Noile schimbari din octombrie

Noile schimbări din octombrie

Toamna vine cu schimbări care afectează multe gospodării din Germania. În timp ce noii clienți pot aștepta cu nerăbdare prețuri mai mici la gaze, studenții vor fi împovărați financiar cu rate mai mari ale dobânzilor la credite. De asemenea, de mare interes sunt alegerile de stat din Hessen și Bayern, care au loc pe 8 octombrie.

Expiră termenul limită pentru acordarea subvenției pentru costurile de încălzire

La 20 octombrie 2023 expiră termenul limită pentru subvenția pentru costurile de încălzire pentru încălzirea cu lemne, păcură sau alți combustibili care nu provin din conducte, cum ar fi peleții de lemn sau brichetele de lemn.

Valoarea subvenției reprezintă 80% din costurile suplimentare pentru sursa de energie subvenționată. Se poate obține o scutire maximă de 2.000 de euro pe gospodărie. Limita inferioară este de 100 de euro pe gospodărie.

Pentru a primi subvenția, este necesară o factură de combustibil și o dovadă de plată, în plus față de cerere.

Alegeri în landurile Hessen și Bayern

Pe 8 octombrie 2023, vor avea loc alegeri importante în landurile Hessen și Bayern. Cu Wahl-O-Mat Hessen și Wahl-O-Mat Bayern puteți afla ce partid vă reprezintă cel mai bine convingerile. Instrumentul oferă o modalitate ușoară de a afla pozițiile diferitelor partide și de a lua o decizie.

Gazele se ieftinesc

Din octombrie 2023, gospodăriile germane se pot aștepta la schimbări pozitive. Costurile la gaz vor scădea, deoarece două suprataxe la gaz vor fi reduse la zero euro. Această măsură, anunțată de Trading Hub Europe (THE), înseamnă o reducere de aproximativ 5% sau 130 de euro pe an pentru o gospodărie monofamilială medie cu un consum anual de 20.000 kWh. Gospodăriile individuale cu un consum de 5.000 kWh economisesc aproximativ 33 de euro, iar cele duble, cu un consum de 12.000 kWh, aproximativ 78 de euro.

În special, taxa pe energia de control, care a crescut brusc în anul precedent, va fi redusă de la 0,57 cenți/kWh (net) la zero. Taxa de conversie, care finanțează conversia de la gazul H la gazul L, va fi, de asemenea, eliminată datorită aprovizionării suficiente cu gaz L.

Cu toate acestea, noul preț mai mic al gazului nu este transferat automat către clienți. Clienții noi, în special, ar putea beneficia de această schimbare. Pentru clienții existenți, ar putea fi utilă o comparație și o schimbare de furnizor.

Gata cu WhatsApp pentru smartphone-urile mai vechi

Din octombrie 2023, posesorii de modele mai vechi de telefoane mobile se vor confrunta cu schimbări serioase, pentru că WhatsApp nu va mai funcționa pe aceste dispozitive. Pentru a continua să folosiți aplicația, va fi necesară cel puțin versiunea Android 5.0. Meta, compania din spatele WhatsApp, va informa din timp toți utilizatorii afectați, înainte ca serviciul să fie întrerupt pentru ei

Lidl se concentrează pe standarde mai ridicate de bunăstare a animalelor

În octombrie 2023, Lidl introduce o modificare importantă: Compania se va concentra pe forme de creștere superioară pentru produsele din carne. Până în primăvara anului 2024, întreaga gamă de produse din carne va fi modificată pentru a respecta sistemele de creștere 3 și 4. În prezent, clienții mai pot cumpăra carne de vită din forma de creștere 2, dar aceasta va dispărea treptat de pe rafturi.

Studenții vor trebui să accepte dobânzi mai mari pentru creditele studențești începând cu octombrie 2023

Studenții care își finanțează studiile printr-un împrumut pentru studenți se vor confrunta cu dificultăți financiare ca urmare a acestei schimbări, deoarece vor trebui să se aștepte la rate mai mari ale dobânzii începând cu octombrie 2023. În aprilie, dobânzile au crescut deja la 7,55%, iar din octombrie vor fi de peste 8%.

Atenție, schimbare de oră: începe ora de iarnă

De două ori pe an se schimbă ceasul. În urmă cu câțiva ani, au existat discuții privind eliminarea schimbării orei și convenirea unei ore, dar acest scenariu este din nou exclus din discuție. Acum a sosit momentul: în noaptea de 28 spre 29 octombrie 2023, ceasul va fi dat înapoi, de la ora trei dimineața la ora două.

În octombrie sosește vaccinul Corona pentru copii

Între timp, au apărut din nou diferite variante de Corona, care provoacă o creștere a numărului de infecții. Acum există un vaccin Corona adaptat pentru copii, care va fi disponibil începând cu 2 octombrie 2023. STIKO recomandă vaccinarea copiilor doar dacă aceștia se numără printre grupurile de risc.

Prețuri noi la DHL

Noile prețuri se vor aplica la DHL începând cu octombrie 2023: Clienții de afaceri vor trebui să plătească mai mult pentru produse. Clienții privați au fost scutiți până acum de creșterea prețurilor. Compania invocă salariile mai mari și inflația persistentă ca motive pentru această măsura

Amazon organizează o a doua zi Prime Day

Amazon Prime Day intră într-o a doua rundă cu “Prime Big Deals Day” în 2023. Marele eveniment de cumpărături va avea loc de marți, 10 octombrie, până miercuri, 11 octombrie. Potrivit Amazon, evenimentul va avea loc în 19 țări – inclusiv în Germania, Austria și Luxemburg. Gigantul de vânzări prin poștă vrea să îi atragă pe cumpărători cu chilipiruri exclusive înainte de Black Friday și Cyber Week.

Creșteri ale salariului minim pentru două grupe profesionale

Muncitorii calificați din două meserii au motive de bucurie, pentru că salariul minim crește pentru ei. Scafandrii vor primi cu aproape un euro pe oră mai mult – de la 12,85 euro la 13,60 euro. Dulgerii vor primi, de asemenea, mai mulți bani. Salariul de bază va fi majorat la 21,12 euro.

Deutsche Bahn vrea să se digitalizeze în continuare – și cere adrese de e-mail începând cu 01 octombrie

Digitalizarea în cadrul Deutsche Bahn avansează, iar biletul electronic va fi extins în continuare. De la 1 octombrie, oricine dorește să cumpere un bilet de călătorie pe distanțe lungi de la un centru de turism sau chiar de la o agenție va trebui să furnizeze o adresă de e-mail sau un număr de telefon. Aceste informații nu sunt deocamdată necesare în cazul achiziționării de la automatele de bilete.

Cei născuți în 1957 pot în sfârșit să se pensioneze

Cei născuți în 1957 vor putea ieși la pensie fără deduceri începând cu 1 octombrie 2023. De asemenea, se pot pensiona și angajații care au contribuit deja la fondul de pensii timp de 45 de ani și care s-au născut cel târziu în august 1955.