Noile reguli Corona din octombrie

De la 1 octombrie 2022 până la 7 aprilie 2023, se vor aplica măsuri de protecție specifice la nivel național în anumite zone:

Măștile FFP2 sunt obligatorii în transportul public pe distanțe lungi. Copiii și adolescenții cu vârste cuprinse între 6 și 13 ani pot purta măști medicale (măști chirurgicale).
Pentru accesul în spitale și centre de îngrijire, măștile FFP2 sunt obligatorii, iar testarea este obligatorie. Acest lucru este valabil și pentru angajații din serviciile de îngrijire.
Purtarea unei măști FFP2 este obligatorie pentru pacienți și vizitatori în cabinete medicale, centre de dializă și alte unități de îngrijire a sănătății.

Etapa 1: Posibile măsuri suplimentare din partea Landurilor

Măști obligatorii:

  • în transportul public local
  • în zonele interioare accesibile publicului. Acest lucru este valabil și pentru domeniile culturii, sportului, agrementului și gastronomiei. Există o excepție aici: cei care au un certificat de testare sunt scutiți de cerința privind masca. Landurile pot extinde această scutire la persoanele care pot dovedi că au fost proaspăt vaccinate sau că s-au recuperat.
  • în școli și alte instituții de învățământ pentru angajați și elevi, începând cu al cincilea an școlar (în măsura în care acest lucru este necesar pentru a menține mersul la școală).

Testarea obligatorie:

În școli, grădinițe și alte facilități, cum ar fi locuințele pentru solicitanții de azil, locuințele pentru persoanele fără adăpost, centrele de detenție.

Etapa 2: Măsuri suplimentare în caz de pericol concret pentru starea de sănătate


În cazul în care un parlament de stat stabilește că există un pericol concret pentru funcționarea sistemului de sănătate:

  • Obligația de a purta o mască (mască FFP2 sau mască medicală) la evenimentele în aer liber, dacă nu se poate păstra o distanță minimă de 1,5 metri.
  • Cerința privind distanța și limita superioară a numărului de persoane pentru evenimente în spații interioare accesibile publicului.
  • Obligația de a elabora concepte de igienă pentru întreprinderi, evenimente din sectoarele de agrement, cultural și sportiv.

Noutăți privind statutul de vaccinare

De la 1 octombrie 2022, orice persoană care a fost vaccinată de trei ori va fi considerată ca fiind complet vaccinată din punct de vedere legal. Se vor face excepții după ce o persoană a fost infectată cu virusul Corona: În acest caz, sunt suficiente două vaccinări,

  • în cazul în care prima vaccinare a fost precedată de o infecție dovedită printr-un test de anticorpi; sau
  • în cazul în care a doua vaccinare a fost precedată de o infecție dovedită printr-un test PCR; sau
  • în cazul în care a doua vaccinare a fost urmată de o infecție dovedită prin PCR și au trecut 28 de zile de la test.

Statutul de vaccinare nu mai joacă niciun rol în cadrul măsurilor de protecție Corona. De exemplu, nu mai determină accesul la restaurante sau evenimente, așa cum se întâmpla iarna trecută. Pentru a fi bine protejat, este necesar un al treilea vaccin.