asigurarea Teilkasko

Ce acoperă asigurarea Teilkasko?

Ce este asigurarea Teilkasko și ce acoperă aceasta? Spre deosebire de asigurarea obligatorie (ger. Haftpflichtversicherung, Haft-Pflicht-Versicherung), asigurarea Teilkasko este o asigurare opțională pe care o putem încheia pe lângă cea obligatorie. Spre deosebire de cea obligatorie, asigurarea Teilkasko acoperă daunele produse mașinii noastre.

Detaliile acestui articol sunt la modul general, pentru a putea fi siguri că am ales asigurarea potrivită este necesar să citim termenii contractului ai firmei la care dorim să încheiem asigurarea. Pentru a vă face o idee despre costuri puteți folosi platforma Tarifcheck (link afiliat).

În principiu, asigurarea Teilkasko acoperă costurile care provin din intervenția naturii, ca de exemplu un accident cu un animal sălbatic, un copac căzut pe mașină, daune produse de grindină, etc.. Important de menționat este că doar daunele produse direct de natură sunt despăgubite, nu și cele care provin din comportamentul sau influența șoferului. De exemplu dacă o creangă a căzut pe mașină și a provocat daune, atunci plătește asigurarea Teilkasko. Dacă o creangă a căzut pe șosea și , încercând să o evite, șoferul a lovit un copac, atunci asigurarea Teilkasko nu va plăti, dar asigurarea Vollkasko, dacă există o astfel de asigurare, va prelua costurile. Important pentru daunele produse de către natură este ca asiguratorul să poată dovedi aceasta (rapoarte meteo, plângeri ale altor asigurați din zonă, etc.).

Când plătește asigurarea Teilkasko?

În general, asigurarea Teilkasko plătește următoarele tipuri de daune:

  • Furt
  • Explozie și foc
  • Daune provocate de furtuni (grindină, loviri de fulger sau inundații)
  • Daune provocate de accidente cu un animal sălbatic
  • Daune provocate de jderi la cabluri sau furtunuri
  • Daune la cabluri provocate de scurt-circuit
  • Spargerea parbrizului sau a geamurilor

Este foarte important să citim condițiile fiecărui contract înainte de a îl încheia. Fiecare asigurator are condiții speciale de asigurare. De exemplu, la accidentele cu animale sălbatice, sunt acoperite doar animalele sălbatice, nu și cele de fermă sau de casă. Pentru a putea fi acoperiți și în cazul unor astfel de accidente este necesară alegerea unui tarif și a unei asigurări care acoperă aceasta. De asemenea, asigurarea în cazul daunelor produse de jderi nu este automat inclusă în toate asigurările de tip Teilkasko.

Ce influențează tariful asigurării Teilkasko?

Ca și la asigurarea obligatorie, asigurarea de tip Teilkasko este influențată de mai mulți factori.

Primul factor este modelul și motorizarea mașinii (ger. Typklasse). Această clasă este dată fiecărui model și motorizare în funcție de numărul și gravitatea accidentelor și daunelor provocate. În cazul asigurării Teilkasko există 24 de clase (de la 10 – cea mai ieftină, până la 33 – cea mai scumpă) Acestea sunt actualizate anual și pot fi găsite aici.

Al doilea factor este clasa regională (ger. Regionalklasse). Această clasă, de asemenea actualizată anual, este bazată pe numărul de accidente al localității/regiunii în care este asigurată mașina. Ca și la clasa tipului, aceasta este împărțită în 16 clase. Și aici, clasa mai mică este mai ieftină, iar clasa mai mare este cea scumpă. Pentru a vă informa despre clasele regionale puteți folosi linkul acesta.

Suma forfetară (ger. Selbstbeteiligung) este factorul principal care influențează prețul asigurării. Aceasta este suma pe care cel asigurat trebuie să o plătească dacă dorește să beneficieze de acoperirea daunelor. În general, suma recomandată pentru Teilkasko este de 150 de euro, iar pentru Vollkasko 300 de euro. Această sumă poate varia mult și există chiar și asigurări cu o taxă forfetară 0. Bineînțeles, în cazul acestora suma plătită pe asigurare va fi mult mai mare.

Alți factori care influențează valoarea asigurării sunt ca și la asigurarea obligatorie: tipul utilizării (privat, firmă), vechimea mașinii, numărul de kilometri parcurși anual, locul în care mașina este parcată peste noapte (stradă, garaj, curte etc.) sau de suma acoperirii asigurării.

În cazul asigurării de tip Teilkasko nu există o clasă bonus/malus (ger. SF-Klasse sau Schadenfreiheitsklasse – Schaden-Freiheits-Klasse). Motivul pentru aceasta este faptul că în cazul asigurării Teilkasko, comportamentul și istoria șoferului nu influențează daunele acoperite.

Recomandările experților

Experții recomandă în principal asigurarea de tip Teilkasko tuturor. Aceasta acoperă daune care nu sunt previzibile sau evitabile, indiferent de cât de frumos și preventiv conducem. Pentru mașinile vechi care au o valoare mai mică de 1000 de euro trebuie luate în considerare costurile reparațiilor (și dacă acestea merită) și doar în acest caz încheiată o asigurare Teilkasko.

Asigurarea de tip Vollkasko este recomandată mașinilor noi sau foarte valoroase. În cazul mașinilor noi este considerată o perioadă de rentabilitate de 3 până la 5 ani, după modelul și uzura mașinii. După această perioadă este recomandată schimbarea în asigurare de tip Teilkasko. De asemenea, dacă mașina este cumpărată prin credit sau leasing, atunci este recomandată o asigurare de tip Vollkasko, indiferent de vechimea sau uzura mașinii. În asigurarea de tip Vollkasko este întotdeauna inclusă asigurare de tip Teilkasko.

Dacă doriți să comparați prețurile sau să încheiați sau schimbați asigurarea puteți face aceasta folosind calculatorul celor de la Tarifcheck (link afiliat).