Ce putem face dacă nu putem plăti factura la gaz?

În cazul în care factura este prea mare și nu poate fi plătită, cei afectați ar trebui mai întâi să rămână calmi și să nu intre în panică.

Ulterior, aceștia trebuie să contacteze furnizorul de gaz. În acest caz, primul punct de contact ar fi serviciul de relații cu clienții sau departamentul de facturare responsabil.

Furnizorul de gaz va propune o plată în rate. Furnizorul de gaz trebuie să ofere întotdeauna o opțiune fără dobândă. În plus, aprovizionarea va continua prin intermediul așa-numitului “acord de evitare”.

Din acest moment, cei afectați ar trebui să își ajusteze consumul și să își verifice periodic citirile contorului.

Ce trebuie să fac dacă nu pot plăti?


Dacă aveți un venit scăzut sau o pensie mică, Agenția pentru ocuparea forței de muncă (Jobcenter) sau Biroul de asistență socială (Sozialamt) vă poate ajuta. Ar trebui să verificați, de exemplu, dacă aveți dreptul la ajutor pentru locuință (Wohngeld), ajutor de bază pentru venit (Grundsicherung), asistență socială (Sozialhilfe), subvenție pentru chirie sau ajutor pentru chirie (Mietzuschuss sau Lastenzuschuss).

De exemplu, pentru proprietarii cu venituri mici, se poate aplica o așa-numită subvenție pentru cheltuieli (Lastenzuschuss).

Subvenția pentru chirie sau pentru cheltuieli este disponibilă pentru orice persoană al cărei venit lunar total al gospodăriei este sub o anumită limită. Acest venit total include, printre altele, venitul anual al tuturor membrilor gospodăriei, minus anumite indemnizații.

Cuantumul ajutorului pentru locuință depinde de valoarea chiriei și de numărul de membri din gospodăria respectivă.

Unde pot solicita ajutorul pentru locuință sau subvenția pentru chirie?


Administrația orașului sau a districtului respectiv este responsabilă. Formularele de cerere sunt disponibile online pe site-ul orașului sau al districtului respectiv.

Autoritatea răspunde la cerere printr-o decizie scrisă.

Cei afectați trebuie să se aștepte la perioade de așteptare de trei până la opt săptămâni pentru procesare.

Cum pot să mă protejez de o plată suplimentară uriașă?


Consumul de gaz trebuie verificat și redus în mod regulat.

Marja de manevră pentru clienții de gaze naturale este, în general, limitată. În situația actuală, o schimbare de furnizor va duce doar la creșterea costurilor.

De asemenea, ar trebui să ajusteze întotdeauna plățile eșalonate, astfel încât plata suplimentară de la sfârșitul anului să nu atingă cote amețitoare.

Totuși, este important ca furnizorul să mărească plățile eșalonate! Nu este recomandat să plătim noi în plus, fără ca furnizorul să decidă asta. Conform Protecției consumatorului din Germania, dacă furnizorul de gaz intră în faliment, noi vom pierde sumele plătite în plus!

Care este consumul dumneavoastră actual? Citiți contorul la fiecare 30 de zile și determinați consumul.


Care este prețul actual al gazului? Serviciul clienți sau proprietarul sau o privire asupra contractului actual vă pot ajuta.
La cât se ridică facturarea bugetului actual? Puteți afla suma din facturi, extrasele de cont sau de la proprietarul locuinței.
Cu aceste valori, puteți calcula acum posibila plată suplimentară. Pentru a face acest lucru, înmulțiți consumul cu prețul gazului și scădeți suma plătită în fiecare lună. În cazul în care suma este neachitată, trebuie să puneți această sumă deoparte lunar și suplimentar.

Exemplu: La 1 august, contorul de gaz indica 1150,9 metri cubi, iar la 1 septembrie 1246,6 metri cubi. Astfel, consumul dumneavoastră a fost de 95,7 metri cubi sau aproximativ 957 kilowați oră. Acest lucru se datorează faptului că un metru cub este echivalentul a aproximativ zece kilowați oră. Contractul dvs. prevede acum că furnizorul de gaz percepe 9,4 cenți pe kilowatt/oră. Asta înseamnă costuri de 89,95 euro. Cu toate acestea, plătiți 70 de euro pe lună la furnizorul de gaz.
Așadar, vă lipsesc încă 19,95 euro.

Sfat: Rotunjiți această sumă la 20 de euro și adăugați încă 30 de procente. Deoarece prețul gazelor ar putea crește și mai mult la iarnă. În exemplul nostru de calcul, aceasta se ridică la 26 de euro. Puneți această sumă deoparte în fiecare lună ca rezervă de bani pentru energie. În acest fel, puteți preveni o plată suplimentară mai mare în toamna anului 2023 și nu veți fi luat neplăcut prin surprindere.