Totul despre Riester Rente

Acest articol a pus la dispoziția noastră de Alina Mihai, consultant financiar, pe care o puteți găsi pe facebook aici.

Dupa zeci de ani de munca, pensionarea este binevenita.
Multi oameni nu se pot bucura de aceasta perioada deoarece sunt coplesiti de grijile financiare. Pentru ca un om sa se poata bucura de perioada pensionarii fara a duce grija banilor, o pensie privata este un produs necesar.

Ce este Riester Rente?

Riester Rente este o pensie privata sustinuta de statul German. Acest produs a fost introdus in 2002, deoarece guvernul doreste ca oamenii sa economiseasca pentru pensie. In cazul in care o persoana ajunge la pensie doar cu pensia de stat, exista posibilitatea ca aceasta pensie sa fie insuficienta pentru un nivel de trai decent. In ultimii 50 de ani datorita cresterii nivelului de trai si prelungirea duratei vieții, presiunea pe bugetul de pensii a crescut. Persoanele care muncesc si cotizeaza pentru fondul de pensii au ajuns la un raport de 1:1, ceea ce inseamna ca pentru un pensionar, in momentul de fata, este o singura persoana care cotizeaza la fondul de pensii. Daca in anii ’60 erau 4 la 1, acest lucru s-a schimbat datorita longevitatii si numarului mai mic de nasteri.
Pentru a compensa deficitul din fondul de pensii si pentru a motiva populatia sa ia masuri in aceasta privinta statul German ii sustine pe cei care doresc sa economiseasca pentru pensie, in mai multe feluri:
– suplimente(bonusuri) din partea statului
– beneficii la impozit
– dobanzi avantajoase acordate cotizatiilor la pensia privata.

In functie de veniturile fiecaruia, pensia se poate construi chiar si cu o contributie mica lunara.
Riester Rente nu este o simpla pensie privata, care poate fi folosita doar pentru cresterea veniturilor la pensie. Capitalul adunat in acest cont se poate folosi pentru cumpararea unei locuinte in Germania.

Sunt 3 tipuri de bonusuri acordate de guvern celor care investesc in pensia privata:
1. Bonusul de baza : 175€ primiti anual de fiecare contribuitor.
2. Bonusul de intrare in sistem: Contribuitorii primesc o singura data suma de 200€, daca la deschiderea contractului au sub 25 ani.
3. Bonusul pentru copii: in functie de anul nasterii, pentru fiecare copil se acorda 185€ sau 300€ anual, atat timp cat copilul primeste alocatie.

Cine poate cotiza la Riester Rente?

La Riester Rente pot cotiza persoanele care sunt angajate si sunt asigurate, femeile ce au copil pana in 3 ani (chiar daca inainte de a naste nu au fost angajate) dar si familiile in care unul dintre parteneri este angajat.

Cat de mare trebuie sa fie contributia la Riester Rente?

Suma contributiei depinde de salariul brut(minim 4%), daca se cotizeaza mai putin de 4% din salariul brut al anului anterior nu se vor primi toate beneficiile. De aceea trebuie verificat regulat daca contributia ta este suficienta.
Ajustarile pot fi necesare, de exemplu, dupa o marire de salariu sau schimbarea locului de munca.
Contributia minima este de 60€ anual iar contributia maxima este de 175€ lunar.

Costurile Riester Rente

Costurile contractului Riester Rente difera de la persoana la persoana, in functie de varsta, cotizatie si situatia familiala. Fiecare contract are un desfasurator cu toate datele incluse.
In cazul inchiderii premature a contractului bonusurile de la stat si beneficiile fiscale se vor retine si inapoia statului. Acest lucru nu se aplica insa, daca, capitalul este folosit la achizitionarea unei locuinte pentru uz propriu. Sumele depuse plus dobanda se vor inapoia deponentului sub anumite conditii.

Avantajele Riester Rente

1. Suplimentele de la stat
2. Recuperarea la impozit
3. Dobanzi intre 1%-8%
4. Folosirea capitalului pentru cumpararea propriei locuinte
5. Pensie lunara pe viata

Dobanzile sunt acordate doar de anumite companii de asigurari, nu toate companiile au aceleasi conditii. Din cauza ca acesta este un produs in favoarea contribuabilului iar companiile de asigurari erau obligate ca la incheierea contractului sa garanteze cel putin cotizatia contribuabilului, multe dintre companiile ce l-au avut in portofoliu fie au renuntat la el , fie l-au adaptat prin combinarea cu alte produse.
Este bine ca de fiecare data sa puneti intrebari in legatura cu ce va este oferit intr-un astfel de contract.