Noile legi februarie 2023

Noile legi din februarie 2023

Obligația de a purta mască în călătoriile pe distanțe lungi nu se mai aplică

Începând cu 2 februarie, pasagerii din trenurile și autobuzele de transport public pe distanțe lungi nu vor mai fi obligați să poarte o mască de protecție corona.

Corona: Modificări în materie de sănătate și securitate în muncă, concedii medicale, prestații de bază

Ordonanța Corona privind sănătatea și securitatea în muncă expiră mai devreme de 2 februarie. Accesul facilitat la prestațiile de bază și la concediul medical telefonic sunt încă disponibile.

Testarea Corona, obligatorie pentru persoanele care intră în țară din China

Având în vedere valul de infecții din China, Cabinetul federal a decis să modifice Ordonanța privind intrarea în vigoare a Coronavirusului. Printre altele, testarea a devenit obligatorie pentru persoanele care intră în Germania din China începând cu 7 ianuarie 2023.

Mai multe fântâni cu apă potabilă pe domeniul public în viitor

Toți cetățenii ar trebui să aibă acces la apă potabilă de înaltă calitate în spațiile publice – acesta este obiectivul Directivei UE privind apa potabilă. În cazul în care acest lucru este posibil din punct de vedere tehnic și în conformitate cu nevoile locale, municipalitățile trebuie să instaleze fântâni cu apă potabilă, de exemplu în parcuri, în zonele pietonale și în galeriile comerciale. Legea a intrat în vigoare la 12 ianuarie 2023.

Sfârșitul lămpilor fluorescente cu mercur

Mercurul nu mai poate fi utilizat în echipamentele electrice sau electronice de mai bine de 15 ani. Până în prezent, au existat excepții pentru anumite tipuri de lămpi fluorescente. Din 2023, legislația UE va interzice definitiv producția ulterioară a acestor lămpi. Stocurile existente pot fi în continuare vândute și cumpărate.

Mai multă energie eoliană pentru Germania

Cantitatea de electricitate produsă din energii regenerabile trebuie să se dubleze până în 2030. Energia eoliană joacă un rol important în acest sens. “Wind-an-Land-Gesetz” (Legea privind energia eoliană pe uscat) prevede obiective obligatorii pentru statele federale. Procedurile de planificare și aprobare sunt accelerate. Acesta intră în vigoare la 1 februarie 2023.

Votarea pentru Parlamentul European de la ora 16

În viitor, tinerii de 16 și 17 ani vor putea vota și la alegerile pentru Parlamentul European din Germania. Următoarele alegeri europene vor avea loc în primăvara anului 2024.

Dispariția mai multor tarife vamale între UE și Canada

Acordul de liber schimb CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement) dintre UE și Canada facilitează oferirea și vânzarea produselor pe ambele piețe. De exemplu, aproape 98% din tarifele dintre cele două economii au fost eliminate. Efectele pozitive ale noului acord: lanțuri de aprovizionare mai solide, un acces mai bun la materii prime importante, tehnologii și produse intermediare care nu afectează clima, oportunități pentru noi locuri de muncă și, în mod ideal, prețuri mai mici.

Vezi si: Noile schimbări în 2023