Germania suspendă temporar vaccinarea cu AstraZeneca

Vaccinările cu AstraZeneca au fost momentan suspendate în Germania la recomandarea institutului Paul Ehrlich. Acesta consideră că sunt necesare investigații suplimentare.

Ministrul Sănătății Jens Spahn a declarat: „Această decizie este doar o măsură de precauție. Acum se așteaptă terminarea procesului de examinare, rezultatul acestuia rămâne deschis”.

Mai multe țări europene au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca din cauza unor complicații sub forma unei tromboze a venelor cerebrale care au apărut în legătură cu vaccinarea. Astfel, Institutul Paul Ehrlich a reevaluat situația și a recomandat suspendarea temporară a vaccinării.

La ce trebuie să fiu atent dacă am fost vaccinat cu AstraZeneca?

Institutul Paul Ehrlich recomandă ca persoanele care au primit vaccinul și se simt din ce în ce mai rău (dureri de cap severe sau persistente sau sângerări ale pielii) ar trebui să caute tratament imediat. Aceste reacții apar între ziua a 3-a și a 14-a după vaccinare.

Pot cei care au făcut doar prima doză să fie vaccinați cu un alt vaccin?

Încă nu este clar. Totuși, chiar și după prima doză există o protecție bună împotriva simptomelor grave ale bolii. Dacă vaccinul va rămâne aprobat, este recomandată vaccinarea cu a doua doză, această mărește protecția de câteva ori.