Uncategorized

Schimbarea permisului de conducere românesc cu cel german

fuehrerschein-deutschland

 
Acte necesare:

 • Buletin sau pașaport valabil
 • Dovada adresei de reședință ( Meldebestätigung )
 • Poză biometrică de pașaport ( biometrisches Passfoto ) ( costă undeva la 7 euro/4 poze, de obicei găsim un automat pentru asta chiar în sediu)
 • în cazul unui permis UE pentru categoriile C, D, E, este nevoie in plus de: adeverință cu privire la aptitudinile fizice, psihologice și oftalmologice.
 • în cazul unui permis din afara UE sunt necesitate ( în plus față de cel UE) următoarele: dovada urmării unui curs de prim ajutor, indicarea școlii de șoferi unde ați promovat examenul teoretic si practic.

Eliberarea permisului german durează aproximativ 4 săptămâni. Pe această perioadă permisul străin va rămâne în posesia noastră. La nevoie se poate plăti o taxa de urgență care va reduce timpul de eliberare.

Costul pentru cat. B este aproximativ 40€ , diferă de la oraș la oraș.

Documentele trebuie depuse la Führerscheinstelle. Pentru a găsi sediul din orașul dvs. faceți o căutare google dupa : Führerscheinstelle numele_orasului

Adăugat 5.11.2015: Sfat pentru categoriile C,D,E:  Doar sa nu se facă greșeală sa se meargă la analize separat(adică sânge, apoi ochi și apoi psihologic) căci e mai scump,apx 200 euro,pe când la medicina muncii, costa în jur de 90 euro toate trei analize,și îs valabile.
Ceea ce mai trebuie spus,este chestia cu atestatul,care se preda la fuhrerscheinstelle, dacă nu, nu veți primi 95 pe permis,chiar dacă aveți modulele(valabil pentru cei cu permis mai nou de sept.2009),vor considera ca nu aveți BKQ,care costa ceva bănuți, în jur de 2000-3000

 
Puteți pune ideile dvs. pentru articole în comentarii!

Ne puteți urmări pe facebook AICI!

 

Săptămâna aceasta vă oferim transportul gratuit pentru toate comenzile și o reducere la cumpărarea mai multor cărți. Toate cărțile vin însoțite de cursul audio pe cd în format mp3. Fiecare carte costă 25€. Comenzile se pot face pe whatsapp în scris la : 0152 538 13352 (+49152 538 13352) sau pe Facebook Vă mulțumesc pentru susținere! Sebastian Borza
Carti Ajutor Integrare Germania

41 Gedanken zu „Schimbarea permisului de conducere românesc cu cel german

  1. Nu risti nimic. Legea EU spune ca e recomandat sa il schimbi acolo unde locuiesti ;dar Nu te OBLIGA!.permisele care sunt din 19 ian 2010 ,chiar daca au valabilitate pe 10 ani sunt cu totul in ordine si nu te poate obliga nimeni sa il schimbi … Cele mai vechi de tipul Roz ,trebuesc schimbate ,dar il poti schimba in Romania ,fara probleme …

 1. Bună vă rog să mă lamuriţi pe mine si posibil si pe altii in situatia mea, ce e de facut pentru a putea lucra ca sofer profesionist ( CE). Mă refer la atestate profesionale. Sunt valabile in germania? Situatia mea este in felul urmator: am carnet cat. CE, dacă vreau sa fac atestatele in germania,am auzit ca ar trebui să fac întâi 160 de ore care costa o sumă considerabilă. Este adevărat ? Ar fi mai bine sa fac atestatele in romania? Ce ma sfatuiti ? Multumesc anticipat salutări

  1. Dacă aveți atestatele din România și sunt valabile, și aici ma refer la cardurile CPI sau CPC,
   Nu mai e nevoie sa faceți atestatele în Germania.
   Întrebarile mele pt dvs sunt:
   Aveți deja CPI sau CPC?
   Aveți permisul mai târziu de sept 2009,sau înainte?
   Dacă este înainte de Sept 2009 nu aveți nevoie de cele 160 de ore.aveți nevoie doar de cele 35 de ore care sunt modulele(5module,fiecare modul durează 7 ore)…asta zic în caz ca nu aveți cardurile CPI sau CPC.
   Da, este mai avantajoase de făcut în RO unde costa sub 1000 lei…
   Aici, după cum ați citit în articol, este intre 2000-3000 euro.

