Schimbări în Germania din 2021

Revenirea la Taxa pentru Valoare Adăugată (ger. Mehrwertsteuer) normală

De la 1 Ianuarie 2021 se revine la cota normală a taxelor și anume 19% și 7%. Acestea au fost reduse pe 1 Iulie 2020 pentru a încuraja consumul.

Scumpirea combustibilului

De la 1 Ianuarie 2021 se scumpește combustibilul astfel:

Benzina se scumpește cu 7 cenți pe litru, motorina și uleiul cu 7,9 cenți pe litru iar gazul natural cu 0,6 centi pe kilowattoră.

Valoarea ajutorului pentru locuință (ger. Wohngeld) se mărește

Datorită scumpirii prețului pentru încălzire se va mări și valoarea ajutorului pentru locuință.

După calculele centrului pentru consumatori din Nordrhein-Westfalen acesta va fi mărit în medie cu 15 euro. Pentru fiecare membru în plus se vor primi 3.6 euro extra.

Începutul pensiei de bază

Aproximativ 1,3 milioane de pensionari vor putea primi măriri de pensie. Totuși, aceste măriri sunt supuse următoarelor 2 condiții.

  • Cotizatie de minim 33 de ani
  • salariul pe perioada cotizatiei mai mic decât salariul mediu.

Pensionarii nu vor trebui să depună nici o cerere, asigurarea de pensie calculează si verifica automat dacă există dreptul la această mărire.

Casa asigurărilor de pensie va verifica și plăti aceste măriri în decursul anului 2021, retroactiv de la 1 Ianuarie 2021 (dacă de exemplu se ajunge la decizie în Iulie 2021, atunci pensionarul va primi banii retroactiv din Ianuarie.)

Salariul minim crește

De la 1 Ianuarie salariul minim în Germania va crește de la 9,35 euro la 9.50 euro pe oră (brut).

Interzicerea unor ambalaje de plastic

Din Iulie se vor interzice câteva produse de unică folosință din plastic cum ar fi; Paiele de băut, tacâmuri și farfurii, pahare și ambalaje de polistiren pentru mâncarea la pachet.

Valoarea Hartz IV se mărește

Valoarea Hartz IV se mărește cu 14 euro și va fi 446 de euro. Copiii de peste 14 ani primesc 373 de euro ( cu 45 de euro mai mult) iar copiii de până la 5 ani cu 33 de euro mai mult, adica 283 de euro. Copiii între 6 și 13 ani primesc 1 euro mai mult adica 309 euro.

Eticheta energetică se modifică

Pentru a renunța la mai multe semne de plus din eticheta actuală energetică, aceasta va fi complet modificată. De acum va exista doar o clasare de la A la G, fără plus-uri (A+++, A++ etc.)

De asemenea, cerințele pentru clasele cele mai eficiente au fost modificate. Conform Centralei pentru Consumatori, la momentul actual nu există nici un produs care să îndeplinească condițiile pentru clasele de eficiență A sau B.

Taxa de solidaritate (ger. Solidaritätszuschlag) va dispărea pentru 90% dintre cetățeni.

De la 1 Ianuarie se trece la noua taxă de solidaritate. In detaliu despre aceasta am scris aici:

Solidaritätszuschlag dispare din 2021 pentru 90% din populație

Alocația se mărește

De la 1 Ianuarie se mărește alocația! Mai multe despre aceasta am scris aici:

S-a decis creșterea alocației cu 15 euro

Impozitul auto se mărește pentru mașinile poluante

De la 1 Ianuarie se va recalcula impozitul auto luând în considerare valoarea CO2-ului. Mașinile care poluează vor plăti mai mult impozit.