Noua ordonanță Corona pentru iarnă

Ministerul Federal al Sănătății și Ministerul Federal al Justiției au conveni asupra unei dezvoltări a Legii privind protecția împotriva infecțiilor (IfSG).

Ministrul sănătății, Karl Lauterbach și ministrul justiției, Marco Buschmann, au prezentat detaliile noului concept de protecție care se va aplica începând cu luna octombrie. “Germania ar trebui să fie mai bine pregătită pentru următoarea iarnă, din punct de vedere al pandemiei, decât în anii precedenți. În acest scop, este lansat un pachet pentru iarnă cuprinzător care va contribui la reducerea infectărilor grave și la prevenirea deceselor”, a subliniat Lauterbach. Buschmann a declarat: “Continuăm să luăm în serios pandemia. Și, mai presus de toate, luăm în serios drepturile fundamentale ale cetățeanului.

Măsuri la nivel național

Propunerea pentru modificarea Legii privind protecția împotriva infecțiilor a fost elaborată de Ministerul Federal al Sănătății și de Ministerul Federal al Justiției. Acesta prevede un concept de protecție în mai multe etape, bazat pe situații.

Potrivit acesteia, măsurile de protecție specifice urmează să se aplice la nivel național în anumite domenii între 1 octombrie 2022 și 7 aprilie 2023 – obligația de a purta măști în transportul aerian și în transportul public pe distanțe lungi sau obligația de a purta măști și de a efectua teste la nivel național pentru spitale și centre de îngrijire. În plus, Ordonanța Corona privind sănătatea și securitatea la locul de muncă se va aplica din nou în companii – de exemplu, cu oferte de home-office, precum și cu reglementări privind măștile și testele.

Posibile măsuri suplimentare din partea landurilor

De asemenea, landurile ar trebui să aibă posibilitatea de a adopta reglementări pentru a asigura funcționarea sistemului de sănătate sau a altor instituții. De exemplu, acestea pot impune obligativitatea purtării măștilor în transportul public local și în zonele interioare accesibile publicului. Acest lucru este valabil și în cazul evenimentelor culturale și sportive și în restaurante. Cu toate acestea, ar trebui să existe excepții pentru persoanele care au fost testate, recent vaccinate și recent vindecate.

De asemenea, landurile pot impune testarea obligatorie în școli și grădinițe, precum și masca obligatorie în școli începând cu clasa a V-a.

Măsuri suplimentare în cazul unui pericol concret pentru starea de sănătate

În cazul în care un parlament de Land stabilește că există un pericol concret pentru sistemul de sănătate sau pentru alte instituții, pentru întregul Land sau pentru zone individuale, pe baza unei tendințe de înrăutățire, atunci pot fi ordonate măsuri suplimentare. Printre acestea se numără, de exemplu, obligația de a purta măști la evenimente în aer liber, dacă nu se poate păstra o distanță minimă de 1,5 metri, precum și la evenimente în spații interioare accesibile publicului, fără excepție. În plus, pot fi stabilite limite de persoane pentru evenimentele din zonele interioare accesibile publicului.

Momentan aceasta este o propunere gândită la nivel federal care urmează să fie aplicată la nivel de Land.

Acestea sunt pe scurt cele plănuite