   1. Ca sa il faci atestatul in ro,ai nevoie de minim 6 luni de domiciliu in romania in ultimul an,si sa nu fi aici cu anmeldung..altfel nu iti este recunoscut.iti spun la sigur ,pentru ca fratele meu la facut in romania si avea domiciliul in germania apoi a vrut sa il schimbe si nu il recunosc cei de la Landratsamt,inclusiv permisul de conducere cat CE a trebuit sa il faca din nou in Germania.

  2. Daca ai permis romanesc de tipul nou ,adica cu steguletul EU ,poti lucra in Germania fara probleme ,iar atestatele trebuie sa le faci tot in Romania .Atentie !!Atestatele germane se fac doar daca ai permisul schimbat in Germania !!! Dar nu iti recomand sa il schimbi .Poti sa ramai cu cel romanesc si cu atestate facute in romania

 2. Am permis din r. Moldova (cat B). Vă rog să-mi spuneţi ce trebuie să prezinte dovada urmării unui curs de prim ajutor?
  Î-mi va fi de folos faptul că în cursul, care l-am urmat la şcoala de şoferi mi s-a predat şi acordarea primului ajutor şi la întreprinderea care am lucrat în RM am fost instruit cum se acordă primul ajutor?
  Mulţumesc!

 3. Bună,am o nelămurire,am toate categoriile și atestatele și caut loc de muncă ca șofer de autobuz.Întrebările mele sunt: 1.Atestatul de transport persoane din România trebuie tradus și dacă este valabil și aici.2.Pt a mă angaja ca șofer de autobuz unde trebuie să îmi depun C.V.și dacă trebuie să îmi schimb permisul românesc cu cel german.Multumesc.

 4. Nu e adevărat. Ridicarea permisului german durează 3 luni. Întâi primești o scrisoare de la Fuhrescheinstelle acasă cu o taxa de 37 de euro.(pt.categoria B). Și asta a durat 2 luni jumate. Și după primirea scrisorii în termen de 2 săptămâni te duci după permis. Deci 3 luni durează. Dar bineînțeles primești o dovada de circulație. Chiar de 1 săptămâna a scos soțul meu permisul.

  1. Cred că sint cazuri si cazuri.Sotul meu l- a schimbat si l- a primit în 15 zile.A fost f simplu si asta s- a făcut la rathaus.Acolo a dus pozele si a plătit taxa.Nimic mai mult.Deci cred că depinde cumva si de regiune

 5. Nu este adevarat, nu se retine permisul romanesc pana il primim pe cel german. Cat timp se proceseaza permisul nou, putem circula normal cu permisul romanesc.

  Cand permisul e gata, se primeste o scrisoare acasa in care se mentioneaza ca permisul trebuie ridicat. La ridicarea permisului nou nemtesc, se preda permisul vechi.

  Plus, din articol, nu se mentioneaza ca trebuie completata o cerere pe proprie raspundere si deci NU trebuie facute analizele medicale (precum in Romania)

  Sursa: eu mi-am schimbat permisul romanesc cu unul nemtesc

 6. Am permisul de conducere obținut în UE categoriile am.b1.b.c1.c.be.c1e.ce și lucrez deja de un an în Germania având și reședință aici. Dacă as vrea sa obțin schimbarea permisului va trebui sa fac analizele aici plus examenul psihologic?(nu vorbesc prea bine la germana)

