energie nu ar mai trebui să fie încheiate atât de ușor prin telefon. Începând cu 27 iulie 2021, contractele încheiate prin telefon trebuie să fie în format text. Acest lucru este prevăzut în amendamentul la Legea privind industria energetică. Cu toate acestea, numele și un simplu “da” sub formă de text – de exemplu, prin SMS – vor fi suficiente pentru a confirma contractul. Touzri consideră că această reglementare este mult prea permisivă.
Legea este ocolită cu nerușinare
O înregistrare a unei convorbiri telefonice care a fost dezvăluită către Report Mainz arată clar cât de nerușinat exploatează unii brokeri de contracte de furnizare a energiei acest regulament. În înregistrarea de o jumătate de oră, clientul poate fi auzit de mai multe ori spunând clar că nu dorește să semneze un contract. Și cum este totuși, fără să vrea, presat să semneze un contract prin metode înșelătoare.
Avocatul Marc Nörig critică Legea privind industria energetică într-un interviu acordat publicației Report Mainz. El audiază mai multe astfel de cazuri în instanță. “Mi se pare nerușinat modul în care procedează aceste companii energetice. Ideea este de a evita ca (și) clientul să fie prins cu garda jos în timpul convorbirii telefonice, și de a-i da timp să se gândească dacă dorește cu adevărat să încheie acest contract în acest mod”, spune Nörig. Felix Methmann, de la Federația organizațiilor de consumatori din Germania, are o opinie similară: “Este important să ne concentrăm acum asupra problemelor. Iar aceste probleme constau în faptul că mulți consumatori au un contract pe care nu îl doresc. Nu trebuie să fie posibil să se încheie contracte prin SMS.”
Sunt cerute sancțiuni mai aspre
Report Mainz a vorbit, de asemenea, cu victimele contractelor frauduloase de furnizare a energiei care nu au trimis o confirmare prin SMS sau e-mail în timpul apelului și care au primit totuși noi contracte de furnizare a energiei. Într-un caz, s-a dovedit că semnătura persoanelor afectate de un presupus contract a fost în mod evident falsificată. Cu toate acestea, compania continuă să îi ceară bani bătrânului de 86 de ani. Într-un alt caz, consumatorul a primit o creștere semnificativă a prețului la scurt timp după semnarea contractului. Obiecția ei a fost ignorată. Agenția Federală pentru Protecția Consumatorilor critică faptul că, timp de ani de zile, o mână de companii au atras atenția datorită unor astfel de practici comerciale dubioase. Bundesnetzagentur este la curent cu acestea. Dar se face prea puțin. Bundesnetzagentur trebuie să acționeze mult mai rapid, cere Methmann. “Câteva sute de plângeri despre aceeași companie și aceeași problemă ar fi suficiente pentru a obține o reacție.
Bundesnetzagentur a răspuns pentru Report Mainz că agenția este obligată să respecte cadrul legal și este limitată de acesta. O declarație din 2019 arată că dorește, de asemenea, să ia măsuri mai dure împotriva companiilor. La momentul respectiv, a propus să i se permită să își stabilească amenzile “în funcție de circumstanțele economice” ale companiilor. Actuala amendă maximă de 300.000 de euro “nu reprezintă o sancțiune notabilă, mai ales pentru companiile puternice”.Cu toate acestea, “altceva a fost ancorat în lege. Lucrăm cu posibilitățile legale pe care le avem la dispoziție. Asta este ceea ce facem noi. Și nu trebuie să comentez nimic altceva în acest moment astăzi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Bundesnetzagentur, Fiete Wulff. Ministerul Federal al Justiției, care a fost responsabil pentru modificarea legii, nu a răspuns până în prezent la întrebările ARD.