Frana pretului la gaz

Cum va funcționa frâna prețului la gaz

În comparație cu anul precedent, prețul la gaz a crescut rapid. Milioane de gospodării au suferit creșteri mari de prețuri la începutul anului, iar experții avertizează că spirala prețurilor ar putea continua.

Guvernul federal contracarează acum acest lucru cu o frână a prețului la gaz.

Care este frâna prețului la gaz?

Acesta este un plafon de preț. Aceasta se aplică de la 1 martie la 80 la sută din consumul anului precedent. În acest caz, gazul nu poate costa mai mult de 12 cenți pe kilowatt/oră pentru acest consum. Vestea bună este, de asemenea, că plafonul se aplică retroactiv de la 1 ianuarie!

Pentru restul consumului, nu se aplică reducerea de preț acordată de stat. Pentru aceasta trebuie să plătiți prețul integral.

Pentru a determina reducerea prețului la gaz, trebuie să cunoașteți consumul de anul trecut în kilowați-oră și prețul curent al furnizorului dumneavoastră de energie.

Cum puteți afla consumul de gaz și prețul energiei

Aruncați o privire la facturile actuale de gaz.

Valoarea este exprimată în kilowați oră. În cazul în care sunteți chiriaș, contractul de furnizare a gazului se încheie adesea prin intermediul proprietarului. O privire asupra declarației de sfârșit de an poate fi de ajutor în acest sens.

Următoarele valori vă pot ajuta să faceți o estimare:

30 de metri pătrați– Consumul de gaz este între 3500 și 5000 de kilowați oră
50 de metri pătrați – Consumul de gaz este cuprins între 5000 și 7000 de kilowați oră
100 de metri pătrați – Consumul de gaz este între 10.000 și 15.000 de kilowați oră
Casă cu terasă– Consumul de gaz este între 15.000 și 25.000 de kilowați oră
Casă unifamilială– Consumul de gaz este între 25.000 și 32.000 de kilowați oră

Este bine de știut: Spațiul de locuit și numărul de persoane sunt importante. Într-un apartament de 100 de metri pătrați, pentru o familie de patru persoane, se consumă aproximativ 15 000 de kilowați-oră.

După ce ați determinat consumul de gaz, trebuie să știți prețul energiei pe kilowatt oră. Puteți întreba acest lucru direct de la furnizor sau puteți consulta contractele, facturile și declarațiile de sfârșit de an.

Care este efectul concret al frânării prețului gazelor?

Locuiți într-un apartament de 50 de metri pătrați

Dacă aveți un consum estimat de 5 000 de kilowați oră în anul precedent, plafonul de preț al gazelor se aplică doar pentru cei 4 000 de kilowați oră din consumul curent. Începând cu al 4001-lea kilowatt/oră, plătiți prețul integral al energiei.

Locuiți într-un apartament de 100 de metri pătrați

Cu un consum anual estimat de 12.000 de kilowați oră, frâna de preț la gaz se aplică doar pentru cei 9600 de kilowați oră din consumul dumneavoastră actual (2023). Pentru restul de 2.400 de kilowați-oră, plătiți prețul integral al energiei.

Merită să schimbăm furnizorul?

Merită cu siguranță să verificați dacă există un tarif de gaz mai ieftin. Aceasta se poate face fie la același furnizor de gaz, fie vă puteți informa online despre posibilele alternative.

Comparațiile de prețuri de pe internet, un apel la furnizorul de energie sau un serviciu de schimbare a tarifelor, cum ar fi remind me, pot fi de ajutor.

Nu toți furnizorii de bază sunt reprezentați cu tariful lor de bază în portalurile comune de comparație.

Pentru a fi în siguranță, puteți introduce în motorul de căutare cuvântul cheie “furnizor de bază” și codul poștal al orașului dumneavoastră. Furnizorii de energie – inclusiv companiile municipale și locale de utilități – ar trebui să publice pe site-ul lor de internet fișe cu prețurile lor

Care este rostul unui tarif scăzut? Nu există o frână de preț?

Frânarea prețului la gaze se aplică doar pentru 80% din consumul din anul precedent. Cu toate acestea, deoarece milioane de gospodării au nevoie de mult mai mult gaz decât 80% din anul precedent, consumatorii ar trebui să aibă și un furnizor ieftin.

Să presupunem că locuiți într-un apartament de 50 de metri pătrați și că vă încălziți cu gaz. Furnizorul dumneavoastră percepe 31 de cenți pe kilowatt/oră. În anul precedent, ați consumat 7500 de kilowați oră. Cu toate acestea, la sfârșitul anului 2023, contorul dvs. de gaz indică un consum de 7700. Acum se aplică următorul calcul:

Plătiți 12 cenți pe kilowatt-oră pentru 6.000 de kilowați-oră. Pentru restul de 1700 de kilowați oră veți plăti 31 de cenți.
Asta înseamnă 720 plus 527 de euro pentru consum. În cele din urmă, trebuie să plătiți 1247 de euro.

Dacă aveți același consum și un furnizor mai ieftin, care percepe aproximativ 16 cenți pe kilowatt/oră, este de înțeles că veți scăpa mai ieftin.

Plătiți 12 cenți pe kilowatt-oră pentru 6.000 de kilowați-oră. Pentru restul de 1.700 de kilowați-oră plătiți 16 cenți.
Asta înseamnă 720 plus 272 de euro pentru consum. În final, va trebui să plătiți 992 de euro.

Chiriașii beneficiază de frâna prețului la gaze mult mai târziu!

În cazuri extreme, chiriașii nu vor primi reducerea până la sfârșitul anului 2023. Frâna de preț este inclusă doar în următoarea declarație de cheltuieli de întreținere.

Deoarece proprietarul are la dispoziție un an pentru a face acest lucru, în cazuri extreme poate dura până la 31 decembrie 2023 până când cei afectați vor observa ceva în legătură cu frânarea prețului la gaz.

Sursa: Das große Heizgeschenk vom Staat: Wer sich auf den 1. März freuen darf

Vezi si: Noile schimbări în 2023