De Miercuri se introduce 3G la locul de muncă

După ce noua lege de Protecție împotriva infectării a fost aprobată de Bundesrat, se va introduce regula 3G la locul de muncă. Am răspuns aici la cele mai importante întrebări despre această regulă.

Astfel, conform Ministrului Muncii, începând din 24 Noiembrie angajații trebuie să prezinte dovada vaccinării, vindecării sau a testării înainte de intrarea la locul de muncă. Excepții există pentru cei care se testează sau vaccinează la locul de muncă.

Angajații au datoria de a se ocupa de demonstrarea statutului de vaccinat, vindecat sau testat negativ. Cei nevaccinați pot apela la testele gratuite sau dacă este cazul la testele puse la dispoziție de angajator.

Există două excepții de la această regulă, cei care lucrează în regim Home-Office și cei care lucrează în vehicule. Angajatorul are datoria de a comunica angajaților noile reguli.

Pentru a numi câteva exemple, se va aplica această regulă pentru birouri, șantiere, depozite, cantine sau hoteluri și pensiuni.

Cum se va face controlul?

Responsabil pentru control este angajatorul. Acesta poate împuternici o persoană sau o firmă terță pentru a se ocupa de aceasta. Important pentru control este valabilitatea testelor, pentru că cei nevaccinați sau nevindecați trebuie să prezinte un test nou în fiecare zi. Cei vaccinați sau vindecați pot fi scutiți de controlul zilnic dacă angajatorul a controlat și documentat dovada vaccinării sau a vindecării.

Ce teste sunt necesare?

Un test făcut singur nu este de ajuns. Este necesar un test rapid nu mai vechi de 24 de ore făcut într-un centru de testare autorizat sau la o clinică medicală. Sunt acceptate și testele rapide făcute sub observație la locul de muncă sau prin terți împuterniciți de angajator. Testele de tip PCR nu trebuie să fie mai vechi de 48 de ore.

În plus, angajatorii nu sunt obligați să plătească pentru testele angajaților, ci sunt doar obligați să le controleze. Totuși, ei trebuie să faciliteze regimul de lucru Home-Office unde este posibil.

Sancțiuni

Dacă este încălcată obligația de control și documentare a dovezilor 3G sunt posibile amenzi de până la 25 000 de euro. După declarațiile Ministerului, angajații care nu pot prezenta o dovadă 3G trebuie să ia în considerare repercusiuni ca oprirea plății salariului pentru zilele în care nu s-a putut lucra și chiar pierderea locului de muncă.

Uniunea Sindicatelor din Germania (DGB) susține această nouă lege: „Pentru că există și alte instrumente gratuite – în principal vaccinarea – angajații sunt încurajați să profite de această oportunitate” conform Reiner Hoffmann, președintele DGB.

Președintele Asociației Naționale a angajatorilor din domeniul chimic (BAVC) consideră că nu există un drept pentru plata salariului în cazul neprezentării unei dovezi 3G.