Creșterea costurilor energiei – Ce are voie să facă proprietarul – și ce nu are voie să facă?

Localitățile își închid piscinele acoperite, monumentele nu mai sunt iluminate, iar clădirile publice vor fi încălzite mai puțin: Există multe modalități de a economisi energie în sectorul public. În sectorul privat, chiriașii și proprietarii de locuințe trebuie să fie pregătiți pentru plăți suplimentare ridicate pentru energia lor, iar unii proprietari au reacționat deja pentru a-și reduce consumul de apă caldă sau de încălzire. În Frankfurt, există chiar și un caz de chiriași care nu au avut apă caldă timp de săptămâni întregi – pentru că proprietarul casei a oprit sistemul de încălzire. Ce este permis și ce nu este permis pentru proprietari în vremuri de creștere a costurilor energiei și de inflație ridicată?

Poate proprietarul să închidă pur și simplu apa caldă?

Nu are voie să facă acest lucru”, spune Gert Reeh, președintele Asociației Chiriașilor din Hessen: “Există o așa-numită aprovizionare de bază în legea privind închirierea, care include și alimentarea cu apă caldă. Și acest lucru se aplică pe tot parcursul zilei. Dacă acest lucru se întâmplă în continuare, chiriașii pot reacționa cu o plângere. În cazul în care proprietarul nu vine, locuitorii pot chema un instalator, dar și un lăcătuș dacă sistemul este oprit”, spune Reeh. În plus, proprietarii sunt răspunzători pentru daune și trebuie să suporte costurile în cazul în care chiriașii fac duș în altă parte.

Poate fi redusă încălzirea?

Coborârea încălzirii la 17 sau 18 grade este permisă între orele 22.00 și 6.00, conform legii actuale. Pentru a reduce costurile, compania Vonovia intenționează să facă exact acest lucru la începutul următoarei perioade de încălzire. Puțin mai mult de jumătate din cele 490.000 de apartamente ale Vonovia sunt conectate la sisteme de încălzire centrală pe gaz. Vonovia vrea să reducă temperatura la 17 grade între orele 23.00 și 6.00. Astfel, ar trebui să se economisească până la opt procente din costurile de încălzire. Acest lucru va fi problematic pentru cei care lucrează în schimburi sau pentru persoanele în vârstă care vor să rămână treji mai mult timp sau care dorm prost și apoi vor să se încălzească”, spune expertul Reeh. “Atunci trebuie să iei legătura cu proprietarul.”

Poate fi mărit pur și simplu avansul plătit pentru încălzire?

În acest moment, constatăm că mulți proprietari le cer chiriașilor lor să crească avansul pentru costurile de funcționare”, spune Gert Reeh. Însă proprietarul are dreptul de a ajusta avansul doar pentru că în declarația curentă trebuia plătită o plată suplimentară. Cu toate acestea, Asociația chiriașilor din Hessen își sfătuiește membrii să discute cu proprietarii despre ajustarea avansului. În acest fel, se poate evita ca o plată suplimentară în anul următor să fie disproporționat de mare. Unele contracte de închiriere prevăd rate forfetare pentru costurile de funcționare. Cu toate acestea, proprietarul trebuie să anunțe în scris o majorare și să explice de ce se majorează tariful lunar. Dacă costurile de exploatare scad din nou, rata forfetară trebuie, de asemenea, să fie ajustată.

Este inflația un motiv suficient pentru a mări chiria?

În mod normal, chiria se bazează pe “chiriile comparative locale”. Acest lucru înseamnă că indicele local al chiriei decide dacă o chirie poate fi majorată sau nu. Proprietarii nu au voie să facă acest lucru în mod arbitrar sau la nesfârșit: “Există un plafon, astfel încât în decurs de trei ani chiria nu poate fi majorată decât cu 15%”, spune Reeh. În cazul în care chiria a fost modificată o dată, aceasta nu poate fi majorată din nou decât după 15 luni. Situația este diferită dacă chiriașii au semnat un contract care prevede o chirie indexată: În acest caz, se convine asupra unei chirii inițiale, pe care proprietarul o poate ajusta în funcție de rata inflației curente. Indicele prețurilor de consum al Oficiului Federal de Statistică este decisiv în acest caz. Proprietarul poate majora chiria cel mult o dată pe an sau cel mai devreme la un an de la începerea contractului de închiriere.