Conform Merkel, fiecare cetățean se va putea vaccina până la vară

Astăzi a avut loc o conferință a Angelei Merkel, a reprezentanților Landurilor dar și a producătorilor de vaccinuri ( Curevac și Johnson&Johnson).

Pe scurt acestea sunt ideile expuse în conferința de presă.

Conform Merkel, vaccinarea reprezintă o parte mare pentru ieșirea din pandemie. Aceasta susține, ca și până acum, că până la vară, fiecare cetățean va avea posibilitatea de a se vaccina.

De asemenea, Merkel apără drumul european și refuzarea aprobării de urgență a vaccinurilor în Uniunea Europeană: „Găsesc că există și motive întemeiate pentru care aprobarea vaccinului a fost atât de înceată. Sunt foarte mulți pași până la obținerea unui vaccin.”

S-a negociat ca până la data de 23 Februarie guvernul Federal să fie informat cu exactitate de capacitatea de livrare de la Biontech. De la celelalte companii cifrele nu sunt atât de sigure, și trebuie plănuit în tempo săptămânal.

Conform Müller (primarul Berlinului): „ Am învățat cât de complexe pot fi lanțurile de livrare. Vor mai trece câteva luni până se va atinge o relaxare în obținerea vaccinurilor. Dozele de vaccin livrate Germaniei în primul trimestru vor fi prea puține, dar este un noroc că în cazul unei pandemii globale, avem deja vaccinuri. Următoarele săptămâni vor rămâne tensionate.

La întrebarea despre anumite libertăți acordate celor vaccinați a răspuns Merkel astfel: „Nu vor exista libertăți noi pentru cei vaccinați, această temă nu a fost astăzi discutată. Atât timp cât nu se poate demonstra că persoanele vaccinate nu mai pot transmite virusul nu se poate discuta despre libertăți speciale pentru vaccinați.”