Restricțiile actuale pentru fiecare Land în parte

După ultima întâlnire a Angelei Merkel și a reprezentanților Landurilor s-a decis înăsprirea și prelungirea Lockdown-ului. Am încercat aici să creez o privire de ansamblu concretă a măsurilor pentru fiecare land în parte.

Baden-Württemberg

În Baden-Württemberg lockdown-ul a fost prelungit până la 31 Ianuarie.

Regulile de contact au fost înăsprite, acum este permisă întâlnirea cu o singură persoană din afara locuinței. Copiii de până la 14 ani sunt exceptați.

Restricția de deplasare la maxim 15 kilometri de locuință nu se dorește a fi aplicată în Baden-Württemberg deoarece conform declarațiilor se verifică dacă această regulă poate fi aplicabilă și controlabilă.

Restricția de ieșire rămâne în vigoare.

Școlile și grădinițele rămân în general închise. Clasele terminale pot face excepție de la această regulă. Școlile și grădinițele vor funcționa în sistem de urgență. În Baden-Württemberg se dorește deschiderea școlilor de la 18 Ianuarie. Aceasta se poate întâmpla doar dacă cifrele din următoarea săptămână sunt pozitive și o permit.

Azilele de bătrâni și centrele de îngrijire vor pune în aplicare obligația de a testa personalul cu teste rapide de mai multe ori pe săptămână. De asemenea, vizitatorii care vin din zone cu o incidență mare vor fi testați.

Concediul pentru îngrijirea copilului bolnav a fost dublat în 2021. Părinții pot apela la acesta pentru a își îngriji copiii în această perioadă în care școlile și grădinițele sunt închise.

Restaurantele, barurile și alte facilități de genul acesta vor rămâne închise.

Magazinele care nu reprezintă necesitățile de bază vor rămâne închise, dar din 11 Ianuarie 2021 va fi permisă vânzarea în regim de  „Click and Collect” . Marfa poate fi cumpărată de pe internet sau prin telefon și după stabilirea unei programări, aceasta poate fi ridicată de la magazine.

Cei care se întorc din zone de risc în Baden-Württemberg trebuie să prezinte un test. Acesta poate fi făcut cu maxim 48 de ore înaintea intrării în Germania, sau imediat după intrarea în Germania. Obligația de a face carantină timp de 10 zile rămâne, aceasta putând în continuare fi scurtată cu un test negativ după a cincea zi.

Bayern

Bayern a prelungit actualul Lockdown până la sfârșitul lunii Ianuarie.

Regulile de contact au fost înăsprite, acum este permisă întâlnirea cu o singură persoană din afara locuinței. Copiii de până la 3 ani sunt exceptați.

Pentru orașele/regiunile cu o incidență de peste 200 se introduce interdicția de deplasare la o distanță mai mare de 15 km. Ca bază a calculului se ia localitatea/regiunea de reședință, nu adresa.

Școlile rămân în continuare închise, se trece la învățământul la distanță. Îngrijirea de urgență va fi pusă la dispoziție pentru clasele 1-6, pentru școlile speciale și pentru copiii cu handicap. Dacă situația o permite, se dorește revenirea treptată la cursuri începând cu 31 Ianuarie 2021.

Grădinițele rămân închise, se pune la dispoziția părinților care nu au posibilitatea de a își îngriji singuri copiii o îngrijire de urgență.

Călătorii din zonele de risc trebuie să prezinte la intrarea în Germania un test negativ făcut cu maxim 48 de ore înaintea intrării în Germania sau să facă un test imediat după intrarea în Germania.

Obligația de a face carantină timp de 10 zile rămâne, aceasta putând în continuare fi scurtată cu un test negativ după a cincea zi.

Hotelurile, restaurantele și magazinele care nu reprezintă aprovizionarea de bază vor rămâne închise.

Berlin

Berlin a prelungit actualul Lockdown până la 31 Ianuarie.

Regulile de contact au fost înăsprite, acum este permisă întâlnirea cu o singură persoană din afara locuinței. O regulă specifică Berlinului este următoarea: Copiii părinților singur sub 12 ani nu sunt numărați. Această regulă este motivată de doamna Ramona Pop ( Grüne) , senator pe economie în Berlin astfel: „ În Berlin există foarte mulți părinți singuri.”

Restaurantele, hotelurile și alte astfel de facilități rămân în continuare închise.

Magazinele care nu reprezintă aprovizionarea de bază vor rămâne în continuare închise.

