Prețul combustibilului la cel mai înalt nivel din ultimii 9 ani

Prețul combustibilului a atins cel mai înalt din ultimii 9 ani. Aceasta se datorează mai multor factori pe care voi încerca să îi expun în cele ce urmează.

Prețul la combustibil aproape a atins nivelul din 2012, considerat cel mai scump an pentru combustibili în Germania. După datele publicate de ADAC, prețul pentru un litru de benzină E10 a avut valoarea medie de 1,64 euro. Pentru un litru de motorina, prețul mediu este de 1.52 euro pe litru.

Cel mai important factor pentru creșterea prețului este prețul petrolului, care a atins cel mai înalt preț din ultimii 3 ani.

Inflația în Germania

Prețurile au crescut în Germania cu 4.1% în comparație cu aceeași lună a anului trecut. Acesta este cel mai înalt nivel din ultimii 28 de ani. Ultima dată când rata scumpirii a depășit 4 procente a fost în anul 1993.

Inflația și scumpirile reduc puterea de cumpărare a consumatorilor. Pentru a înțelege mai bine inflația, putem folosi exemplul următor. Dacă în luna Septembrie a anului 2020 aveam nevoie de 2000 de euro pentru a cumpăra anumite produse sau servicii, în luna Septembrie a anului 2021, pentru a cumpăra aceleași produse sau servicii am avea nevoie de 2107€. Bineinteles, veniturile și salariile nu au crescut pentru a acoperi această scumpire, deci puterea de cumpărare a scăzut.

Sectorul energiei

Sectorul energiei este de asemenea foarte afectat. Conform Jörg Zeuner, economist șef la fondul de investiții Union Investment: „Cel mai evident este efectul scumpirii în sectorul energiei, anume la prețul gazului și al curentului electric.” Aceasta se datorează unei discrepanțe imense între ofertă și cerere. Lumea s-a redresat mai rapid decât era plănuit după criza creată de pandemie. Consumul de energie este din această cauză foarte mare la nivel mondial. În Germania, scumpirea este afectată și de impozitul pe tona de CO2 care este 25 de euro și care este valabil din luna Ianuarie.

La nivel de Uniune Europeană se caută soluții pentru a proteja consumatorii, în special pe cei cu venituri mici. Încă nu se știe concret care vor fi măsurile luate la nivel de Uniune. Protecția consumatorilor din Germania cere implicarea guvernului cel târziu la un preț al combustibilului de 2 euro pe litru.