Noile reguli Schufa

Noi reguli Schufa: Se anunță schimbări majore pentru consumatori

Dortmund – Dacă doriți să închiriați un apartament, să cumpărați o proprietate sau să faceți o achiziție în rate, aveți adesea nevoie de o dovadă a propriei situații de solvabilitate. În mod obișnuit, acest lucru se numește raport Schufa, care provine de la agenția de credit cu același nume și este abrevierea de la “Schutzgemeinschaft für allgemeine Kreditsicherung”. Toți consumatorii care au nevoie de un raport Schufa se confruntă acum cu schimbări.

Noi reguli Schufa

În urma unei hotărâri a Curții Europene de Justiție (CEJ), guvernul german a prezentat un proiect de lege care reorganizează sistemul de clasificare Schufa. Acest lucru se datorează faptului că instanța a hotărât că evaluarea solvabilității unei persoane poate fi efectuată doar prin furnizarea anumitor date cu caracter personal – dar nu a tuturor acestora.

Prin urmare, utilizarea datelor cu caracter personal trebuie să fie mai limitată. Acesta este un avantaj pentru consumatori, deoarece aceștia nu trebuie să divulge atât de multe informații despre ei înșiși în scopul stabilirii scorului.

Ce este scorul de bonitate?

Punctajul presupune evaluarea capacității de plată a unei persoane. Întrebarea este cât de probabil este ca cineva să onoreze o plată. Acest aspect este relevant pentru companii și bănci, pentru a reduce riscul de neplată.

Valoarea scorului este determinată pe baza mai multor date, cum ar fi datele privind contul curent, cardul de credit, garanțiile, împrumuturile în rate, leasingul de telefonie mobilă sau achiziția în rate, precum și perioadele de contract și de credit. De asemenea, sunt luate în considerare și informațiile privind facturile neplătite și alte comportamente necontractuale.

Ca urmare a adoptării noilor reglementări Schufa în Legea federală privind protecția datelor, companiile nu au voie să includă adrese de reședință, nume sau date personale din rețelele sociale în scorul de credit. Acest lucru se aplică și în cazul dovezilor privind plățile primite și efectuate către și din conturile bancare

Noul regulament este menit să protejeze mai bine consumatorii de o eventuală discriminare în cadrul evaluării Schufa. Astfel, numele, locul de reședință sau datele privind sănătatea nu mai sunt relevante pentru clasificarea capacității de plată a unei persoane.

Noua reformă Schufa: CEJ decide pe baza unui caz

Dar cum s-a ajuns la această decizie? CEJ a luat această hotărâre pe baza unui caz din Germania. O femeie a intentat un proces pentru că i s-a refuzat un împrumut. Ea a cerut apoi ca Schufa să șteargă o intrare și să-i acorde acces la toate datele deținute de agenția de credit. Cu toate acestea, Schufa i-a oferit doar scorul de credit, dar nu și metoda specifică de calcul al acestei valori.