Când trebuie pornită încălzirea în locuință?

Acum că se apropie iarna este foarte bine de știut cadrul legal cu privire la încălzirea locuinței. În acest articol am încercat să răspund la această întrebare.

Care este perioada în care locuința trebuie încălzită?

În lege nu este dispusă o perioadă exactă în care căldura trebuie pornită. Ca orientare se poate lua perioada dintre 1 Octombrie și 30 Aprilie. Totuși, aceasta nu este obligatorie. În unele contracte de închiriere este trecută o perioadă de încălzire.

Legea prevede mai degrabă temperatura minimă necesară în locuință și în încăperi. De aceea, perioada în care este necesară încălzirea poate fi diferită de la oraș la oraș sau de la zonă la zonă.

Astfel, încălzirea trebuie setată în așa fel, încât  temperatura minimă din locuință să fie între 20 și 22 de grade Celsius pe timpul zilei iar pe timpul nopții (între orele 23.00 și 6.00) de minim 18 grade.

Măsurarea corectă a temperaturii se face la un metru înălțime față de podea.

Ce putem face dacă această temperatură nu este susținută?

În primul rând trebuie să informăm proprietarul și să îi cerem pornirea încălzirii în locuință, acordându-i un termen (întotdeauna în scris).

Dacă proprietarul nu rezolvă problema, atunci putem cere o reducere a chiriei și în unele cazuri chiar rezilia contractul de închiriere fără preaviz. Este recomandată consultarea unui avocat specializat în acest domeniu sau o asociație (Mietverein).