Buletinul expira in strainatate, Ce-i de facut? Ghid complet

Acest ghid vă va explica ce e de făcut în cazul în care Buletinul expira in strainatate.

 

Buletinul expira in strainatate
Buletinul expira in strainatate

 

În primul rând este foarte important de știut că buletinele nu se pot elibera decât în România, consulatele și ambasadele nu pot elibera aceste documente.
[dropcap]Î[/dropcap]n cazul in care buletinul e pe cale să expire există două posibilități de rezolvare. Prima variantă este întoarcerea în țară obținând o nouă carte de identitate acolo. Ce-a de-a doua variantă este împuternicirea unei persoane din România care să obțina o nouă carte de identitate pentru noi. Aceasta se face printr-o procură specială la consulat/ ambasadă.

Buletinul expira in strainatate.Actele necesare pentru autentificarea unei procuri pentru reinnoirea CI:

  • un act de identitate valabil ( pașaport românesc , carte de identitate sau titlu de călătorie)
  • cinci fotografii color, pe fond alb, identice , de dată recentă care au dimensiunile de 3 x 4 cm și o banda albă de 7 mm.
  • să cunoașteți datele exacte de identificare a persoanei pe care o împuterniciți ( o copie după buletin este ideală) 

Această procură costă 60 de euro.

 

[dropcap]D[/dropcap]acă buletinul a expirat deja este necesară obținerea unui titlu de călătorie. Titlul de călătorie poate fi folosit pentru autentificarea unei procuri sau pentru întoarcerea în țară, acesta neputând fi folosit la ieșirea din țară. Valabilitatea titlului de călătorie nu poate depăşi 30 de zile.

 

Documente necesare în vederea obținerii titlului de călătorie:

 

a) cererea completată şi semnată de solicitant;

b) paşaportul anterior, dacă acesta există.

 

Daca paşaportul anterior a fost pierdut sau furat, trebuie să depuneţi, în original:

 

a) atestatul poliţiei eliberat în urma declaraţiei de pierdere sau furt;

b) declaraţia privind împrejurările pierderii paşaportului.

c) un document de identitate, cu fotografie, eliberat de autorităţile române (buletin de identitate, carte de identitate, permis de conducere auto, livret militar)-original si copie xerox.

 

Titluri de calatorie pentru copii născuţi în străinătate:

 

Copiii născuţi în străinătate, care au cel puţin un părinte cetăţean român, sunt cetăţeni români.

Pentru a se deplasa in Romania, misiunile diplomatice şi oficiile consulare eliberează, la cererea părinţilor, un titlu de călătorie; în acest sens se vor prezenta la sediul ambasadei/consulatului ambii părinţi (daca ambii sunt trecuţi în actul/certificatul de naştere al copilului), cu urmatoarele documente:

a) paşapoartele / cărţile de identitate româneşti ale părinţilor;

b) certificatul de nastere al copilului, eliberat de autorităţile străine şi in care sunt inscrişi părinţii.


ATENŢIE! Nu sunt valabile certificatele de naştere în care nu au fost trecuţi părinţii.

 

In cazul în care numai unul dintre părinţi este cetăţean român, acesta se poate prezenta singur la ambasada/consulat, prezentand pe lângă documentele menţionate mai sus, declaraţia autentificată la autorităţile locale a celuilalt parinte privind acordul acestuia pentru eliberarea titlului de călătorie in Romania, apostilată/legalizată conform practicii locale.

 

ATENŢIE! Documentul eliberat în condiţiile de mai sus este valabil numai pentru o călătorie in Romania. In vederea reîntoarcerii în străinătate, va trebui transcrisă naşterea copilului in Romania şi obţinerea unui certificat de nastere românesc, pe baza căruia va fi eliberat paşaportul cu care va putea iesi din ţară.

 

Înscrierea naşterii copilului în registrele de stare civilă româneşti se poate realiza şi la ambasadele şi consulatele României, cu eliberarea certificatului de naştere aferent.