Școlile și grădinițele nu se vor întoarce momentan la regimul normal. Clasele terminale ar trebui să revină totuși la școală printr-o combinație între cursuri în sala de clasă și online.  Numărul elevilor din fiecare grupă ar trebui redus la jumătate. Din 18 Ianuarie se dorește revenirea elevilor din clasele 1-3 la cel puțin 3 ore de curs zilnic în sala de clasă. Numărul elevilor din grupe va fi de asemenea redus. Teoretic de la 8 Februarie ar trebui ca toți elevii să revină la cursuri în sala de clasă. Această decizie este vehement contestată.

Restricția de deplasare la maxim 15 km nu va fi pentru moment adoptată în Berlin ( Berlin are o incidență de 130).

Brandenburg

Brandenburg a prelungit lockdown-ul până la 31 Ianuarie.

Regulile de contact au fost înăsprite, acum este permisă întâlnirea cu o singură persoană din afara locuinței. Copiii de până la 14 ani sunt exceptați.

Pentru orașele/regiunile cu o incidență de peste 200 se introduce interdicția de deplasare la o distanță mai mare de 15 km. Ca bază a calculului se ia localitatea/regiunea de reședință, nu adresa.

Restricția de ieșire pe durata nopții a fost eliminată.

Școala rămâne momentan închisă, se va continua cu învățământul la distanță ( online). Exceptate sunt ca și până acum clasele 10, 12 sau 13. Școlile speciale pentru dezvoltarea psihică vor rămâne în continuare deschise.

Grădinițele rămân deschise, dar se apelează la părinții care au posibilitatea să își îngrijească acasa copiii în această perioadă. În regiunile care depășesc o incidență de 300 grădinițele vor fi închise.

Îngrijirea de urgență va fi în continuare pusă la dispoziție.

Magazinele care nu reprezintă aprovizionarea de bază rămân închise.

Restaurantele, teatrele etc rămân închise.

Sportul de recreație, sportul de amatori dar și sportul individual sunt interzise.

Bremen

Regulile de contact au fost înăsprite, acum este permisă întâlnirea cu o singură persoană din afara locuinței. Copiii de până la 12 ani sunt exceptați.

Bremen nu plănuiește momentan să aplice restricția de 15 km.

Obligația de a fi prezent la curs rămâne până la sfârșitul lunii Ianuarie anulată. Părinții pot decide dacă trimit copiii la școală.

Magazinele care nu reprezintă aprovizionarea de bază rămân închise.

Frizeriile vor fi închise.

Hamburg

În Hamburg, restricțiile au intrat deja în vigoare în 8 Ianuarie și vor fi valabile până pe 31 Ianuarie.

Regulile de contact au fost înăsprite, acum este permisă întâlnirea cu o singură persoană din afara locuinței. Este însă recomandată evitarea contactelor la minimul absolut.

Programul grădinițelor va fi limitat la orele de vârf ( 8-15).

Școlile vor rămâne până la sfârșitul lunii la învățământul la distanță. Este pusă în continuare la dispoziția părinților îngrijirea de urgență.

Magazinele care nu reprezintă aprovizionarea de bază rămân momentan închise.

Angajatorii trebuie să faciliteze Home-Office dacă este posibil.

La întoarcerea din zone de risc trebuie făcut un test la intrarea în Germania. Obligația de a face carantină timp de 10 zile rămâne, aceasta putând în continuare fi scurtată cu un test negativ după a cincea zi.

Hessen

Lockdownul a fost prelungit până la sfârșitul lunii Ianuarie.

Regulile de contact au fost înăsprite, acum este permisă întâlnirea cu o singură persoană din afara locuinței. Copiii sunt numărați.

Restricția de deplasare la maxim 15 km în zonele considerate Hotspoturi va fi aplicată în Hessen.

Elevii până în clasa a șasea trebuie să evite sala de clasa. Elevii mai mari de clasa a șaptea vor face cursuri online. Excepție fac clasele terminale.

Grădinițele vor funcționa doar în regim de urgență.

Cei care își îngrijesc acasa copiii pot apela la concediul pentru îngrijirea copilului bolnav, acesta fiind mărit.

Cei care se întorc din zone de risc în Hessen trebuie să prezinte un test. Acesta poate fi făcut cu maxim 48 de ore înaintea intrării în Germania, sau imediat după intrarea în Germania. Obligația de a face carantină timp de 10 zile rămâne, aceasta putând în continuare fi scurtată cu un test negativ după a cincea zi.

Magazinele care nu reprezintă aprovizionarea de bază vor rămâne închise.

Mecklenburg-Vorpommern

Lockdownul a fost prelungit până pe 31 Ianuarie.

Regulile de contact au fost înăsprite, acum este permisă întâlnirea cu o singură persoană din afara locuinței.

Restricția de deplasare la maxim 15 km în zonele considerate Hotspoturi va fi aplicată și în Mecklenburg-Vorpommern.

Cei care se întorc din zone de risc în Mecklenburg-Vorpommern trebuie să prezinte un test. Acesta poate fi făcut cu maxim 48 de ore înaintea intrării în Germania, sau imediat după intrarea în Germania. Obligația de a face carantină timp de 10 zile rămâne, aceasta putând în continuare fi scurtată cu un test negativ după a cincea zi.

Magazinele care nu reprezintă aprovizionarea de baza vor rămâne momentan închise.

Grădinițele și școlile până la clasa a șasea rămân deschise. Se recomandă totuși îngrijirea copiilor acasă.

De la clasa a șaptea se trece la învățarea acasă. De săptămâna următoare clasele terminale se vor întoarce în sala de clasă, pentru a se putea pregăti pentru examene. În regiunile unde incidența este sub 50 se va putea reveni în sălile de clasă începând cu 18 Ianuarie.

Grădinițele rămân deschise. Părinții sunt rugați să își îngrijească copiii acasă, dacă este posibil.

Restaurantele, hotelurile vor rămâne închise.

Sportul este permis doar singur, cu o singură altă persoană sau cu persoanele care locuiesc în aceiași locuință.

Niedersachsen

Regulile de contact în Niedersachsen rămân la un maxim de 5, ca și până acum. Copiii sunt numărați.

Regula de 15 km nu este aplicată la nivel de Land, ci este lăsată la latitudinea autorităților locale.

Elevii până în clasa a șasea vor învăța în prima săptămână de după vacanță la distanță. Apoi se va trece la o combinație între invățământul în sala de clasă și acasă. Elevii mai mari care nu sunt în clase terminale vor învăța la distanță. Elevii din clasele terminale vor face de asemenea o combinație între cursurile dintr-o sală de clasă și învățământ la distanță.

Grădinițele vor funcționa în regim de urgență.

Cei care se întorc din zone de risc în Niedersachsen trebuie să prezinte un test. Acesta poate fi făcut cu maxim 48 de ore înaintea intrării în Germania, sau imediat după intrarea în Germania. Obligația de a face carantină timp de 10 zile rămâne.

Magazinele care nu reprezintă aprovizionarea de bază vor rămâne închise.

Nordrhein-Westfalen

Regulile de contact au fost înăsprite, acum este permisă întâlnirea cu o singură persoană din afara locuinței. Copiii care trebuie îngrijiți nu sunt numărați.

Regula de 15 km nu va fi adoptată la nivel de Land, ci rămâne la aprecierea autorităților locale.

Școlile vor rămâne închise se va continua învățământul la distanță. Școlile pun la dispoziția părinților elevilor de până în clasa a șasea îngrijirea de urgență. De asemenea, copiii cu nevoie speciale vor putea beneficia de îngrijire de urgență.

Magazinele care nu reprezintă aprovizionarea de bază vor rămâne închise.

Restaurantele, hotelurile vor rămâne închise.

Rheinland-Pfalz

Rheinland-Pfalz prelungește lockdownul până pe 31 Ianuarie.

Regulile de contact au fost înăsprite, acum este permisă întâlnirea cu o singură persoană din afara locuinței. Copiii de grădiniță nu sunt numărați.

Regula de 15 km va fi aplicată după consultări între autoritățile locale și conducerea Landului.

Școlile rămân până pe 22 Ianuarie la învățământul la distanță. În ultima săptămână din Ianuarie se vor întoarce elevii din clasele 1-6 la școală și vor face cursuri în sala de clasa și online alternativ.

Grădinițele rămân momentan deschise. Părinții sunt rugați să încerce să își îngrijească copiii acasă, dacă este posibil.

Magazinele care nu reprezintă aprovizionarea de bază vor rămâne închise.

Restaurantele și hotelurile vor rămâne închise.

