Cine poate face Steuererklärung?

Ajutorul de la rude, prieteni, colegi si colegi de facultate

Cine are voie si cine nu? (ajutor gratuit)

Legea de consiliere fiscala permite sa va ajutati rudele si reciproc dar fara a-i plati sau a fi platit.

Pe cine poti ajuta si cine te poate ajuta:

 • sot/sotia
 • logodnic/logodnica
 • parintii, socrii, copii, bunicii si nepotii
 • fratii/surorile (vitregi)
 • cumnatii
 • unchii/matusile
 • parintii adoptivi sau copiii adoptati
 • fostii parteneri (dupa divort)

Pentru aceste rude ai voie sa completezi formularul . Te poti trece pe ultima pagina ca si ”colaborator” ( Mitwirkender) si trebuie scris gradul de rudenie.

Daca iti ajuti colegii de facultate, colegii de lucru sau prietenii este un delict indiferent daca ei te platesc sau nu pentru asta. Amenda pentru acest delict este in valoare de 5000 de euro. Ar trebui sa eviti sa ajuti pe cineva in afara de rudele mentionate mai sus deoarece, de obicei , cei de la biroul fiscal descopera asta destul de repede.

Desigur, un sfat ocazional nu este un delict. Dar biroul fiscal nu acceptă ajutor regulat și sprijin activ.

 

Ce face o Lohnsteuerhilfeverein (asociatia de asistenta fiscala)

Cine poate primi ajutorul si pe cine poate ajuta aceasta asociatie (cu plata)

Lohnsteuerhilfeverein sau stiuta si ca Lohnsteuerberatungsstellen(sfatuitori pentru impozitul pe salar) ii ajuta pe membrii lor la :  Einkommensteuererklärung (impozitul pe venit) dar si cu intrebari sau contracte pentru Kindergeld ( alocatia copilului). Ei au voie sa ii ajute doar pe cei angajati nu si pe cei Selbstständigen (independenti).

Daca esti la o asemenea asociatie trebuie sa platesti o data pe an o suma in functie de venit. Uneori exista si o taxa suplimentara care nu depaseste 10-20 de euro. Costurile acestor asociatii sunt mult mai mici decat costurile unui contabil.

Cei de la aceste asociatii te indruma tot anul fara alte costuri suplimentare.

Ei pot:

 • sa va sfatuiasca,
 • sa va intocmeasca Steuererklärung,
 • sa calculeze ce trebuie sa primiti sau platiti( dupa caz),
 • sa verifice evaluarea fiscala,
 • sa depuna contestatii, pot chiar depunde o plangere in fata instantei fiscale daca factura fiscala contine erori.

Aici nu lucreaza contabili ci specialisti fiscali. Exista si cateva Berufsvertretungen (asociatii profesionale) care isi ajuta membri intr-o anumita masura in intocmirea impozitului pe venit. Daca sunteti cumva membru intr-un sindicat exista posibilitatea sa gasiti acolo ajutor in intocmirea impozitului pe venit.

Ajutor de la contabili, agenti de impozitare sau avocati

Cand se merita sa apelati la ei si care sunt costurile

Contabilii si avocatii sunt cei mai scumpi dar isi merita banii. Costurile contabililor depind foarte mult de venitul dvs dar si de gravitatea problemelor. O declaratie de venit extinsa va fi mult mai scumpa decat una normala unde trebuie completate doar Mantelbogen (foaia de acoperire) si anexa N. Contabilii in lista lor de preturi trebuie sa respecte Steuerberatervergütungsverordnung (regulamentul de compensare al consultantului fiscal) , la fel trebuie si avocatii la ei numindu-se Rechtsanwaltsvergütungsgesetz (regula de compensare a avocatilor).

 

Notă personală: Aveți grijă cui îi încredințați dreptul de a vă încheia anul din punct de vedere fiscal, deoarece cei neautorizați fac asta în numele dvs., iar dacă ceva merge prost, ei nu își asumă legal nici o răspundere și rămâneți să vă rezolvați mult mai scump problema.