Noile schimbări din 2024

Noile schimbări din 2024

Guvernul federal a inițiat o serie de schimbări pentru anul 2024, dintre care unele vor avea un impact direct asupra situației financiare a multor cetățeni. Unele erau planificate de ceva timp, în timp ce altele au fost adăugate abia recent, deoarece guvernul federal a trebuit să își corecteze planificarea financiară inițială în urma hotărârii Curții Constituționale privind bugetul. Schimbări importante pe scurt sunt:

Creșterea venitului de Bürgergeld și a salariului minim

  • Ratele standard pentru Bürgergeld vor crește cu 12% – de la 502 la 563 de euro pe lună pentru persoanele singure. Creșterea planificată fusese criticată, printre alții, de CDU și FDP, din cauza situației bugetare dificile.
  • Salariul minim va crește de la 12 la 12,41 euro pe oră în ianuarie.
  • Limita superioară pentru Minijob va crește și ea: de la 520 la 538 de euro pe lună.
  • Din mai 2024, salariul minim în Altenpflege va crește la 15,50 euro pentru asistenții de îngrijire, la 16,50 euro pentru asistenții calificați și la 19,50 euro pentru specialiștii în îngrijire.
  • De asemenea, se așteaptă ca pensiile să crească din nou în iulie 2024 – cu 3,5%, potrivit previziunilor oficiale. Datele sunt provizorii și nu vor fi clare până în primăvară.

Prețul CO2 crește semnificativ

Prețul CO2 va crește de la 30 la 45 de euro pe tonă din ianuarie 2024. Inițial, era prevăzută doar o creștere la 40 de euro, dar a fost convenită o majorare mai semnificativă în scurt timp. Aceasta va afecta prețurile la motorină, benzină, gaze naturale și combustibil pentru încălzire: Prețul unui litru de benzină va crește probabil cu aproximativ 4,3 cenți, iar cel al unui litru de motorină cu aproximativ 4,7 cenți. Instrumentul de stabilire a prețului carbonului a fost introdus în 2021, iar prețul crește în fiecare an, așa cum era prevăzut. Cu toate acestea, creșterea a fost suspendată temporar în 2023 din cauza prețurilor ridicate la energie. Scopul taxării carbonului este de a crea stimulente pentru a reduce consumul de combustibili fosili care dăunează climei și, prin urmare, emisiile de CO2.

Legea privind încălzirea intră în vigoare

În viitor, fiecare sistem de încălzire nou instalat trebuie să fie alimentat cu cel puțin65 % energie regenerabilă. Cu toate acestea, Legea privind încălzirea, care va intra în vigoare în ianuarie, se va aplica inițial doar zonelor nou construite. Pentru clădirile noi din afara zonelor de dezvoltare nouă, regulamentul se va aplica cel mai devreme din 2026. Pentru sistemele de încălzire existente și funcționale, cum ar fi sistemele de încălzire cu petrol sau gaz, nu se va schimba nimic deocamdată; acestea pot continua să funcționeze și pot fi, de asemenea, reparate. Există o perioadă de tranziție pentru sistemele de încălzire noi din clădirile existente. Oricine dorește să instaleze un nou sistem de încălzire care funcționează cu combustibili solizi, lichizi sau gazoși – cum ar fi gazul natural – trebuie să solicite în prealabil consultanță. Ghidul guvernului german privind încălzirea oferă o bună prezentare generală a noilor reglementări.

Canabis: se apropie legalizarea

Deținerea si consumul de canabis vor fi scutite de pedeapsă pentru adulți de la 1 aprilie 2024, sub rezerva unor restricții. În viitor, aceștia vor putea deține până la 25 de grame de canabis pentru uz personal, în timp ce posesia a până la 50 de grame și a până la trei plante cu flori feminine va fi permisă în cadrul culturilor private. Posesia a 30 de grame sau mai mult va fi pedepsită doar în spațiile publice și a 60 de grame sau mai mult în spațiile private.

O nouă sumă de bani pentru sticlele de lapte de unică folosință

Din ianuarie, se va plăti o garanție de 25 de cenți pentru laptele și băuturile pe bază de lapte din sticle de plastic de unică folosință. Anterior, aceste băuturi erau scutite de obligația de a depune o garanție.

“Capacul cu capsă” pentru sticlele de plastic devine obligatoriu

Din iulie 2024, sticlele de plastic de unică folosință și Tetrapaks trebuie să aibă un capac fix, nedetașabil. Capacele fixate vor deveni apoi obligatorii pentru ambalajele PET pentru băuturi cu un volum de până la trei litri, adică pentru apă, limonadă și lapte, de exemplu. Acest lucru are la bază un nou regulament al UE care vizează reducerea deșeurilor de plastic în mediul înconjurător.

Se majorează deducere fiscală

  • Impozitul pe venit : Alocația de bază neimpozabilă – adică venitul până la care nu trebuie plătit impozit – va crește cu 180 de euro, ajungând la 11.784 de euro.
  • De asemenea, alocația pentru copii va crește: la 6.612 euro pe copil.
  • Cota maximă de impozitare de 42% va fi datorată abia în 2024 pentru veniturile impozabile de 66.761,00 (anterior 62.810 euro) și peste.

