Declarațiile de după întâlnirea de astăzi a Angelei Merkel cu reprezentanții Landurilor

După conferința cancelarului german Angela Merkel cu reprezentanții landurilor de astăzi s-a decis amânarea deciziei de înăsprire sau relaxare a măsurilor. Următoare întâlnire va avea loc pe 25 Noiembrie. Motivul principal pentru aceasta numit de Angela Merkel este că momentan nu este clar dacă numărul infectărilor va rămâne la acest platou sau va scădea.

În cele ce urmează am făcut un scurt rezumat al declarațiilor făcute în conferința de presă de după întâlnire. La aceasta au vorbit cancelarul Germaniei Angela Merkel, Primarul Berlinului Michael Müller și prim-ministrul Landului Bayern Markus Söder.

Angela Merkel:

Restricțiile de contact sunt cheia succesului împotriva virusului. Pe 25 Noiembrie se va lua o decizie cu privire la modul în care vor continua lucrurile până după noul an. Se dorește o anumită previzibilitate pentru perioada următoare. Persoanele considerate vulnerabile vor fi ajutate la procurarea măștilor de tip FFP2 începând cu luna Decembrie. Important este că momentan s-a reușit oprirea creșterii exponențială a infectărilor. Școlile și grădinițele trebuie să rămână deschise. De acum se va lua în considerare si gradul de ocupare al locurilor de la terapie intensivă atunci când se vor plănui alte măsuri.

Cetățenii ar trebui să reducă contactele la minimul absolut necesar.

Primarul Berlinului Michael Müller:

Am reușit să încetinim dinamica infectărilor. Doar acest lucru nu este de ajuns. Ca parte a unui concept pe termen mai lung trebuie acum stabilit cum vom trece peste iarnă.

Prim-ministrul Landului Bayern ( Bavaria) Markus Söder

Marele val exponențial al infectărilor a fost spart. Aceasta nu este de ajuns. Acum trebuie să fie redusă incidența infectărilor sub 50.

Cum plănuim următoarele săptămâni? Trebuie ca în această perioadă să ne obisnuim cu faptul că nu există o siguranță în planificare, dar există o anumită predictibilitate. Markus Söder nu își face foarte multe griji pentru perioada Crăciunului, ci pentru ce se va întâmpla de Revelion.

Așteptăm cifrele pentru zilele următoare și abia apoi vom decide asupra întrebărilor rămase încă deschise.

Rămâne să vedem ce se va discuta Miercuri. Vă voi ține la curent.