Recensământul a început în Germania. Ce trebuie să facem?

Duminică a început recensământul în Germania. Aproximativ 30 de milioane de persoane vor primi un formular pe care trebuie să îl completeze. Aici vom trece peste întrebările care sunt puse în acest formular, despre este vorba și ce sancțiuni există pentru cei care nu îl completează.

Recensământul de anul acesta are loc la nivel european, care vine după o ordonanță a Uniunii Europene prin care statele membre sunt obligate să își actualizeze datele populației la fiecare zece ani. În mod normal acesta ar fi trebuit să aibă loc în anul 2021, dar a fost amânat din cauza pandemiei. Foarte important de menționat este că dacă o persoană este selectată, atunci aceasta este obligată să participe!

Ce este recensământul?

Recensământul este o statistică prin care se actualizează datele despre câte persoane trăiesc și muncesc în Germania și cum locuiesc.

În acesta sunt analizate următoarele date:

1.Numărul actual al populației

2. Date demografice: Vârstă, Sex și cetățenie

3. Date despre locuință: mărimea locuinței, dacă locuința aflată în proprietate este ocupată sau goală sau dacă există o locuință în proprietate.

Important! Datele despre venit, datele despre buletin sau numărul de asigurare socială, numărul de cont sau carte de credit, statutul de vaccinare nu sunt cerute! În caz că primiți vreo scrisoare care necesită aceste date, atunci aceasta va fi cel mai probabil o încercare de înșelătorie.

De ce este nevoie de recensământ?

Conform Institutului Federal de Statistică, datele recensământului sunt necesare pentru a oferi cifre de încredere pentru a se putea lua decizii politice corecte, bazate pe aceste cifre concrete.

Cine va fi selectat la acest recensământ?

Recensământul în Germania se face în principal după bazele de date ale primăriilor și autorităților. Totuși pentru a verifica corectitudinea acestor date, vor fi întrebate aproximativ 30 de milioane de persoane care vor fi alese prin sondaj matematic (aleatoriu). În aziluri vor fi recenzate toate persoanele, deoarece acolo există o fluctuație mai mare de persoane și astfel pot apărea date false.

De asemenea, toți proprietarii privați de locuințe și clădiri vor fi întrebați.

Sunt obligat să particip?

Da, participarea la recensământ este obligatorie. Dacă o persoană nu este prezentă atunci o altă persoană adultă din locuință poate răspunde pentru aceasta. Dacă este refuzată în mod repetat participarea, atunci există posibilitatea de a fi sancționat cu o amendă care are valoarea de aproximativ 300 de euro.

Cum aflu dacă am fost ales să particip?

Cei care au fost selectați să participe vor primi în poștă o scrisoare. Foarte important aici de menționat: Invitația de participare nu va fi niciodată emisă prin E-mail sau SMS. Dacă primiți astfel de mesaje este foarte important să nu dați click pe linkurile din ele! Invitația vine doar în cutia poștală!

Cum decurge recensământul?

Circa 12% din populație va fi vizitată acasă de un intervievator. Aceștia se vor anunța cu circa o săptămână înainte printr-o scrisoare sau carte poștală. La data stabilită se va face o vizită acasă pentru a putea completa formularul. Durata unui astfel de interviu este de aproximativ 10 minute.

Cum recunosc un intervievator?

Persoanele care ne vor vizita acasă sunt obligate să poarte cu ei o legitimație care poate fi cerută și verificată de persoana intervievată.

Trebuie să îi permit accesul în casă intervievatorului?

Nu. Nu există o obligație de a invita intervievatorul în locuință. Interviul poate făcut la ușă sau online. Pentru aceasta intervievatorul ne va înmâna datele de acces.

Ce se întâmplă cu datele mele?

Datele colectate prin acest recensământ vor fi transmise în mod anonim Institutului Federal de Statistică. O predare către alte instituții (Poliție, Finanzamt etc.) este interzisă prin lege. Datele vor fi șterse imediat după analizare. Rezultatele recensământului ar trebui să apară la sfârșitul anului 2023.