Parlamentul german a aprobat vaccinarea obligatorie parțială

Astăzi a fost aprobată în Parlament și de Consiliul Național actualizarea Legii pentru protecția împotriva infectării. După o dezbatere care a durat aproximativ o oră, 571 de parlamentari au votat pentru, 80 împotrivă și 38 s-au abținut. Această actualizare vine la inițiativa noii coaliții de guvernare dintre SPD, FDP și Grüne pentru întărirea prevenției infectării și pentru schimbarea unor reguli.

Cum a decurs dezbaterea?

Dezbaterea a fost deschisă de noul Ministru al Sănătății Karl Lauterbach: „Această pandemie este o sarcină pentru noi toți, aceasta nu este o oportunitate pentru a face politică de partid.” El a apărat schimbările propuse astăzi: „Dacă rezultatul analizelor medicale s-a schimbat, atunci trebuie ca și măsurile terapeutice să fie ajustate”.

Erwin Rüddel, parlamentar din partea CDU a accentuat că noile reguli provin din propunerile Uniunii (adică ale guvernului Angelei Merkel și a coaliției care a ieșit de la guvernare). Acestea mergeau „În principiu în direcția bună”, dar nu erau destul de cuprinzătoare. Rüddel a atenționat despre constantele ajustări ale legii împotriva infectării, acestea produc nesiguranță în rândul populației și reduc acceptarea reglementărilor Corona.

Martin Sichert de la AfD a acuzat guvernul că supune populația la un „experiment medical”.

Susanne Ferschl (Linke) a cerut măsuri suplimentare pentru a îmbunătăți condițiile de muncă din îngrijire.

Ce schimbări au fost decise?

Obligația de vaccinare: Pentru angajații din cabinete medicale, spitale, clinici, aziluri de îngrijire și de bătrâni se introduce o obligație de vaccinare. Aceștia trebuie să prezinte dovada vaccinării sau vindecării până la mijlocul lunii Martie. Bineînțeles, persoanele care nu se pot vaccina din cauza unor motive medicale pot prezenta un atest medical care demonstrează aceasta.

Angajatorii trebuie să documenteze și păstreze dovezile și la cererea Oficiului pentru Sănătate să le poată prezenta.

Mai multe vaccinări: Pe lângă medicii care vaccinează în prezent, medicii dentiști, medicii veterinari și farmaciștii vor putea vaccina persoanele cu o vârstă mai mare de 12 ani. Pentru aceasta este necesară o școlarizare și un spațiu potrivit. Această măsură este limitată din punct de vedere temporal.

Landurile pot impune măsuri restrictive în funcție de nivelul infectărilor.

Măsurile pe care le pot decide Landurile în combaterea pandemiei au fost extinse, iar cadrul legislativ a fost ajustat.

Landurile vor avea posibilitatea să limiteze numărul persoanelor care se vor putea întâlni în privat și vor putea limita accesul la aceste întâlniri al celor nevaccinați, dar și indiferent de statutul de vaccinare.

Într-o situație pandemică considerată critică, Landurile pot închide temporar restaurante, cluburi, discoteci, expoziții sau congrese.

„Situația epidemică de importanță națională” a fost extinsă până pe 19 Martie.

Obligația de testare: A fost actualizată obligația de testare. Pentru persoanele care sunt angajate sau vizitatori în clinici medicale, aziluri de bătrâni etc. exista deja obligația de testare. Aceasta a fost mai precis definită și acum persoanele însoțitoare sau pacienți care petrec un timp nesemnificativ în aceste instituții sunt scutiți de test. Ca exemplu au fost numiți părinții care își însoțesc copiii la medic sau însoțitorii persoanelor cu handicap.