Germania aplică planul de economisire a energiei

Prima parte a noii ordonanțe privind economisirea energiei intră astăzi în vigoare. Ce se aplică?

Temperaturi mai mici în instituții publice

Odată cu intrarea în vigoare a Ordonanței privind economisirea energiei, birourile din clădirile publice pot fi încălzite doar până la o temperatură de 19 grade. Anterior, se aplica o temperatură minimă recomandată de 20 de grade. În locurile unde se desfășoară activități fizice grele, temperaturile vor fi și mai scăzute în viitor. Dacă este posibil, sălile mari, holurile și coridoarele nu ar trebui să mai fie încălzite deloc. Spitalele, căminele de bătrâni, instituțiile pentru persoane cu dizabilități, școlile și centrele de îngrijire de zi sunt exceptate de la reglementări – cu alte cuvinte, instituțiile în care temperaturile ridicate ale aerului sunt importante pentru “sănătatea persoanelor care își petrec timpul acolo”, după cum spune Ministerul Economiei.

Mai puțină apă caldă

De asemenea, în clădirile publice, încălzitoarele de apă instantanee sau rezervoarele de apă caldă ar trebui oprite dacă sunt utilizate în principal pentru spălarea mâinilor. De asemenea, se fac excepții pentru unitățile medicale, școli și grădinițe.

Lumina oprită pe timp de noapte

Ordonanța la nivel național prevede că monumentele și clădirile nu vor mai fi iluminate pe timp de noapte, cel puțin nu din motive pur estetice. Cu toate acestea, iluminatul de urgență poate continua. De asemenea, este permisă iluminarea pe termen scurt în cadrul evenimentelor culturale și al festivalurilor. În ceea ce privește economisirea energiei, sectorul public, în special, ar trebui să dea un bun exemplu. Prin aceste măsuri, ei își îndeplinesc funcția de model, după cum subliniază ministerul. În parte, regulile ar trebui să devină “evidente”, potrivit ministrului Economiei, Robert Habeck. Berlinul dorește, de asemenea, să dea un bun exemplu.

Uși închise

Noile reglementări afectează, de asemenea, întreprinderile și comercianții. Acestea includ uși închise pentru a menține căldura în interiorul magazinului. În sectorul comerțului, este posibil ca ușile magazinelor să nu fie ținute deschise permanent. Pentru a se asigura că clienții nu stau deoparte, Asociația germană de comerț folosește o campanie de afișare. Motto: Uși închise, magazin deschis. Pentru a economisi energie, panourile publicitare ar trebui să fie oprite între orele 22.00 și 16.00 ale zilei următoare. Dacă acestea servesc la siguranța traficului, ele vor rămâne în funcțiune, de exemplu la stațiile de cale ferată. De asemenea, lămpile stradale rămân aprinse, iar vitrinele magazinelor pot fi iluminate în continuare.

Chiriași

Locatarii sunt, de asemenea, rugați să își facă partea lor. Aceștia au voie să încălzească mai puțin dacă doresc. Clauzele corespunzătoare din contractul de închiriere, conform cărora trebuie menținută o temperatură minimă, nu se mai aplică. Ministrul Economiei, Habeck, a precizat că intenția nu a fost “de a măsura temperaturile din dormitoare”. Cu toate acestea, regulamentele sunt menite să ofere persoanelor fizice mai multă libertate de acțiune pentru a economisi energie. Pentru a evita deteriorarea locuinței, chiriașii trebuie să se asigure în continuare că se încălzesc și ventilează corespunzător. Proprietarii de clădiri rezidențiale și furnizorii de energie sunt obligați să își informeze clienții sau chiriașii cu privire la consumul și costurile de energie, la creșterea prețurilor la energie și la posibilele posibilități de economisire. Oricine dorește să folosească o piscină în mod privat trebuie să sară în apa rece, fie că este în interior sau în aer liber. Piscinele private nu mai pot fi încălzite cu gaz și electricitate, cu excepția centrelor de reabilitare, a centrelor de agrement și a hotelurilor.

Măsuri de economisire a energiei pe termen mai lung

După prima parte a reglementărilor, în octombrie va intra în vigoare un al doilea set de norme, care se vor aplica timp de doi ani. Acest lucru va reglementa măsurile de economisire a energiei pe termen lung. Printre altele, toți proprietarii de clădiri cu sisteme de încălzire pe gaz vor trebui să se supună unui control al încălzirii. Ministrul Economiei, Habeck, presupune că pachetul de măsuri va reduce consumul de gaz “cu aproximativ două, două procente și jumătate”. Prin urmare, cota este mică – Habeck a subliniat, de asemenea, că nu se poate “sta deoparte și spune că asta e tot”. Cu toate acestea, ministerul presupune că se poate obține o “contribuție mică, dar indispensabilă” cu ajutorul reglementărilor. Pe fondul lipsei de gaze naturale cauzate de lipsa livrărilor de gaze rusești, statele UE doresc să își reducă consumul de gaze cu 15%. În Germania, consumul va fi redus cu 20 la sută.