Cetatenia germana

Cetatenia Germana. Dacă plănuiți șederea permanentă în Germania, puteți deveni cetățean german naturalizat sub anumite circumstanțe.

cetatenia germana

Pentru aceasta este nevoie de un formular de aplicație ( se poate obține de la BAMF), care va fi depus personal de persoanele cu vârsta mai mare de 16 ani, iar pentru persoanele cu vârsta de până la 16 ani, aceasta va fi realizată de părinți sau tutori.

Sfat: Înainte de depunerea aplicației se recomandă stabilirea unei sesiuni de sfătuire cu BAMF!

Cetatenia germana: Costuri

Naturalizarea costă 255 € de persoană. Minorii care vor fi naturalizați împreună cu părinții vor plăti o taxă de 51 €.Minorii care aplică separat față de părinți vor fi de asemenea taxați cu 255 €.

Pentru persoanele cu salarii mici sau care au mai mulți copii ce vor fi naturalizați în același timp se poate obține o reducere a costurilor, sau chiar și plata în rate.

Cetatenia germana: Condiții

Au dreptul la naturalizare persoanele care îndeplinesc următoarele condiții:

  • au drept de ședere pe perioada nelimitată,
  • au absolvit testul pentru naturalizare (Click pentru detalii),
  • au locuit pe teritoriul Germaniei timp de 8 ani ( 7 ani în cazul absolvirii unui curs de integrare, chiar 6 ani în unele condiții speciale ) ,
  • se pot întreține pe cont propriu ( pe sine si membrii familiei aflați în întreținere) fără a recurge la ajutoare sociale (Sozialhilfe sau ALG II).
  • au cunoștiințe adecvate de limba germană
  • nu au cazier
  • cunosc și acceptă legislația germană în vigoare
  • după caz, va fi nevoie de renunțarea la actuala cetățenie.(Cetatenii din UE nu trebuie sa renunte la cetatenia actuala.)

Cetatenia germana: Copiii născuți pe teritoriul german

Copiii născuți pe teritoriul Germaniei au automat dreptul la cetățenie germană în cazul în care cel puțin unul dintre părinți este cetățean german. Copiii proveniți din părinți de altă naționalitate decât cea germană vor primi cetățenia germană doar în cazul în care, la momentul nașterii, cel puțin unul dintre părinți a locuit pe teritoriul Germaniei timp de minim 8 ani și are dreptul de ședere pe perioadă nedeterminată. Copiii vor trebui să decidă dacă vor prelua cetățenia germană sau dacă o vor păstra pe cea a părinților când se vor afla la o vârstă cuprinsă între 18 si 23 de ani.