Curtea Constituțională a Germaniei a declarat măsurile restrictive ca fiind constituționale

Curtea Constituțională a Germaniei din Karlsruhe a decis astăzi că măsurile restrictive (denumite și frâna de urgență) din aprilie 2021 sunt conforme cu constituția Germaniei.

Mai exact, judecătorii au analizat restricțiile de ieșire de noapte, restricțiile de contact, dar și închiderea școlilor. Conform acestora, aceste măsuri au fost conforme cu Constituția Germaniei, proporționale cu situația și au servit unor scopuri legitime din punct de vedere constituțional.

Totuși, aceștia au accentuat dreptul copiilor la educație școlară, drept protejat de stat.

Justificările judecătorilor sunt următoarele.

„Atât protecția vieții și sănătății, cât și funcționalitatea sistemului de sănătate sunt în sine probleme de interes public extrem de importante și, prin urmare, scopuri legale legitime în temeiul dreptului constituțional. De la articolul 2, paragraful 2, teza 1 din Legea fundamentală, care cuprinde protecția persoanei împotriva deteriorărilor integrității sale fizice și ale sănătății sale, statul poate avea și obligația de a proteja, care include și măsuri preventive împotriva deteriorării sănătății.”

„Restricții cuprinzătoare de ieșire intră în discuție doar în situații deosebit de periculoase.”

Această decizie vine cu o oră înaintea întâlnirii dintre Angela Merkel, cancelarul desemnat Olaf Scholz și reprezentanții Landurilor pentru a determina măsuri suplimentare în combaterea pandemiei. Aceasta începe la ora 13. Având în vedere decizia favorabilă, este de așteptat că în urma întâlnirii de astăzi se vor înăspri restricțiile.