Certificatul de handicap – Schwerbehindertenausweis

În acest articol am încercat să explic ce este un Certificat (buletin) de handicap grav în Germania. În germană acesta se numește Schwerbehindertenausweis (Schwer-behinderten-ausweis).

Ce este acest certificat?

Certificatul de handicap grav este un document universal la nivel național care demonstrează handicapul grav al unei persoane și detaliază gradul și greutatea handicapului. În acesta sunt trecute Gradul de handicap ( Grad der Behinderung – GdB) și eventualele caracteristici.

Cu acest certificat se pot accesa anumite beneficii în fața angajatorilor, autorităților etc. Aceasta este necesară pentru a echivala anumite dezavantaje (definite în lege) pe care handicapul ni le impune.

Culoarea acestui certificat este în principal verde. Dacă pe acesta sunt trecute caracteristici ca „G”, „aG”, „H”, „Bl” sau „GI”, atunci acesta va primi o culoare portocalie și astfel va permite călătoria în mod aproape gratuit cu transportul în comun. Vom detalia caracteristicile în acest articol.

Bazele juridice ale acestui certificat sunt definite în ordonanța numită: Schwerbehindertenausweisverordnung (SchwbAwV) și poate fi găsită pe link: http://www.gesetze-im-internet.de/schwbawv/

Cine are dreptul la acest certificat?

Dreptul la acest certificat vine odată cu constatarea unui grad de handicap de minim 50. În plus, este necesar fie domiciliul pe teritoriul Germaniei sau locul de muncă pe teritoriul Germaniei.

Cum se obține Schwerbehindertenausweis?

Pentru a obține acest certificat trebuie întâi depusă o cerere pentru evaluarea gradului de handicap. Aceasta se depune la Versorgungsamt sau la echivalentul acestei instituții în funcție de Land. Adresa acesteia o puteți căuta pe google sau poate fi obținută de la Bürgeramt (Oficiul Cetățeanului) din oraș. Mai multe Landuri Federale oferă posibilitatea descărcării acestor formulare direct online. O listă a acestora o puteți găsi pe https://www.einfach-teilhaben.de/DE/AS/Home/alltagssprache_node.html

În acest formular trebuie introduse datele personale, dar și datele despre handicap, boli, tratamente medicale, spitalizări și tratamente de reabilitare. Asociația VdK poate consilia la depunerea cererii și chiar și la contestarea unei eventuale decizii cu care nu suntem de acord. Puteți găsi o locație a locurilor de consiliere pe link-ul: https://www.vdk.de/deutschland/pages/der_vdk/72455/suche-beratungsstelle.

Dacă se constată un grad de handicap de minim 50, atunci se primește certificatul de handicap.

Caracteristicile trecute pe certificatul de handicap

Pentru a specifica concret handicapul se folosesc anumite caracteristici pe certificatul de handicap. Acestea sunt:

Caracteristica „G” – Gehbehindert (handicap locomotor)

Prin această caracteristică este arătată o afectare considerabilă a posibilității de mișcare și a mobilității.

Caracteristica „aG” außergewöhnliche Gehbehinderung – (handicap locomotor extraordinar)

Această caracteristică se referă la persoanele a căror posibilități de mișcare sunt afectate grav și ele nu se pot deplasa independent ci au nevoie permanentă de ajutor. În general acestea sunt persoanele care necesită un scaun rulant pentru deplasare.

Caracteristica „H” – Hilflosigkeit – Neajutorare

Această caracteristică este trecută pe certificatele acelor persoane care nu se pot descurca singuri în rezolvarea unor sarcini frecvente și regulate pentru a își putea asigura existența personală în fiecare zi. Aceste condiții sunt îndeplinite și dacă există o nevoie de supraveghere constantă sau de a primi instrucțiuni constante.

Caracteristica „Bl” – Blindheit – Orbire

Persoanele care au un handicap de vedere ridicat sau sunt oarbe vor primi această caracteristică pe certificatul de handicap.

Caracteristica „Gl” – Gehörlosigkeit – Surditate

Această caracteristică este pentru persoanele cu probleme grave ale auzului, și persoane care din cauza auzului au fost afectate în vorbire.

Caracteristica „TBl” – Taubblindheit – Surdocecitate

Persoanele care au o deficiență auditivă și din cauza acesteia au un grad de handicap de cel puțin 70 și o deficiență a văzului prin care au un grad de handicap de 100.

Caracteristica „B” – Begleitperson – Persoană însoțitoare

Prin această caracteristică este arătat dreptul unei persoane de a avea o persoană însoțitoare. Aceasta nu înseamnă că persoana însoțitoare trebuie să fie în permanență acolo, ci doar că persoana cu handicap are dreptul la însoțire.

