Schimbari in Germania in 2017

Ca in fiecare an in Germania se schimba unele legi si apar legi noi. In cele de urmeaza va puteti pune la curent cu cele mai importante schimbari in 2017.

Schimbari in Germania in 2017
Bani si impozit

De la 1 ianuarie suma pentru care nu se va plati impozit este crescuta la 8820 € (168 € mai mult decat in 2016).  Pentru a va calcula salariul net din brut puteti sa folositi calculatorul acesta: Calculator salariu net din brut.

Steuererklärung va putea fi depus doar pe cale electronica. Legea impozitului nu se va modifica, ci doar modul in care va fi depusa declaratia. De asemenea birocratia va fi redusa! Data la care acesta va trebui depus ramane neschimbata, anume 31 mai.

Kindergeld (Alocatia pentru copii) se va mari din 2017 cu 2 euro astfel: Primii doi copii vor primi 192 de €, al treilea 198 , iar de la cel de-al patrulea 223 de euro. Mai multe despre nasterea in Germania aici: Totul despre nasterea in Germania

Bancnota de 50 de euro va fi modificata. Ea va fi astfel mult mai greu de falsificat. Bancnota de 50 de euro este cea mai folosita bancnota in Germania si  e a doua cea mai falsificata.

 

Lucrul si pensie

Salariul Minim va creste in 2017  de la 8,50€ pe ora la 8,84€ pe ora. Toate exceptiile de la salariul minim (cum ar fi pentru Ausbildung sau pentru minori) vor ramane nemodificate.

Varsta de pensionare va creste in 2017 pana la 65 de ani si 6 luni. In urmatorii ani aceasta va continua sa creasca pana la 67 de ani in 2029. Mai multe despre pensie puteti citi aici: Pensia in Germania

 

Sanatate si ingrijire

Din 2017 ora de consultanta cu medicul poate sa aiba loc si online. Din 2017 casele de asigurari de sanatate preiau costurile pentru acest tip de consultanta. Totusi nimeni nu este obligat sa  foloseasca aceasta metoda.

Asistenta sociala

Primitorii de Hartz 4 (ajutor social) vor primi din 2017 mai multi bani, si anume cu 5 euro mai mult de la 404 € la 409 € pe luna.
O lege foarte importanta vizeaza imigrantii din Uniunea Europeana care nu lucreaza si nu au lucrat in Germania. Ei vor fi exclusi de la ajutor social. In viitor Imigrantii din UE vor primi ajutor social doar dupa 5 ani de sedere in Germania.

 

Auto si Transport

Din 2017 va deveni foarte scump sa folosim telefonul la volan, amenda pentru aceasta a crescut la 100 € de la 60€.

Culoarul pentru masinile de urgenta se va modifica in cazul autostrazilor cu 4 benzi ( momentan exista 100 de km de autostrada cu 4 benzi in Germania), Si anume daca pana acum culoarul se forma in mijloc, de acum el se va forma intre ultima banda din stanga si penultima. Primele 3 benzi din dreapta se vor incadra catre dreapta, iar banda din stanga (banda de viteza) se va incadra spre stanga. Explicatia o puteti vedea in videoul de mai jos.
 

Din 2017 au voie camioanele cu lungime de pana la 25,25 metri pe autostrazile din Germania. Dupa o perioada de test de 5 ani s-a descoperit ca astfel se vor economisi emisii poluante si combustibil. Totusi greutatea maxima admisa nu va creste, ea va ramane 40 de tone.

Roaming

O veste mult asteptata de romanii plecati afara: Din Iunie tarifele pentru Roaming vor disparea! Apelurile in UE vor fi taxate ca si apeluri nationale!

Si ultima dar nu cea din urma : In 2017 va exista o noua zi libera: 31 Octombrie. Totusi aceasta zi nu va fi libera decat in acest an. 31 Octombrie 2017 reprezinta aniversarea a 500 de ani de cand propunerile teologului Martin Luther Au fost “batute in cuie” pe usa unei biserici in 1517. Acest eveniment a marcat inceperea schimbarile sociale si religioase in Europa!