 7. Eu am schimbat permisul cu cel german,a trebuit analize de la doctorul de familie ,control oftamologig,si pentru o taxa de 30 euro plus a venit in 3 zile cel german,permisul romanesc a ramas in posesie pana cand cel german a venit cand am radicat cel german am predat cel romanesc,(mentionez ca am toate categorile) a fost o peocedura relativ simpla da controale la ochi sunt drastice,adica nu le obti pe naspa …costurile au fost in jurul a 180 euro cu totul…

 8. Esti obligat sa îți schimbi permisul in cel german doar in cazul in care îți expira si esti înregistrat in perioada respectiva in Germania daca ți-l schimbi in To Riști amenda între 2000-3000€ plus obligația de al schimba in germania

  1. In cazul in care tie suspendat permisul la un acident cu alcool in sânge si pentru a reintra in posesia permisului trebuie facut testul pshicologic,știți cumva cat costa acest test?multumesc anticipat!

 9. Buna, Am depus actele pe 14/04/2016/, pe 16/06/2016 cei de birou depuneri acte au cerut dovada inregistrarii la biroul emigrari. Dupa ce am depus si acest act au spus ca e posibil sa fie gata in 4 spatamani.

 10. Da da cine isi va schimba permisul in nemtesc toata vechimea de pe permis s-a dus… ai 2 ani de proba la fel ca un incepator…. si trebuie sa ai mare atentie ca imediat poti ramane fara el 🙂

 11. Salut ,

  Eu mi-am schimbat permisul acum 2 zile si toate au mers f bine . Eu am categoriile B,C,D,E si tin sa mentionez ca nu mi-au zis cei de la Fuhrerscheinstelle sa imi fac analizele (pentru ca abea le facusem in Romania de 1 an…mai avea valabilitate inca 4 ani) si m-au pus sa completez un formular pe propria raspundere ca sunt sanatos (de fapt ei l-au completat eu doar am semnat ) … a fost o fata f draguta . si mi-au zis ca dureaza intre 4-6 saptamani , dar daca platesti o taxa de urgenta ( Notfallgebuhr) care costa 28.5 euro il face intr-o saptamana . pe mine m-a costat asa : pozele biometrice 7 euro 6 poze … 35 de euro preschimbarea permisului si 28.5 euro taxa de urgenta…mentionez ca permisul de Romania ramane la tine pana vine cel de Germania , in schimb au oprit atestatul de marfa si persoane . Cartela soferului ramane si ea la tine ptr ca nu e nevoie sa o schimbi, poti sa o folosesti in continuare chiar daca e de Romania. Pentru ce care au doar B ul , fata de acolo a zis ca nu e nevoie sa il preschimbi…de fapt nici asta de profesionist nu ar fi trebuit…dar mie asa mi-a cerut angajatorul. (probabil pe cel de Romania nu poti strange puncte de penalizare).

  1. Salut. În ce zona locuiești? Și eu sunt în aceiași situație. Am reinoit permisul în România de o luna și as vrea sa îl schimb cu unul aici. Mai trebuie sa fac analize? Eu locuiesc în zona Nurnberg

 12. Eu am cat b c si am permisul cel vechi din 2008 si vreau sa l schimb in germania trebuie sa l schimb sau nu si cat costa si daca trebuie sa mai fac analize permisul mai e valabil inca doi ani

 13. Buna ziua. Va rog sa ma lamuriti intr.o problema. Am un prieten care a schimbat permisul romanesc cu cel german. Pe permis are cat.B. Acum vrea sa dea de A. Intrebarea este. Poate sa faca scoala in Romania ptr. cat A sau datorita faptului ca are permis german trebuie numai in Germania sa dea de cat. A?

 14. As vrea sa aflu mai multe amanunte despre sistemul de puncte penalizare in Germania :
  1.La cate puncte se ia permisul?
  2.La cat timp se sterg punctele si in ce conditii?
  3.Punctele primite pe permisul romanesc se “muta”pe permisul german la schimbarea permisului?
  4.Exista o pagina, site sau adresa de net unde poti afla cate puncte ai?
  Va multumesc!

