După ce am vorbit și vom mai vorbi despre drepturile chiriașului în Germania, să vorbim puțin și despre obligațiile pe care le avem dacă locuim în chirie.
Plata cauțiunii
Dacă este cerută, chiriașul este obligat la plata cauțiunii. Aceasta poate avea o valoare maximă de 3 chirii lunare. Aceasta nu trebuie plătită într-o singură rată, cu poate fi plătită în maxim 3 rate.
Plata chiriei la timp
Principala obligație a chiriașului este de a plăti regulat și la timp chiria. Cel târziu în a 3-a zi a lunii chiria trebuie plătită. Dacă chiriașul nu plătește chiria la timp sau o plătește parțial și se adună o datorie cu valoarea a minim o chirie lunară, acesta poate risca rezilierea contractului fără preaviz. De asemenea, dacă chiriașul întârzie regulat plata chiriei pe o perioadă mai lungă de timp, acesta poate risca rezilierea contractului fără preaviz.
Obligația de a anunța daunele
Chiriașul nu are doar dreptul ca proprietarul să repare daunele, ci are și obligația de a le anunța. Dacă nu face acest lucru, și din această cauză se produc pagube mai mari, proprietarul poate cere compensarea daunelor de către chiriaș.
Obligația de a respecta regulamentul de ordine interioară al casei
Printre obligațiile chiriașilor se numără și respectarea regulamentului de ordine interioară al casei, în special în cazul gălăgiei. Muzica la nivel foarte mare nu este acceptată, și trebuie să luăm în considerare drepturile celorlalți chiriași la liniște. Dacă încălcăm această obligație putem risca întreruperea contractului de închiriere.
Obligația de a încălzi locuința
Chiriașii nu au doar dreptul de a avea un sistem de încălzire funcțional, ci și obligația ca să îl folosească. Nefolosirea sistemului de încălzire poate ajuta formarea de mucegai în locuință sau, în cazuri extreme, înghețarea unei țevi și astfel chiriașul poate fi obligat la plata daunelor.
Obligația de a cere permisiunea proprietarului în cazul colegilor de cameră sau a renovărilor
Dacă dorim să renovăm de exemplu baia, trebuie să cerem acordul proprietarului, chiar dacă vrem să facem asta pe banii noștri, pentru că locuința (inclusiv baia) este proprietatea gazdei. Totuși, modificări minore cum ar fi schimbarea culorii pereților se pot face fără acordul proprietarului.
Pentru a putea invita pe cineva să locuiască cu noi în locuință va trebui să cerem acordul proprietarului.
Obligația plății reparațiilor în cazul unui grad ridicat de uzură
Probabil cea mai controversată obligație a chiriașilor, deoarece este destul de greu de dovedit care este gradul normal de uzură a unei locuințe. Dacă sunt necesare renovări după o uzură normală a locuinței, costurile acestora vor fi suportate de proprietar. Totuși, dacă gradul de uzură al locuinței este considerat ridicat, atunci chiriașul va fi obligat la plata costurilor renovării.
Exemplul cel mai bun pentru aceasta este o mochetă de calitate bună, cu o durată de viață de 20 de ani, care după 2-3 ani trebuie schimbată din cauza gradului de uzură. În acest caz, chiriașul va suporta cheltuielile înlocuirii acesteia.