Țeapa cu munca cu „Gewerbe”

Am văzut anunțul acesta azi-dimineață și m-a înfuriat puțin așa că am zis să clarificăm puțin de ce nu e în ordine să muncim cu gewerbe pe un „salariu” așa de mic.

În primul rând din punct de vedere economic nu merită!

Dacă luăm în considerare o zi de lucru de 10 ore pe zi și 4 sâmbete pe lună ajungem la o sumă de aproximativ 3000 de euro.

Din aceștia automat trebuie să plătim Mwst ( T.V.A.) 19% – 570 de euro, rămânem cu 2430 de euro.

Asigurarea medicală (care este obligatorie) costă undeva la 500 de euro – Rămânem cu 1930 de euro

Impozitul pe venit depinde de mai mulți factori dar în cazul nostru ar fi aproximativ 230 de euro pe lună ( 2800 pe an aproximativ), rămânem cu 1700 de euro.

Costurile cu contabilul vor fi între 80 și 150 de euro pe lună în funcție de contabil. Noi luăm în considerare o sumă de 100 de euro pe lună. Rămânem cu 1600 de euro.

Asigurări obligatorii – nu pot aproxima pentru că nu cunosc domeniul.

Cu siguranță am omis câteva cheltuieli deoarece nu cunosc domeniul, vă rog să completați în comentarii.

Pentru cheltuielile arătate aici s-a luat în considerare o administrare ideală ( Fără penalizări, fără amenzi pentru întârziere etc.) și am plecat de la premisa că facturile au fost plătite la timp.

Ce nu am luat în considerare în calcul: Timpul petrecut completând acte, eventualele costuri pentru cei care nu știu limba în ajutorul de a completa aceste acte, stresul de a comunica cu autoritățile non-stop.

Rămânem cu mai puțin de 1500 de euro în mână, la un program de peste 240 de ore de muncă.

Salariul minim și munca cu Gewerbe

În acest domeniu salariul minim este de 12 euro pe oră. Prin acest Gewerbe se ocolește această lege.

La un salariu de 12 euro pe oră cu clasa de impozitare 1 la 168 de ore ( Nu 240) salariul brut este de 2016 euro. Salariul net (în mână) – aproximativ 1420 de euro. Cu toate dările plătite și fără stresul constant al unei firme (Gewerbe).

Teoretic vorbind (pentru că nu este legal) la un volum de muncă de 240 de ore salariul brut este de 2880 de euro, iar salariul net ( cu clasa 1 de impozitare) aproximativ 1900 de euro.

Modul acesta de angajare nu îți oferă nici un drept

Nu ai dreptul la concediu de odihnă plătit, nu ai dreptul la concediul medical plătit, nu trebuie să ți se respecte drepturile la timpul de lucru ( Pentru că ești independent, nu ești angajat).

În plus, este illegal. Scheinselbständigkeit (Independența pe hârtie) este atunci când o persoană pare ca o firmă exterioară, independentă, dar își îndeplinește atribuțiile ca un angajat!

Cazarea primită direct de la firmă este o altă capcană. În general (nu întotdeauna) condițiile de cazare nu sunt foarte bune și atunci când se termină colaborarea cu firma angajatoare trebuie părăsită și cazarea, lucru care face aproape imposibilă continuarea activității în Germania. Toți știm de cazurile în care oamenii au rămas pe străzi din cauza aceasta.

Concluzie

Tipul acesta de „angajare” este sclavagism modern. Prin acest mod se ocolesc toate drepturile pe care le are un angajat.

Munca independentă trebuie să fie cu adevărat independentă. Cei care lucrează în regimul acesta trebuie să își caute contractele și clienții lor și să poată stabili prețul ( bineînțeles conform pieței).