Se pune capăt frânei prețurilor la energie, TVA la gaze crește din martie

  • TVA pentru furnizarea de gaze și încălzirea urbană a fost redusă la 7% în octombrie 2022. Aceasta urmează să fie majorată din nou la 19% din martie 2024.
  • Frânarea prețurilor la energie electrica si gaze naturale se încheie la 31 decembrie 2023 și nu va fi continuată până la sfârșitul lunii martie 2024, așa cum era prevăzut inițial. Aceasta a plafonat costurile energiei electrice și ale gazului pentru 80% din consumul din anul precedent – la 12 cenți pe kilowatt-oră de gaz și 40 de cenți pe kilowatt-oră de energie electrică. Prin urmare, consumatorii ar trebui să verifice dacă o schimbarea de furnizor se merită

Gata cu subvențiile pentru mașinile electrice

Subvenția pentru achiziționarea de automobile electrice noi a expirat la scurt timp, la mijlocul lunii decembrie. De atunci, nu a mai existat nicio bonificație. Cu toate acestea, mai mulți producători auto au anunțat deja că vor oferi în schimb clienților lor o reducere corespunzătoare.

TVA în industria de gastronomie crește din nou

Cota integrală de TVA de 19% se va aplica din nou în restaurante și în alte unități de alimentație publică din ianuarie 2024. Aceasta a fost redusă temporar de la 19 la 7 la sută în 2020, în timpul pandemiei de coronavirus.

Cablu de încărcare: USB-C devine un standard

Din decembrie 2024, multe dispozitive electrice vândute în Germania trebuie să aibă un port de încărcare USB-C standardizat. Standardul USB-C se va aplica tuturor dispozitivelor de dimensiuni mici și mijlocii care pot fi încărcate și sunt portabile, cum ar fi smartphone-urile, tabletele, camerele digitale, căștile, difuzoarele portabile, e-reader-urile și consolele de jocuri.

Creșteri ale suplimentului pentru copii (Kinderzuschlag)

Pentru a oferi un sprijin financiar mai bun familiilor cu venituri mici, valoarea maximă a suplimentului pentru copii va crește de la 250 de euro la 292 de euro pe lună și pe copil.

Reducerea limitei de venit pentru indemnizația pentru creșterea copilului (Elterngeld)

Limitele de venit pentru alocația parentală sunt în scădere. Până în prezent, părinții cu un venit impozabil comun de până la 300.000 de euro și părinții singuri cu venituri de până la 250.000 de euro puteau solicita alocația parentală. Din aprilie 2024, pragul de venit va fi redus în două etape, inițial la un venit anual de 200.000 de euro, iar din aprilie 2025 la 175.000 de euro pentru cupluri și la 150.000 de euro pentru părinții singuri.

Schimbul de permise de conducere și taxa de drum pentru camioane vor fi extinse

  • Schimbul permisului de conducere: Persoanele născute între 1965 și 1970 care încă mai au un permis de conducere roz sau gri trebuie să schimbe documentul cu un permis de conducere cu card de credit infailibil până la 19 ianuarie 2024. Schimbul va avea loc în etape, în funcție de anul nașterii sau de anul eliberării.
  • Obligația de taxare pentru camioanele care circulă pe drumurile germane pe distanțe lungi va fi extinsă la camioanele de peste 3,5 tone în 2024. Autovehiculele comerciale sub 7,5 tone sunt scutite de taxă.

Nu uitați: Oricine are un autocolant verde de inspecție tehnică sau de inspecție generală pe vehiculul său trebuie să meargă la un centru de inspecție în 2024 și – dacă nu există defecte tehnice – va primi un autocolant albastru nou.

Rețeta electronică devine obligatorie

Din ianuarie, medicii vor trebui să elibereze rețete electronice pentru medicamentele eliberate numai pe bază de rețetă. Persoanele asigurate vor arăta rețetele electronice la farmacie prin intermediul aplicației, prin tipărire pe hârtie sau cu ajutorul cardului de asigurări de sănătate.

Un drept mai lung la indemnizația de boală pentru copii

Din 2024, părinții care lucrează și care au o asigurare de sănătate obligatorie vor avea dreptul la 15 zile de indemnizație de boală pentru copii, în loc de zece zile, cât este în prezent. În viitor, părinții singuri vor avea dreptul la 30 de zile lucrătoare în loc de 20, cât erau până acum. Regulamentul special privind coronavirusul, care permitea până la 30 de zile pentru fiecare părinte, se va încheia.

Centrale electrice de balcon: punerea în funcțiune devine mai ușoară

Instalarea centralelor electrice de balcon va deveni mai ușoară începând cu 1 ianuarie 2024. În viitor, va fi suficientă înregistrarea în registrul principal de piață al Agenției Federale pentru Rețele. De asemenea, dispozitivele pot fi puse în funcțiune imediat; operatorul de rețea este responsabil pentru înlocuirea contorului de energie electrică.

Pașaportul pentru copii va fi eliminat

Din ianuarie 2024, nu va mai fi posibilă solicitarea de pașapoarte pentru copii. Documentul, care era disponibil doar pentru copiii cu vârsta sub 12 ani, va fi înlocuit cu un pașaport electronic cu o perioadă de valabilitate mai lungă. Pașapoartele pentru copii care au fost deja eliberate vor rămâne valabile până la data obișnuită de expirare.

Biletul de acces la peron nu mai este necesar nici în Hamburg

Hamburger Verkehrsverbund (HVV) este ultima companie feroviară din Germania care a eliminat bilet de acces la peron. Acesta costa 10 cenți și autoriza accesul pe peron, de exemplu pentru a însoți sau a lua persoane în tren.