 15. am și eu o întrebare,am permis cat B din anul 2000,locuiesc cu forme legale în Germania din 2013 iar în ianuarie anul acesta am venit în România unde am făcut categoriile C și E plus atestatul de marfa și cardul tahograf însă când am plecat din Germania nu am făcut Abmeldung adică figurez cu adresa tot în Germania,vreau sa știu și eu dacă pot lucra ca șofer pe tir în Germania în condițiile acestea,va mulțumesc

 16. am și eu o întrebare,am permis cat B din anul 2000,locuiesc cu forme legale în Germania din 2013 iar în ianuarie anul acesta am venit în România unde am făcut categoriile C și E plus atestatul de marfa și cardul tahograf însă când am plecat din Germania nu am făcut Abmeldung adică figurez cu adresa tot în Germania,vreau sa știu și eu dacă pot lucra ca șofer pe tir în Germania în condițiile acestea,va mulțumesc

 17. Bună la Toți!Am o problema cu permisul Ro în Germania !Am deja 3 Ani de când lucrez şofer de camion,Permisul e preschimbat din Md în România în decembrie 2013.Am toate categoriile!În 2014 am fost la Zulassungstelle în oraș unde locuiesc să-mi preschimb din ro în german!Tot mergea bine am făcut module am achitat taxa,mi sa spus ca timp de 4 saptamini să-mi vina scrisoare de la ei.A trecut jumătate de an, mama dus Eu la Ei! mi sa spus ca nu nu e posibil să-mi preschimbe din cauza ca nu am examen Dat la Romania!Chiar sa plec sa mai dau examenul la Ro trebuie sa stau nu mai puțin de jumătate de an!şi sa fac abmelden în Germania!Spuneți va rog mai este vreo eşire?!Mersi mult!!

  1. Și de ce dorești sa-ți schimbi permisul românesc dacă ți l-ai schimbat deja în 2013 ? Atâta timp cât ai un permis de conducere eliberat de un stat UE și e în perioada de valabilitate,nu ai nici un motiv sa-l schimbi.

 18. Am si eu o intrebare.Sotul meu are atestate de marfa, ADR si transporturi agabaritice, care ii expira in luna iunie.Intre timp si-a schimbat permisul romanesc cu cel german.Intrebarea mea este: poate sa-si innoiasca atestatele in tara, avand in vedere ca are anmeldung in Germania?
  Daca nu, cam cat costa sa si le reinnoiasca?
  multumesc

 19. Buna….am permis Categ.A,B,C,D,E,….categ.B obtinuta in 1996, iar A,C,D,E sant obtinute in 2008 . Sant in Germania de cativa ani si Zillele acestea mi-a expirat permisul fiind romanesc,l-am preschimbat cu altul german dar spre uimirea mea nu Mai am toate categoriile ,ci numai AM ,B si L , iar in dreptul categ.B in loc sa apara data cand l-am obtinut adica 1996, e trecut 2008 ,data cand am obtinut celelalte categorii ….cum e posibil? Pate cineva sa-mi explice? Multumesc frumos.

 20. Buna seara,locuiesc in Germania Baden-Wurtemberg de 2 ani, detin categoriile: B,C E , ADR ,CPC, lucrez ca sofer pe Tir, am valabilitate la permis ,ADR, si CPC inca 3 ani..
  Intrebarea mea este :sunt obligat sa fac din nou cele 5 Module (95) aici in Germania datorita faptului ca locuiesc aici de2 ani? Patronul mi-a spus ca trebuie neaparat sa le fac aici in Germania si cà nu ar mai fi valabile aici daca locuiesc pe teritoriul Germanie mai mult de 2 ani…

  Multumesc anticipat.

 21. vin si eu cu o intrebare
  permisul meu a expirat pe 10.12.2016 am depus actele pentru reschimbare in 13.10.2016 din ro-de . nici pana in ziua de azi nu mi-a venit permisul…astia de la munca ma trec din concediu in concediu si imi pierd toate zile de concediu ….. la germani nu se da o dovada pentru a conduce cat timp imi vine permisul

Schreibe einen Kommentar