Chiria si costurile de intretinere.Drepturile chiriasului in Germania, Partea a 3-a.

Nebenkostenabrechnung-Miete-sparen



Ce sunt costurile de functionare (Betriebskosten) ? Costurile de functionare reprezinta totalitatea costurilor care rezulta din folosirea locuintei. Exista 17 tipuri de costuri de functionare : Incalzire, apa calda, apa rece, canalizare, lift, curatarea strazii, ridicarea gunoiului, curatenia cladirii, costuri pentru dezinsectie, ingrijirea gradinii, illuminat, coşarul, asigurarile cladirii, ingrijitorul cladirii, antena comuna, instalatia pentru spalatoria de haine si Diverse.
Cum se vor factura costurile de functionare? La cel tarziu 12 luni de la incheierea perioadei de facturare , proprietarul trebuie sa prezinte calcularea costurilor de functionare.Aceasta obligatie poate fi modificata sau anulata prin contractul de inchiriere.In cazul in care perioada de 12 luni a trecut, proprietarul nu mai are dreptul de a mai cere diferenta. Asemenea se aplica si in cazul chiriasului, el este obligat sa isi prezinte eventualele obiectii cu privire la facturarea primita in termen de maxim 12 luni dupa primirea facturii de la proprietar.
Chiriasii care, in necunostiinta de cauza, au platit diferenta dupa cele 12 luni , isi pot cere banii inapoi, proprietarul a fost ,in acest caz pe nedrept imbogatit. Acest termen de 12 luni este valabil si pentru proprietar, dar si pentru chiriasii care se califica pentru o rambursare a costurilor.
Cum sunt costurile de functionare impartite?In cazul costurilor pentru incalzire exista un regulament pentru incalzire, astfel o facturare bazata pe consumul precedent este prescrisa.In cazul in care la calcularea anuala au ramas costuri neacoperite de valoarea platita lunar, ele se vor imparti dupa intelegerea din contractul de inchiriere. Acesta poate fi dupa suprafata sau dupa numarul de persoane. Fara a fi specificat nimic in contract, se va lua in considerare suprafata.Costurile de functionare pot fi calculate si impartite doar daca acest lucru este stipulat in prealabil in contractul de inchiriere.ATENTIE! Costurile pentru reparatii si administrare NU vor fi niciodata incluse in costurile de functionare!


In cazul in care un contor al cladirii arata o valoare mai mare decat suma valorilor tuturor chiriasilor, chiriasii vor plati doar suma valorilor de la contoarele din locuinte. Proprietarul nu are voie sa imparta diferenta intre chiriasi.
Care este valoarea la care pot ajunge costurile de functionare?

In cazul in care proprietarul are nevoie sa angajeze alte persoane sau firme pentru a isi administra proprietatea, el va trebui sa retina un punct de vedere economic rezonabil pentru chiriasi.

Intai verificati, apoi platiti Calculele pentru costurile pentru incalzire sunt deseori false. Intotdeauna verificati valoarea facturii, chiar daca ar trebui sa primiti bani inapoi. Voi face un articol despre greselile de calculare in urmatoarele zile.

Ce facem in cazul unei facturari inadecvate a costurilor pentru administrare?

Daca facturarea oficiala este invalida, in cazul incare distributia nu a fost facuta in mod corect, locatarul nu trebuie sa plateasca. Proprietarul este obligat sa recalculeze. Dupa expirarea celor 12 luni de facturare, proprietarul nu va mai putea face o noua recalculare.In cazul in care a fost facuta o greseala in continutul facturii, proprietarul o poate corecta sau imbunatati. Acestea pot fi: costuri calculate care nu sunt negociate in contracts-a ajuns la o valoare fixa in contractul de inchiriere, platile in avans au fost calculate gresit sau nu au fost luate in considerare.

Ce nu reprezinta costurile de functionare?

Indiferent de ce s-a negociat in contract, urmatoarele tipuri de costuri nu vor fi niciodata calculate in costurile de functionare:

  • Costurile pentru administrare
  • Costuri pentru reparatii si intretinere
  • Rezervele pentru intretinere
  • Eventualele costuri pentru asociatii de proprietari
  • Comisioanele bancii
  • Costuri pentru posta
  • Asigurarea pentru protectia juridica si pentru neplata chiriei

Chiriasii nu vor plati aceste costuri deoarece nu sunt consturi de functionare.

Intarzierea platii



In cazul in care locatarii intarzie sau nu isi platesc regulat chiria, ei risca evacuarea fara preaviz.Proprietarii sunt indreptatiti de lege sa evacueze fara preaviz cand:

  1. Chiriasii intarzie cu plata unei chirii, timp de doua termene de plata consecutive sau
  2. Intarzie pe o perioada mai indelungata cu o valoare mai mare de doua chirii.

Chiar si in aceste cazuri totusi ,chiriasul se poate salva de la evacuare platind restantele , astfel motivul evacuarii fara preaviz devine invalid.Totusi , chiriasul se poate salva astfel doar o data la fiecare doi ani.

 

Partea a 4-a : Schimbarea proprietarului

Drepturile si obligatiile chiriasului in Germania Partea a 4-a : Schimbarea proprietarului