Planurile coaliției de guvernare pentru străinii din Germania

Noua coaliție de guvernare formată din SPD, FDP și Partidul Verzilor a publicat astăzi planul de guvernare. În acesta sunt și câteva măsuri pentru a mări atractivitatea Germaniei ca țară de destinație pentru migranți.

Cetățenie mai rapidă și posibilitatea dublei cetățenii extinsă

Cele 3 partide de guvernare s-au pus de acord pentru scurtarea perioadei de reședință înaintea obținerii cetățeniei. Astfel, obținerea cetățeniei germane se va putea face după doar 5 ani de reședință, iar pentru cei care dovedesc performanță deosebită la integrare (ca de exemplu nivel foarte ridicat al limbii, angajarea voluntară în organizații sau asociații) se va putea face după doar 3 ani.

Dacă acest plan va fi pus în aplicare, Germania va deveni statul cu cea mai rapidă naturalizare din lumea vestică.

Ultima dată când legea în acest sens a fost schimbată a fost în anul 2000, când perioada minimă a reședinței a fost redusă de la 15 la 8 ani (7 cu absolvirea cursului de integrare).

În plus, cetățenii care sunt naturalizați vor putea să își păstreze documentele de identitate. Până acum, aceasta era posibilă doar ca o excepție ( Cum ar fi cetățenii UE sau refugiații).

Naturalizarea copiilor născuți în Germania va fi de asemenea extinsă. Astfel, se dorește acordarea cetățeniei germane copilului născut aici după doar 5 ani de reședință al unuia dintre părinți.

Dreptul de muncă va fi acordat mai multor oameni

Dreptul de lucru le va fi acordat mai ușor chiar și celor care au pătruns ilegal în țară. În plus refugiații care nu au primit acceptarea azilului, dar nu au părăsit țara, vor primi drept de lucru.

În plus, pentru persoanele cărora nu le-a fost acordat azilul, coaliția de guvernare plănuiește un program numit „Șansa dreptului la rezidență”. Prin acesta, persoanelor care locuiesc în Germania de peste 5 ani la data de 1 Ianuarie 2022, care nu au săvârșit infracțiuni li se vor acorda un drept de ședere temporar de un an. În acest an, ei trebuie să îndeplinească cerințele pentru a primi un drept de ședere prelungit sau permanent.