Caracteristica „RF” – Rundfunk/Fernsehen – Radio/Televizor

Prin această caracteristică este determinat că persoana cu handicap nu îndeplinește cerințele sănătății pentru a utiliza radioul sau televizorul și este astfel scutit parțial sau total de plata acestei taxe.

Caracteristica „1.Kl” – 1. Klasse – Clasa întâi

Prin această caracteristică posesorul certificatului de handicap este îndreptățit la utilizarea clasei întâi în trenurile Deutsche Bahn cu un bilet pentru clasa a doua.

Caracteristica „EB” – Entschädigungsberechtigt – îndreptățit la compensație

Prin această caracteristică arată că posesorul certificatului de handicap este îndreptățit la compensație după §28 Bundesentschädigungsgesetz.

Caracteristica „VB” – Versorgungsberechtigt – îndreptățit la îngrijire/aprovizionare

Prin această caracteristică este arătat dreptul la îngrijire.

Caracteristica „Kriegsbeschädigt” – invalid de război

Această caracteristică este pentru persoanele care au drept de îngrijire după Bundesversorgungsgesetz și un grad de handicap de minim 50.

Cât timp este valabil acest certificat?

În general, acesta are o valabilitate de maxim 5 ani. În cazuri excepționale, atunci când starea de handicap nu se poate îmbunătăți, certificatul poate fi eliberat cu o valabilitate nedeterminată. Pentru a îl prelungi este necesară o perioadă de aproximativ 3 luni, deci nu lăsați pe ultima sută de metri schimbarea sau reînnoirea acestuia.

Ce facem dacă starea de sănătate s-a schimbat?

Dacă starea de sănătate s-a schimbat, îmbunătățit sau înrăutățit, atunci suntem obligați să anunțăm Versorgungsamt pentru a actualiza gradul de handicap.

Se poate parca cu acest certificat pe locurile destinate persoanelor cu handicap?

Nu. Doar posesia unui certificat de handicap nu este suficientă pentru a parca pe locurile destinate persoanelor cu handicap. Doar cei care primesc un certificat special pentru parcare pot parca în locurile special marcate.

Cine are dreptul de a parca pe locurile special destinate?

Pentru a parca pe locurile persoanelor cu handicap este necesar un certificat albastru de parcare. Acesta este valabil în Uniunea Europeană și în Albania, Azerbaidjan, Bosnia-Herțegovina, Georgia, Islanda, Liechtenstein, Macedonia, Rep. Moldova, Norvegia, Rusia, Elveția, Turcia, Ucraina și Belarus.

Certificatul european de parcare pentru persoanele cu handicap

Pentru a primi dreptul de parcare este necesar un certificat de handicap cu caracteristicile aG sau Bl. În plus, persoanele care au fost victimele medicamentului Countergan și persoanele cu deficiențe comparabile ( ambele mâini amputate) pot solicita acest document.

Trebuie purtat în permanență certificatul de handicap?

Nu. Nu există o obligație de a purta în permanență acest document. Totuși dacă se dorește utilizarea diferitelor facilități, atunci acesta trebuie prezentat.

Care sunt beneficiile unui astfel de certificat?

Există anumite beneficii pe care o persoană cu handicap grav le poate utiliza.

  1. Facilități la impozit

Persoanele cu handicap primesc o sumă forfetară anuală pentru a reduce impozitul pe venit. Aceasta sumă nu o vor primi în mână, ci vor fi scutiți de impozit pentru aceasta. Această sumă depinde de gradul de handicap și începe de la un grad de handicap de 20.

Gradul de handicap (GdB) Suma
20384 Euro
30620 Euro
40860 Euro
501140 Euro
601440 Euro
701780 Euro
802120 Euro
902460 Euro
1002840 Euro

Persoanele cu caracteristicile „H”, „Bl”, „TBl” primesc o sumă mai mare pe an de 7400 de euro.

De asemenea, ei pot declara drumurile la doctor, la terapie sau reabilitare în declarația fiscală anuală.

2. Beneficii la locul de muncă

Persoanele cu handicap pot beneficia de o protecție specială împotriva concedierii, de mai mult concediu de odihnă sau chiar de concediu special. Bineînțeles că acestea depinde de gradul de handicap și fiind foarte specifice, acestea nu pot fi expuse aici. Cei mai bun mod pentru a afla beneficiile este căutarea unui consilier.

3. Impozit auto redus

Impozitul auto poate fi redus pentru persoanele cu handicap, dacă acestea îndeplinesc anumite condiții.

4. Alte beneficii

În funcție de situația fiecăruia, de gradul de handicap și de gradul de afectare al vieții, se pot primi alte beneficii. Cazurile sunt individuale și cel mai sigur mod în care putem beneficia de ce ni se cuvine este căutarea unui consilier competent.