Alocatia de baza

Kindergrundsicherung – Alocația de bază pentru copii

Alocația de bază pentru copii este menită să protejeze mai bine copiii de sărăcie și să creeze oportunități egale pentru toți copiii și tinerii. Prin urmare, aceasta reprezintă cea mai cuprinzătoare reformă a politicii sociale din ultimii ani și intrarea într-o luptă eficientă împotriva sărăciei.

De ce avem nevoie de o alocație de bază pentru copii?

Fiecare al cincilea copil din Germania este considerat sărac. Prin urmare, una dintre cele mai urgente sarcini ale politicii este de a reduce riscurile de sărăcie și de a crea oportunități egale de dezvoltare și participare pentru copii și tineri.

Potrivit unui sondaj recent realizat de Institutul Allensbach pentru Cercetarea Opiniei Publice (IfD Allensbach), aproximativ 70 % din populație sprijină lupta împotriva sărăciei în rândul copiilor. Mai mult de 65% ar dori să se facă mai multe pentru a asigura egalitatea de șanse pentru copii, indiferent de mediul lor social.

Mandat în cadrul acordului de coaliție

Acordul de coaliție conține mandatul de a introduce o alocație de bază pentru copii. Acesta oferă cadrul pentru conceperea alocației de bază pentru copii. Acordul de coaliție prevede următoarele:

Fiecare copil ar trebui să aibă aceleași oportunități. Cu toate acestea, această egalitate de șanse este încă departe de a fi o realitate. Dorim să scoatem mai mulți copii din sărăcie, vom crea oportunități mai bune pentru copii și tineri cu ajutorul alocației de bază pentru copii și ne vom concentra pe cei care au nevoie de cel mai mult sprijin.”

Ce ar trebui să realizeze alocația de bază pentru copii?

În viitor, alocația de bază pentru copii va fi principala alocație pentru toți copiii. Aceasta simplifică sistemul de sprijin familial.

Alocația de bază pentru copii este destinată în primul rând atingerii acestor obiective:

  • să protejeze împotriva sărăciei și să creeze oportunități mai bune pentru copii și tineri
  • să ajungă la un număr mai mare de familii și de copii și să combată astfel sărăcia ascunsă
  • să fie un pachet de servicii care să ușureze viața familiilor


Suma garantată pentru copii și suma suplimentară pentru copii formează împreună alocația de bază pentru copii

Alocația de bază pentru copii va consta într-o sumă garantată pentru copii, care va fi aceeași pentru toți copiii și va înlocui actuala alocație pentru copii – nu se schimbă nimic, cu excepția denumirii. În plus, va exista o alocație suplimentară pentru copii dependenți de venit. Împreună, suma de bază pentru copii și suma suplimentară pentru copii acoperă minimul de subzistență socio-culturală pentru copii.

În viitor, alocația de bază pentru copii va fi alocația principală pentru toți copiii.

Cu alocația de bază pentru copii, cinci alocații devin una singură: Kindergeld– alocația pentru copii, Kinderzuschlag– suplimentul pentru copii, Kinderregelbedarf aus Bürgergeld und Sozialhilfe-nevoile copiilor din alocația pentru cetățeni și ajutorul social, precum și părți din pachetul de educație și participare sunt combinate în alocația de bază pentru copii.

Cu ajutorul alocației de bază pentru copii, vom ajunge la 5,6 milioane de copii aflați în risc de sărăcie. Dintre aceștia, aproape două milioane de copii se aflau anterior în responsabilitatea Centrului de ocupare a forței de muncă. Îi aducem pe acești copii în centrul societății: la fel ca toți ceilalți copii și tineri, ei vor fi îngrijiți în viitor de serviciul pentru familie.

Îmbunătățiri materiale

Odată cu ajustarea minimului de subzistență pentru copii, punem bazele îmbunătățirii nivelului prestațiilor. În termeni concreți, acest lucru înseamnă că, deoarece copiii care anterior primeau fie Bürgergeld, fie Kinderzuschlag vor fi combinați în alocația de bază pentru copii, vor exista îmbunătățiri ale prestațiilor pentru unele grupe de vârstă; pentru altele, acestea vor rămâne la fel. Primirea prestațiilor va fi standardizată la nivelul superior.

Pentru a îmbunătăți oportunitățile educaționale și de participare ale copiilor și tinerilor, accesul la suma de participare de 15 euro, de exemplu pentru școala de muzică sau cluburile sportive, va fi simplificat și mai puțin birocratic prin faptul că dovada beneficiilor poate fi prezentată și retroactiv. Pachetul de pornire pentru școală este plătit automat. În plus, în anii următori va fi înființat un portal digital separat pentru oportunități pentru copii

Alocația de bază pentru copii va putea fi solicitată cu ușurință prin mijloace digitale.
Odată cu verificarea alocației de bază pentru copii, serviciul pentru familii verifică în plus dacă o familie ar putea avea dreptul la suma suplimentară și informează părinții.
Părinții pot utiliza apoi portalul digital de depunere a cererilor – dacă doresc – pentru a depune cererea cu ușurință și fără a fi nevoiți să se deplaseze la birou. Bineînțeles, este în continuare posibil să se depună cererea la fața locului.

Procedura legislativă și calendarul de introducere a alocației de bază pentru copii

Ministerul Federal al Familiei a elaborat un proiect de lege privind alocația de bază pentru copii. Acesta a fost convenit în cadrul guvernului federal. Proiectul de lege urmează să fie adoptat de Cabinetul federal în viitorul apropiat. Apoi va începe procedura legislativă parlamentară.

Alocația de bază pentru copii va fi plătită pentru prima dată în 2025.