Studioul de fitness trebuie să returneze abonamentul pe perioada în care a fost închis

Curtea Federală de Justiție din Karlsruhe a decis săptămâna aceasta că studiourile de fitness trebuie să returneze cotizațiile plătite pe perioada când acestea au fost închise din cauza pandemiei. Această decizie este foarte importantă pentru că creează un precedent și astfel oamenii își pot recupera banii pe perioada în care nu au putut merge la studioul de fitness.

Judecătorii Curții Federale au motivat decizia astfel: Scopul unui contract cu un studio de fitness este activitatea sportivă regulată. Dacă operatorul studioului nu poate permite accesul, atunci scopul contractului nu poate fi îndeplinit și serviciul oferit nu poate fi „recuperat” datorită trecerii timpului. Operatorilor nu le este permis să prelungească contractul, ci pot să emită vouchere de reducere.

Această decizie vine după ce un client din Niedersachsen a încheiat un contract pe doi ani cu o sală de fitness. În perioada 16 Martie – 4 Iunie 2020 studioul a fost închis datorită măsurilor anti-pandemie de atunci. În luna Mai 2020, clientul și-a reziliat contractul cu o perioadă de reziliere până în Decembrie 2020 și a cerut returnarea cotizației pentru cele 3 luni în care studioul de fitness a fost închis. Studioul a refuzat returnarea banilor și i-a propus prelungirea contractului. În total este vorba de o sumă de 87 de euro. S-a ajuns în justiție și după două decizii favorabile pentru client a fost făcut recurs și astfel s-a ajuns la cea mai înaltă curte civilă din Germania, care și aceasta a decis în favoarea clientului.