Lockdown pentru nevaccinați și obligație de vaccinare din Februarie

Statutul de vaccinat va fi limitat la 9 luni. Aceasta trebuie încă discutată la nivel european, dar în Germania se dorește introducerea acestei reguli până la sfârșitul anului.

La nivel național se va permite accesul, indiferent de incidență, la evenimentele culturale și recreaționale doar celor vaccinați și vindecați (2G). Există și posibilitatea de a fi nevoie de un test negativ pentru participarea la astfel de evenimente (2G+). Aceasta este valabilă pentru cinematografe, teatre, restaurante etc.

Regula 2G (vaccinat sau vindecat) va fi extinsă pentru magazine cu excepția celor care servesc aprovizionării de bază (magazine alimentare, supermarketuri, farmacii, etc.).

Pentru întâlnirile private va exista o regulă strictă dacă nu toate persoanele participante sunt vaccinate, anume persoanele dintr-o locuință/gospodărie și maxim alte două persoane dintr-o altă locuință sau gospodărie. Copiii în vârstă de până la 14 ani nu sunt numărați.

Cel târziu la o incidență de 350 de infectări noi în 7 zile /100 000 locuitori vor fi închise cluburile și discotecile din interior. De asemenea, pentru petrecerile și întâlnirile private în zonele în care s-a atins această incidență se vor putea întâlni un maxim de 50 de persoane cu regula 2G sau după caz 2G+ în interior și un maxim de 200 de persoane în exterior, de asemenea după regula 2G sau 2G+. Dacă participă persoane nevaccinate, atunci limita de persoane este cea de sus, anume persoanele din maxim 2 locuințe.

În școli se reintroduce obligația purtării măștii.

Se vor introduce controale stricte pentru a verifica respectarea regulilor.

Legea protejării împotriva infectărilor va fi actualizată până pe 15 Decembrie.

Obligația generală de vaccinare va fi discutată și votată în Parlament, iar dacă aceasta trece de parlament, ea va putea fi introdusă începând cu luna Februarie 2022. Pentru aceasta se va înființa un comitet format din oameni de știință și de etică.

S-a decis interzicerea la nivel național a vânzării de petarde și artificii.