Ce facem dacă ne sună șeful in perioada concediului? Ce drepturi avem in perioada concediului?

Suntem în concediu și sună telefonul: Șeful de la locul de muncă! Trebuie să răspundem? Aflați aici care va sunt drepturile și obligațiile în acest caz.

anruf-chef-urlaub

 

”În concediu angajatul este eliberat de toate obligațiile de la locul de muncă.„ conform Bundesministerium fur Arbeit und Soziales.

 

Are voie șeful să ne sune în concediu?În mod normal, pe perioada concediului, nu este permisă deranjarea angajaților. De asemenea, angajatul nu este obligat să poarte la el telefonul pe perioada concediului, sau să fie conectat la o rețea de telefonie sau internet. Motivul? Perioada de concediu este considerată timp liber, fiecare are dreptul să facă ce vrea în timpul său liber.

 

Totuși există cazuri speciale în care șeful iși poate deranja angajații in concediu. De exemplu el va putea scrie un SMS în cazul în care lipsește o parola de acces, dar nu se va aștepta ca să ii răspundeți în timp scurt.

 

Am voie să lucrez altundeva pe perioada concediului?

 Pentru multă lume sună bine ca pe perioada concediului să câștige câțiva bănuți în plus, totuși trebuie să fim atenți la următoarele lucruri:

  • concediul este făcut pentru odihnă
  • Angajatorul (care a aprobat concediul) va trebui informat despre aceasta activitate și va trebui să o accepte.

 

Trebuie să îmi anulez concediul dacă angajatorul o cere?

 

Fără un motiv angajatorul nu are voie să cheme angajatul din concediu. Totuși acest lucru este posibil în cazuri de urgență ( dacă firma este in insolvență ). Dacă angajatul va trebui să renunțe la concediu, angajatorul va prelua toate costurile pentru rezervările anulate sau drumul înapoi din concediu.

 

Ce e de făcut dacă ne îmbolnăvim in concediu?

 

Conform codului muncii va trebui să vă informati angajatorul. Conform contractului va trebui să demonstrați acest lucru (prin krankenschein) in prima sau până în a 3-a zi de boală. În perioada de boala din concediu, zilele de concediu nu vor fi scăzute din concediul anual, totuși acesta va trebui reprogramat cu angajatorul.

 

Alte articole utile: