Recomandări pentru C1 și C2

După cum probabil câțiva știți, ghidurile mele se opresc la nivelul B2 și nu vor exista ghiduri făcute de mine pentru C1 sau C2. Totuși, primesc relativ des întrebări cu recomandările mele pentru aceste niveluri, deci am decis să fac un articol pentru cei interesați.

Erkundungen C1

Erkundungen C1 este o carte excelentă pentru pregătirea pentru examenul de C1. Această carte conține și teorie, dar și foarte multe exerciții. Cartea vine cu un CD pentru exercițiile de ascultare (Hörverstehen) și cu un caiet cu rezolvarea exercițiilor pentru autocorectare. Bineînțeles că recomand urmarea unui curs înainte de înscrierea la examen, cu un profesor competent, dar pentru cei care nu au posibilitatea de a urma acest curs, cartea această oferă posibilitatea învățării în mod independent.

Cartea poate fi găsită pe amazon aici: https://amzn.to/3fYgGp6

C-Grammatik – Exerciții de gramatică pentru C1 și C2

Această carte oferă posibilitatea exersării gramaticii pentru nivelurile C1 și C2 prin foarte multe exerciții. Este recomandată celor care vor să învețe mai bine gramatica pentru C1 sau C2. Exercițiile din această carte sunt progresive și destul de logic expuse și conține ponturi utile și teoria explicată pe scurt. Bineînțeles că această carte vine însoțită de caietul cu rezolvări, astfel încât ne putem verifica și singuri.

Cartea „C-Grammatik” poate fi găsită pe amazon aici: https://amzn.to/3G26t5F

Erkundungen C2

Această carte este, după părerea mea excelentă pentru cei care doresc să obțină cel mai înalt nivel de limbă germană. Această carte reprezintă și baza de curs pentru nivelul C2 Goethe, dar cu ea se poate învăța și independent. Teoria este expusă logic, simplu și cu multe exemple. Cartea conține foarte multe exerciții, dar și simulări de examen. Am învățat foarte multe lucruri din această carte și o recomand din toată inima. Pe mine m-a ajutat foarte mult. Cartea vine cu un CD pentru exercițiile de Hörverstehen și cu caietul cu rezolvarea exercițiilor.

Cartea „Erkundungen C2” poate fi găsită pe amazon aici: https://amzn.to/3rSxYcG

Mit Erfolg zum Goethe-Zertifikat C2: GDS

O carte foarte bună pentru pregătirea examenului C2 GDS. Această carte cuprinde exerciții, simulări de examen, dar ceea ce găsesc eu foarte important este faptul că descrie examenul în detaliu. În această carte putem afla punctajul pentru fiecare exercițiu în parte, dar și tehnica de lucru pentru fiecare exercițiu în parte. Pentru promovarea examenului GDS este nevoie de cunoștințe aprofundate de limba germană dar și de o rapiditate și ușurință în înțelegerea textelor complexe. Timpul de lucru este foarte limitat, iar din această cauză tehnica de lucru este extrem de importantă.

Cartea poate fi găsită pe amazon aici: https://amzn.to/3fWSq6F

Bibliografia pentru C2 pentru 2022

În cazul în care alegeți recenzia de carte la scris la examenul C2, aceasta este bibliografia. Recomand aceste cărți și dacă nu alegeți neapărat recenzia de carte pentru că prin ele ne putem îmbunătăți (foarte mult) vocabularul și ne va ajuta oricum. Bine, eu recomand întotdeauna cititul cărților în limba germană pentru îmbunătățirea vocabularului, dar acum avem un pretext pentru a o face. Dacă există cerere, vă pot arăta tehnica mea pe care o folosesc la cititul cărților foarte complexe.

Gilgi – Eine von uns – Irmgard Keun poate fi găsită aici: https://amzn.to/3g3q5eR

Weitlings Sommerfrische – Sten Nadolny poate fi găsită aici: https://amzn.to/3Ay6ZqT


Vă doresc mult succes celor care învață pentru a obține nivelul C1 sau C2 și multe felicitări celor care le-au obținut deja!