Recalcularea costurilor de încălzire ne va afecta pe toți

Prețurile la energie au crescut foarte mult în ultima perioadă, de aceea în momentul recalculării vom avea de plătit o diferență mult mai mare decât de obicei. Prin articolul acesta încerc să vă pregătesc puțin pentru șocul recalculării și să vă arăt câteva sfaturi de la oameni cu expertiză în domeniu. Recalcularea costurilor pentru anul 2022 va fi ușor mărită, dar cea pentru 2023 va fi foarte mare. Șeful Vonovia Rolf Buch estimează că recalcularea din toamna anului 2023 va depăși valoarea a două chirii reci (Kaltmiete). Prețurile la curent, gaz și ulei pentru încălzit au crescut cu aproape 40 de procente.

Ce putem face concret?

Partea bună este că recalcularea va veni abia în 2023, deci mai avem timp să ne pregătim puțin. În principiu există două variante. Prima variantă ar fi economisirea unei sume de bani lunar, dacă avem disciplina și posibilitatea. Cea de-a doua variantă este să ne înțelegem cu proprietarul la o sumă de plată mărită în fiecare lună. Astfel, deși principiul e același, nu mai avem nevoie de disciplina de a pune bani deoparte în fiecare lună.

Cât vom avea de plătit?

Pentru a ne face o idee mai concretă despre suma pe care o vom avea de plătit putem să facem un calcul destul de simplu. Putem lua recalcularea din ultimul an și să adăugăm 60% dacă avem încălzire pe gaz sau 40% dacă avem încălzire pe ulei.

De exemplu: Dacă anul trecut am plătit 500 de euro pentru încălzire, și avem încălzire pe gaz, atunci pentru anul 2022 vom avea de plătit 800 de euro.

Bineînțeles, este foarte important să verificăm recalcularea și să fim atenți ca toate costurile care sunt arătate acolo să fie și cu adevărat costuri pe care chiriașul trebuie să le plătească. Am scris detaliat despre costurile de întreținere în Ghidul integrării în Germania care poate fi cumpărat aici.

O altă modalitate de a reduce factura este prin economie, dacă nu folosim o încăpere din locuință, atunci putem reduce încălzirea. Nu este recomandat să oprim de tot încălzirea într-o încăpere pentru că poate apărea mucegaiul.