Când putem returna un produs cumpărat?

Pentru a putea răspunde la această întrebare trebuie întâi să diferențiem între modul în care a fost cumpărat produsul și putem diferenția între cumpărături online sau fizic în magazine.

Când putem returna un produs cumpărat online?

Dacă dorim să returnăm un produs cumpărat online, atunci trebuie să fim atenți la termenul de 14 zile. În cadrul acestor 14 zile putem returna un produs cumpărat online. Data luată în considerare la numărarea acestor 14 zile este data primirii produsului, nu data de pe factură.

La returnarea unui produs online trebuie să ne asigurăm că produsul va ajunge în stare bună înapoi la vânzător (deci trebuie ambalat corespunzător) și că putem urmări transportul produsului. Dacă produsul a ajuns în stare bună înapoi la vânzător în termen de 14 zile, atunci acesta este obligat să returneze prețul de vânzare.

Din punct de vedere legal, cumpărătorul are datoria de a prelua costurile trimiterii înapoi la vânzători, dar unii vânzători preiau aceste costuri în mod voluntar.

Nu există dreptul de returnare la produsele personalizate, la produsele perisabile sau la CD-uri desigilate.

Două lucruri foarte importante de ținut minte la returnarea produselor cumpărate online:

  • Data livrării este importantă (nu data facturii)
  • Cumpărătorul trebuie să clarifice că dorește să returneze produsul (pe e-mail), doar trimiterea produsului înapoi nu exprimă automat returnarea.

Când putem returna un produs cumpărat în magazin?

Spre deosebire de produsele cumpărate online, produsele cumpărate în magazinul fizic nu pot fi la fel de ușor returnate. Clienții nu au un drept de returnare al produselor cumpărate în magazinele fizice, dacă produsul nu prezintă defecte.

Multe magazine permit totuși, din bunăvoință, returnarea produselor. Pentru a afla condițiile de returnare este indicat să întrebăm direct la cumpărare. În orice caz, este necesară păstrarea bonului de casă și eticheta produsului nefolosit să fie încă atașată.