Noile schimbări din luna martie

Legi noi în Germania din Iunie 2024

Acestea sunt legile care se schimbă sau sunt introduse începând cu Iunie 2024 în Germania.

Legea cetățeniei este modernizată

Noua lege a cetățeniei recunoaște istoria vieții și realizările multor persoane din Germania. Este posibilă cetățenia multiplă, iar testul de naturalizare nu mai este necesar pentru foștii lucrători invitați. Cei care sunt bine integrați pot obține mai repede un pașaport german. Timpul de domiciliu în Germania va fi redus de la 8 ani la 5 ani, iar copiii născuți aici vor primi automat cetățenia germană, dacă părinții locuiesc în Germania de minim 5 ani (spre deosebire de 8 în prezent). Actele antisemite, rasiste sau alte acte inumane vor împiedica naturalizarea. Legea intră în vigoare la 26 iunie 2024.

Mai multă energie solară, mai puțină birocrație

Fie că este vorba de centrale electrice de balcon sau de alimentarea clădirilor comunale: Solarpaket I reduce cerințele birocratice pentru construcția și exploatarea sistemelor fotovoltaice (PV). De exemplu, contoarele digitale de energie electrică nu mai sunt obligatorii. Sunt permise sisteme fotovoltaice mai puternice, iar energia electrică poate fi introdusă în rețea prin intermediul prizei.

Reglementări noi pentru ecologizarea transportului public

Atunci când se achiziționează vehicule noi, cum ar fi camioane sau autobuze pentru transportul public local, combustibilii sintetici, parafinați, proveniți din surse fosile nu mai sunt considerați curați și nepoluanți. Acest lucru este prevăzut într-un amendament la Legea privind achizițiile de vehicule nepoluante.

Campionatul European de Fotbal și protecția împotriva zgomotului

Campionatul European de fotbal din Germania este foarte așteptat. Vizionarea publică va fi din nou posibilă, chiar și la orele de începere mai târzii. Guvernul german a adoptat o ordonanță care permite excepții de la normele actuale de protecție împotriva zgomotului în timpul meciurilor. Ordonanța se va aplica de la 1 iunie până la 31 iulie 2024.

Noutăți la Deutsche Bahn

Începând cu 9 iunie 2024, Bahncard 25 și 50 vor fi disponibile doar în format digital. Abonamentul poate fi achiziționat prin intermediul profilului de client din aplicația Bahn sau prin intermediul platformei bahn.de. În cazul în care acestea nu sunt disponibile, poate fi tipărit un document înlocuitor. Oricine are deja un card îl poate folosi până la sfârșitul perioadei de valabilitate. Pentru utilizatori, acest lucru înseamnă că smartphone-urile trebuie să fie întotdeauna încărcate. „Dacă nu puteți prezenta biletul și BahnCard-ul, vă puteți confrunta cu o așa-numită suprataxă de tarif”, explică centrul de consiliere a consumatorilor din Renania de Nord-Westfalia. Aceasta implică o taxă de cel puțin 60 de euro sau dublul tarifului. Acest lucru poate fi evitat prin prezentarea biletului sau a cardului BahnCard valabil în termen de 14 zile la centrul DB Travel sau prin intermediul portalului online. Cu toate acestea, acest lucru nu este complet gratuit; rămâne o taxă de procesare de șapte euro.
În plus, la 9 iunie, calea ferată trece de la orarul de iarnă la cel de vară. Acesta va fi valabil până la jumătatea lunii decembrie 2024.

Legea Radioamatorilor se modernizează

În Germania, aproximativ 61 000 de persoane dețin o licență de radioamator. Acest lucru înseamnă că pot contacta persoane din orice altă parte a lumii cu ajutorul antenelor lor radio. Cu toate acestea, vechile legi erau deja un pic depășite, motiv pentru care radioamatorii vor fi aduși la zi cu modificările aduse legii în iunie 2024.

Acest lucru va permite așa-numita operare la distanță. Aceasta permite operarea stațiilor de radio din alte locuri sau din propria bucătărie, chiar dacă nu este vorba de locul de operare propriu-zis.

Gravis închide toate filialele din Germania

Lanțul de magazine Apple Gravis își va închide toate magazinele din Germania la 15 iunie 2024. Măsura va afecta, de asemenea, 400 de angajați care își vor pierde locurile de muncă. Un plan social prevede plata unor indemnizații de concediere cu sume diferite, care sunt legate de factori precum vechimea în muncă.

De exemplu, clienții care mai doresc să facă reparații la aparate, pot face acest lucru doar până la 15 mai 2024 – după această dată, reparațiile nu vor mai fi acceptate. Reparațiile ar trebui să fie finalizate până la sfârșitul lunii iunie.

Tinerii de 16 ani vor putea vota la europarlamentare pentru prima dată

Alegerile pentru Parlamentul European vor avea loc pe 9 iunie. În urma unui amendament la Legea privind alegerile europene, tinerii cu vârsta de 16 ani și peste vor putea vota pentru prima dată în Germania.

Prelungirea regulamentului privind Balcanii de Vest din iunie 2024

Așa-numitul regulament privind Balcanii de Vest este menit să faciliteze accesul pe piața germană a muncii pentru persoanele din Albania, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Macedonia de Nord, Muntenegru și Serbia. Începând cu luna iunie, cotele pentru lucrătorii din aceste țări urmează să fie majorate de la 25.000 la 50.000.

O nouă prevedere penală împotriva parlamentarilor

La jumătatea lunii mai, o nouă lege penală a fost adoptată de Consiliul Federal: reprezentarea neautorizată de interese. Potrivit acestei legi, „titularii de mandate” care „cer, se lasă promiși sau acceptă o contraprestație financiară nejustificată pentru acțiunile pe care le desfășoară în timpul mandatului lor” sunt pedepsiți cu până la trei ani de închisoare. Membrii parlamentului la nivel federal, de stat sau european sunt considerați titulari de mandat.

Motivul înăspririi a fost „scandalul măștilor”, în care au fost implicați membri ai CDU/CSU care au primit comisioane mari în timpul pandemiei de coronavirus pentru că au intermediat achiziții de măști pentru companii și ministere – ceea ce nu era pedepsit de legea anterioară. În viitor, persoanele care plătesc astfel de comisioane ar putea fi, de asemenea, pasibile de urmărire penală. Noul articol de drept penal ar trebui să intre în vigoare în iunie 2024, după ce președintele federal îl va proclama.