Cum și unde se aplică regula de 15 kilometri?

După ultima înăsprire a restricțiilor s-a introdus regula cum că deplasarea la mai mult de 15 km de orașul în care locuim va fi interzisă fără un motiv bine întemeiat.

Această regulă este valabilă doar în Hotspoturi ( Orașe/ Landkreise care au depășit o incidență de 200 de noi infectări / 100 000 locuitori în ultimele 7 zile).

Voi încerca în cele ce urmează să clarific situația pe Landuri.

Baden-Württemberg

Momentan, Baden-Württemberg nu plănuiește aplicarea acestei reguli. Conform primului ministru Winfried Kretschmann se așteaptă bilanțul cazurilor până pe 17 Ianuare și apoi vor fi decise noi reguli sau chiar relaxări.

Foarte important de menționat că în Baden-Württemberg nici un oraș/regiune nu a depășit la momentul scrierii articolului incidența de 200, deci aplicarea regulii nu ar avea sens.

Bayern

Bayern va aplica această regulă începând de luni 11.01.2021. Momentan în Bayern 17 orașe/regiuni au depășit această incidență de 200.

Acestea sunt:

Landkreis Wunsiedel 341,3

Berchtesgadener Land (325,7)

Nürnberg (229,6)

Fürth (204,7)

Landkreis Roth (235,1)

Landkreis Bayreuth (200,6).

Hof (253,1)

Kronach (200,8)

Coburg (267,8)

Landkreis Coburg (243,2)

Landkreis Passau (275,1)

Stadt Passau (234,8)

Regen (251,9)

Deggendorf (231,0)

Rottal-Inn (235,4)

Freyung-Grafenau (219,5)

Landshut (220,7)

Cifrele sunt valabile pentru data de 8 Ianuarie 2021, deci se pot schimba până Luni.

Berlin

Berlin nu va aplica această regula, cel puțin momentan.

Incidența în Berlin (8 Ianuarie 2021) este de 130.

Brandenburg

Brandenburg va aplica această regulă încă de astăzi 9 Ianuarie. Din păcate nu am reușit să găsesc orașele/regiunile afectate.

Bremen

Bremen nu aplică momentan această regulă.

Hamburg

Încă nu este clar dacă Hamburg va aplica sau nu această regulă. Incidența în Hamburg este fie 144 (conform autorităților locale), fie 112 (conform RKI). În ambele cazuri sub 200.

Hessen

În Hessen se va aplica această regulă. Excursiile de o zi și activitățile din timpul liber vor fi restricționate la o distanță mai mare de 15 km de localitatea de reședință.

Orașele/regiunile afectate în Hessen sunt (08.01.2021):  Landkreis Fulda, Limburg-Weilburg. Vogelsberg și Gießen.

Mecklenburg-Vorpommern

În Mecklenburg-Vorpommern se vor aplica restricțiile încă de duminică, inclusiv regula de 15 km.

Important de menționat este că în Mecklenburg-Vorpommern se ia în considerare adresa de reședință și nu localitatea. Momentan singura regiune afectată este Mecklenburgische Seenplatte.

Niedersachsen

Această măsură nu va fi aplicată la nivel de Land federal, ci va fi aplicată la nivel local. Și aici se va lua în considerare adresa locuinței, nu localitatea de reședință.

Nordrhein-Westfalen

La fel ca în Niedersachsen, NRW va aplica regula de 15 km la nivel local. În cazul depășirii incidenței de 200, rămâne la latitudinea autorităților locale să înăsprească regulile sau nu. Regula de 15 km nu va fi aplicată automat.

Rheinland-Pfalz

În Rheinland-Pfalz nu este încă clar dacă va fi aplicată sau nu această regulă, conform Malu Dreyer această decizie va fi luată împreună cu autoritățile locale.

Saarland

În Saarland va fi aplicată această regulă, dar doar pentru deplasările turistice. Vizitele vor fi în continuare permise.

Sachsen

În Sachsen este de la mijlocul lunii Decembrie această regulă în vigoare.

Sachsen-Anhalt

Sachsen-Anhalt va aplica această regulă „1 la 1” conform Reiner Haseloff. Orașele/regiunile afectate sunt:

Mansfeld-Südharz

Burgenlandkreis

Saalekreis

Kreis Stendal

Schleswig-Holstein

În Schleswig-Holstein nu se aplică nicăieri această regulă, incidența este încă destul de mică.

Thüringen

În Thüringen, această regulă a fost transformată într-o recomandare. Totuși regula poate fi aplicată la nivel local, dacă autoritățile locale o consideră necesară.