Cei care se întorc din zone de risc în Rheinland-Pfalz trebuie să prezinte un test. Acesta poate fi făcut cu maxim 48 de ore înaintea intrării în Germania, sau imediat după intrarea în Germania. Obligația de a face carantină timp de 10 zile rămâne, aceasta putând în continuare fi scurtată cu un test negativ după a cincea zi.

Saarland

În Saarland se vor închide frizeriile și saloanele de îngrijire corporală.

Regulile de contact au fost înăsprite, acum este permisă întâlnirea cu o singură persoană din afara locuinței. Este în continuare permisă îngrijirea copiilor din maxim 2 locuințe.

Restricția de deplasare la maxim 15 km în zonele considerate Hotspoturi va fi aplicată în Saarland.

Școlile și grădinițele rămân închise, cu excepția claselor terminale. Părinții sunt rugați să nu trimită copiii la grădiniță, decât dacă este imperios necesar.

Magazinele care nu reprezintă aprovizionarea de bază vor fi închise de Miercuri.

Cei care se întorc din zone de risc în Saarland trebuie să prezinte un test. Acesta poate fi făcut cu maxim 48 de ore înaintea intrării în Germania, sau imediat după intrarea în Germania. Obligația de a face carantină timp de 10 zile rămâne, aceasta putând în continuare fi scurtată cu un test negativ după a cincea zi.

Costurile cu grădinița între 10 și 31 Ianuarie vor fi returnate.

Sachsen

Lockdownul a fost prelungit până pe 7 Februarie.

Regulile de contact au fost înăsprite, acum este permisă întâlnirea cu o singură persoană din afara locuinței. Copiii sub 14 ani nu sunt numărați.

Școlile și grădinițele rămân închise. Dacă situația o permite, școlile ar trebui să revină la programul normal începând cu 8 Februarie. Elevii din clasele terminale ar trebui să se întoarcă la cursuri începând cu 18 Ianuarie.

În Sachsen regula de 15 km este valabilă în continuare.

Magazinele care nu reprezintă aprovizionarea de bază vor rămâne închise.

Dacă incidența la nivel de Land va depăși 200, se va introduce restricția de părăsire a locuinței pe perioada nopții.

Sachsen-Anhalt

În Sachsen-Anhalt lockdownul a fost prelungit până pe 31 Ianuarie.

Regulile de contact au fost înăsprite, acum este permisă întâlnirea cu o singură persoană din afara locuinței. Copiii nu mai sunt exceptați.

Pentru elevii de până în clasa a șasea precum si pentru elevii cu nevoi speciale se va pune la dispoziție îngrijirea de urgență pentru părinții care lucrează într-un domeniu relevant sistemului. Pentru elevii din clasele terminale se poate introduce cursul în sala de clasă pentru pregătirea examenului.

Magazinele care nu reprezintă aprovizionarea de bază vor rămâne în continuare închise. Cantinele vor fi închise.

În Sachsen-Anhalt se va implementa regula de 15 km în jurul Hotspoturilor.

Schleswig-Holstein

Regulile de contact au fost înăsprite, acum este permisă întâlnirea cu o singură persoană din afara locuinței.

Școlile rămân închise până la sfârșitul lunii.

Magazinele care nu reprezintă aprovizionarea de bază rămân închise până la sfârșitul lunii.

Grădinițele sunt închise. Va exista o îngrijire de urgență pentru: Părinții care lucrează în domenii relevante sistemului, părinți singuri care lucrează, copiii care au nevoie de îngrijiri speciale.

Plata grădiniței va fi returnată pentru luna Ianuarie.

Thüringen

Thüringen a prelungit actualul Lockdown până la sfârșitul lunii Ianuarie.

Regulile de contact au fost înăsprite, acum este permisă întâlnirea cu o singură persoană din afara locuinței.

Regula de 15 km va fi aplicată în Thüringen, dar doar ca o recomandare, nu o obligație.

Stațiunile turistice vor fi susținute pentru a minimiza contactele.

Magazinele și magazinele de bricolaj vor putea vinde marfa în regim Click and Collect. Marfa poate fi cumpărată de pe internet sau prin telefon și după stabilirea unei programări, aceasta poate fi ridicată de la magazine.

Școlile și grădinițele rămân în continuare închise până pe 31 Ianuarie. Excepție fac elevii din clasele terminale. Îngrijirea de urgență va fi pusă la dispoziția părinților.

Vacanța va începe pe 25 Ianuarie, nu pe 8 Februarie.

Returnarea taxei pentru grădiniță a fost cerută, dar la momentul publicării nu a fost încă aprobată.