1000 de chioșcuri de sănătate în Germania

Guvernul federal dorește să îmbunătățească asistența medicală în zonele defavorizate din punct de vedere social prin intermediul a aproximativ 1 000 de așa-numite chioșcuri de sănătate în toată Germania. Obiectivele acestor facilități, care au fost convenite în acordul de coaliție, sunt o mai bună asistență medicală și o mai bună prevenire.

Chioșcurile urmează să fie instalate la fiecare 80.000 de persoane. “Accentul trebuie să fie pus pe sărăcia din cartier”, a declarat Lauterbach la prezentarea planurilor. Punctele de amplasare ale chioșcurile vor fi decise de municipalități. Angajații urmează să fie asistenți medicali, îngrijitori de copii, asistenți geriatrici și infirmieri. Aceștia trebuie să efectueze examinări medicale de rutină, cum ar fi măsurarea tensiunii arteriale sau a glicemiei, să organizeze tratamente în cabinete medicale și spitale, să însoțească bolnavii cronici sau să îi sfătuiască în probleme de sănătate, cum ar fi pierderea în greutate sau renunțarea la fumat. Oferta este valabilă pentru persoanele cu și fără asigurare de sănătate, a precizat Lauterbach. În Germania, nici portofelul, nici locul de reședință nu ar trebui să decidă asupra tratamentului pacienților, a declarat Lauterbach. El a prezentat conceptul la chioșcul de sănătate din Hamburg-Billstedt, care a fost un punct de contact important pentru oamenii din district începând din 2018, fiind prima unitate de acest fel din Germania.

Casele de asigurări de sănătate critică acest plan

Costurile pentru chioșcurile de sănătate vor fi suportate în proporție de 74,5% de către casele de asigurări de sănătate, 5,5% de către casele de asigurări de sănătate private și 20% de către municipalități – ceea ce a fost imediat criticat. Având în vedere situația financiară precară a fondurilor de asigurări de sănătate, Carola Reimann a declarat că nu este fezabil ca aceste chioșcuri de sănătate să fie finanțate în principal de către asigurările de sănătate obligatorii. Cel puțin jumătate din fonduri ar trebui să fie furnizate de sectorul public, a cerut ea. Directorul Asociației asigurătorilor privați de sănătate, Florian Reuther, a declarat că chioșcurile de sănătate propuse sunt o sarcină a serviciului public de sănătate “și ar trebui să fie finanțate în întregime de către Landuri și municipalități”.