Pensia in Germania. Ce trebuie sa stim despre ea?

Pensia in Germania este garantată fiecărui cetățean indiferent de venitul pe care acesta îl are, prin asigurarea obligatorie de pensie ( gesetzliche Rentenversicherung).Momentan exista 20 de milioane de pensionari în Germania. În prezent media pensiei în Germania este de 1176 de euro in West si 1034 in Est. Vârsta de pensionare în Germania este de 65 de ani completați. Totuși cei care au contribuit 45 de ani la asigurarea pentru pensie pot intra în pensie începând cu 63 de ani. (SURSA) . Până în anul 2029 vârsta de pensionare va crește, cu o lună de muncă în plus pe an, până la 67 de ani.

Pensia in Germania
Pensia in Germania

 

Care este valoarea pensiei în Germania?
Ca și impozitul pe venit, pensia este direct proporțională cu salariul. Spre exemplu la un salariu de 1428 de euro Brutto (minimul pe economie, normă întreagă) veți primi o pensie de 1.178 de euro. La un salariu de 2800 de euro brutto, pensia va fi de 2.161 de euro. Pentru a vă calcula pensia pe care o veți obține puteți folosi calculatorul acesta: Calculator.

Pensia pentru străinii care lucrează în Germania și vor să primească Pensia in Germania.

Străinii care vor să primească pensia în Germania au dreptul la aceasta doar dacă au plătit timp de 60 de luni ( 5 ani) asigurarea obligatorie de pensie.

Valoarea acesteia se poate afla printr-o cerere la Deutsche Renteversicherung (Institutia). Aceasta o puteți găsi printr-un click AICI!

 

Cererea pentru a primi pensia se depune în țara de reședință. Autoritatea care se ocupă de pensii va obține informațiile din toate celelalte state în care s-a plătit contribuția pentru pensie.

 

Pensia pentru cei care doresc să primească pensia în România, după o perioadă lucrată în Germania. 

În acest caz pensia se va calcula pentru fiecare stat in parte. Din România se va primi pensia care se cuvine de acolo, iar din Germania aceasta se va calcula separat și se va adăuga la aceasta. Valoarea acestora se cumulează, deci indiferent de țara în care alegem să primim pensia aceasta va avea aceiași valoare. Pentru a primi pensia în România nu este necesară o perioadă minimă de contribuție la sistemul de pensii din Germania (dacă s-a plătit asigurarea timp de 4 luni, pensia se va calcula pe cele 4 luni).
Puteți citi mai detaliat despre pensiile comunitare la acest link :Pensiile de stat in străinatate

Pentru a vă calcula pensia din România puteți folosi calculatorul acesta: Calculator pensie de stat.

Pentru a primi pensia din mai multe țări aveți nevoie de un cont. Aceasta se va converti în moneda națională la cursul zilei.

V-ar mai putea interesa si urmatoarele articole:

Cea mai ieftina asigurare auto in Germania si cum sa o gasim

Buletinul expira in strainatate, ce e de facut?