Răspunsuri la întrebările despre călătorii

Pot călători în alt Land dacă suntem în Lockdown?

Circulația între Landuri nu este interzisă. Totuși, guvernul Federal cere oamenilor să evite călătoriile care nu sunt strict necesare. Cei care vor să călătorească în Germania trebuie să fie atenți la regulile aplicate în Landul în care călătoresc. Dacă se călătorește într-un oraș considerat Hotspot, trebuie să fim atenți la regulile aplicate în acel oraș. Trenurile, autobuzele și avioanele funcționează în continuare.

În Landul Mecklenburg-Vorpommern există unele restricții aplicate celor care vor să călătorească în acest Land.

Pot călători în România de Sărbători? Voi fi obligat să fac carantină în România?

Putem călători în România de sărbători.

Carantina nu este obligatorie la momentul postării articolului. Germania nu este pe lista galbenă a României.

Totuși aceste date se pot schimba, lista fiind actualizată aproape săptămânal. Pentru a vedea lista galbenă oficială a României puteți accesa linkul acesta: https://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19

Se pare că pentru România statele cu o incidență de peste 500 de cazuri/100 000 locuitori sunt considerate de risc. Germania are la data de 13.12.2020 o incidență de 413 cazuri/100 000 locuitori.  Aceasta poate crește sau scădea, este foarte important ca înainte de a pleca să vă informați bine despre situație.

Pot călători în Germania din…?

Da. Călătoria în Germania este posibilă, granițele nu sunt închise ( și nu se vorbește despre închiderea acestora).

Totuși, dacă venim dintr-o zonă considerată de risc, atunci trebuie să fim atenți la mai multe lucruri.

În primul rând, aceasta este lista zonelor de risc pentru Germania (România este la data publicării articolului o zonă de risc):  https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Risikogebiete_neu.html

Dacă venim dintr-o zonă de risc trebuie să ne anunțăm venirea în Germania folosind site-ul: einreiseanmeldung.de/#/

Pe acest site vom primi un document în format PDF pe care trebuie să îl avem cu noi la venirea în Germania ( În caz de control).

Ajunși în Germania, trebuie să ne deplasăm direct acasa și să stăm în carantină timp de 10 zile. Foarte important de menționat este că perioada în care trebuie să stăm în carantină nu va fi plătită dacă am călătorit în scop personal. Carantina poate fi scurtată dacă se face un test începând cu ziua a 5-a.

Este obligatoriu să fac un test dacă s-au terminat cele 10 zile de carantină?

Nu automat. Gesundheitsamt ( Autoritatea pentru sănătate) are datele dvs. Dacă aceasta vă cere să faceți un test, atunci acesta este obligatoriu.

Ce se întâmplă dacă refuz?

Cei care refuză să facă testul la cererea Gesundheitsamt vor fi sancționați cu amendă.

Concluzie

Granițele nu sunt închise, de călătorit se poate călători. Totuși trebuie să fim atenți la regulile locului în care călătorim și că trebuie să facem carantină neplătită la întoarcerea în Germania. De asemenea, trebuie să fim atenți la numărul maxim de persoane care se pot întâlni în locul în care mergem.

Fiți foarte atenți pentru că au început controale și amenzi foarte mari ( de până la 25000 de euro) pentru cei care nu respectă regulile. Știu că sunt foarte multe comentarii de genul:„ Nu te bagă nimeni în carantină, poți merge și veni cum vrei”. Da, nu te bagă nimeni în carantină ci tu ești responsabil cu anunțarea Autorității de Sănătate și de a te izola timp de 10 zile. Chiar dacă mulți nu au fost sancționați în trecut, situația este acum luată în serios și sunt foarte multe controale și amenzi date. Rămâneți în siguranță!