Trebuie anunțat proprietarul la mutarea soțului/partenerului?

Se poate muta partenerul în apartament?

Contractul de închiriere prevede, de obicei, că doar chiriașul însuși ar trebui să locuiască permanent în apartament. Prin urmare, chiriașul nu își poate lăsa pur și simplu partenerul să locuiască cu el fără să discute cu proprietarul.

Acest lucru ar constitui un transfer neautorizat de utilizare (§ 540 BGB) al apartamentului închiriat către o terță parte. Astfel, primirea în secret a unui partener în propriul apartament reprezintă o încălcare gravă a contractului și, în cel mai rău caz, poate duce la rezilierea contractului fără preaviz.

Prin urmare, chiriașul trebuie să își contacteze proprietarul, să îl informeze cu privire la mutarea partenerului și să îi ceară acestuia să îi permită partenerului să se mute în apartament. În acest sens, acesta trebuie să informeze proprietarul și despre datele partenerului său.

Unele contracte de închiriere exclud în mod explicit dreptul chiriașului de a găzdui un partener. Cu toate acestea, o astfel de dispoziție nu este permisă de lege (§ 553 III BGB) și, prin urmare, nu este valabilă.

Excepție: Soții și partenerii înregistrați

Căsătoria și parteneriatul civil înregistrat sunt protejate în mod special prin lege. Prin urmare, un soț sau un partener civil înregistrat nu este considerat un terț.

Proprietarul ar trebui să fie informat în orice caz. Numai că nu este necesară obținerea permisiunii acestuia.

Poate proprietarul să se opună mutării partenerului?

De regulă, proprietarul nu are dreptul să se opună. În cazul în care chiriașul are un interes legitim ca partenerul său să se mute în locuință, proprietarul trebuie, de obicei, să fie de acord.

Cu toate acestea, în următoarele cazuri, proprietarul are dreptul de a refuza în mod excepțional permisiunea:

  • Mutarea partenerului este nerezonabilă pentru proprietar.
  • Spațiul de locuit ar fi supraaglomerat.
  • Mutarea partenerului poate fi nerezonabilă pentru proprietar, în special dacă se așteaptă o tulburare considerabilă a liniștii domestice.

Și dacă proprietarul refuză permisiunea?

În cazul în care proprietarul refuză permisiunea partenerului de a se muta în locuință, deși ar trebui să o acorde, chiriașul are două opțiuni:

  • Acesta poate rezilia contractul de închiriere în mod extraordinar (§ 540 I 2 BGB) și poate căuta un nou apartament împreună cu partenerul său. Acest lucru este valabil chiar și în cazul contractelor de închiriere pe durată determinată, care sunt dificil de reziliat.
  • Acesta poate impune permisiunea proprietarului prin inițierea unei acțiuni în justiție.

Există o amenințare de creștere a chiriei dacă partenerul se mută în apartament?

Proprietarul poate impune o majorare a chiriei împreună cu acordul său (articolul 553 II BGB), dacă nu ar putea accepta altfel mutarea partenerului. Cu toate acestea, această dispoziție are o relevanță redusă în practică. Va fi dificil pentru proprietar să dovedească necesitatea unei creșteri considerabile a chiriei de bază. Acest lucru se datorează faptului că chiria de bază se plătește, în general, pentru dimensiunea și locația apartamentului. Ambii factori nu se schimbă atunci când se mută o altă persoană. Totuși, se poate solicita, de obicei, o suprataxă pentru uzura crescută a apartamentului.