Când anunț angajatorul că sunt însărcinată?

În Germania, femeile însărcinate sunt protejate împotriva concedierii de la începutul sarcinii. De asemenea, angajatorul trebuie să protejeze sănătatea gravidei și a copilului nenăscut.

Când trebuie să informez angajatorul? 

Aici există câteva lucruri la care trebuie să fim atenți.

În primul rând angajatorul trebuie anunțat înaintea colegilor.

În continuare este important domeniul de lucru sau poziția în companie. Dacă se lucrează cu materiale care ar putea dăuna sănătății sau se lucrează de noapte atunci angajatorul trebuie informat imediat. De asemenea, angajatorul trebuie informat imediat dacă locul de muncă este într-o poziție de conducere sau una de specialist unde durează o perioadă mai îndelungată pentru a găsi sau califica un înlocuitor.

Dacă nu facem parte din grupele menționate anterior, atunci putem informa angajatorul din a 12-a săptămână de sarcină. Acest lucru se face deoarece primele 12 săptămâni de sarcină sunt considerate destul de riscante și abia din a 12-a săptămână scade șansa unui avort spontan.

Cum ne informăm angajatorul?

Bineînțeles, angajatorul poate fi anunțat în persoană, telefonic, prin e-mail sau prin scrisoare. Recomandarea mea este ca aceasta să se facă în scris, pentru a evita eventualele probleme care pot apărea. Dacă vă simțiți nesigură și compania are Betriebsrat, puteți apela la acesta ca să vă însoțească atunci când informați angajatorul sau să vă sfătuiască despre cum puteți face aceasta cel mai bine.

Câteva detalii importante

Ar fi indicat ca la discuția cu angajatorul să putem oferi câteva detalii despre întoarcerea la lucru.

De exemplu ar fi bine să știm deja cât timp dorim să stăm în concediul de maternitate. De asemenea, este bine de menționat dacă pe durata concediului de maternitate vom dori să muncim cu normă redusă.

Concedierea pe perioada sarcinii

Dacă sunteți concediată înainte de a comunica angajatorului că sunteți însărcinată, atunci aveți timp de 14 zile să aduceți o dovadă angajatorului că sunteți însărcinată, iar aceasta va anula concedierea.